Hamarosan érkezhet a fogamzásgátló injekció férfiak számára

2023 / 01 / 10 / Bodnár Barna
Hamarosan érkezhet a fogamzásgátló injekció férfiak számára
Az egyesült államokbeli Contraline biotechnológiai cég bejelentette, hogy első pácienseiknek sikeresen beültették az ADAM nevű, fogamzásgátló hidrogélt. A hormonmentes szert injekcióval juttatják be, hogy megakadályozza a spermiumok átáramlását.

Nagy áttörést jelenthet a fogamzásgátlási lehetőségek terén a Contraline nevű biotechnológiai vállalat ADAM nevű terméke, amelynek fejlesztése jelenleg a kísérleti fázis végén jár. A forradalmi férfi fogamzásgátló szer nem tartalmaz hormonokat, és – ellentétben néhány más, férfiaknak való fogamzásgátló módszerrel - nem célja a spermiumtermelés csökkentése vagy leállítása, ehelyett meggátolja a spermiumok eljutását a férfi húgycsövébe, anélkül, hogy befolyásolná az orgazmus élményét vagy az ejakulációt. A blokkolt spermiumok természetes módon, maguktól lebomlanak, a gél pedig élettartamának - ami a szer típusától függően egy, vagy két év is lehet - végén cseppfolyósodik, lehetővé téve a spermiumok újraáramlását.

Bár a világ egyéb részein is kísérleteznek a férfiak hosszútávú fogamzásgátlásával, Kínában például cianoakrilátot (lényegében „pillanatragasztót”) használnak az ondóvezetékbe fecskendezve, hogy megakadályozzák a spermium áramlását a herékből, ezt a módszert nem alkalmazzák máshol, és valószínűleg nem is fogják.

Az ADAM nem csak hormonmentessége miatt tekinthető forradalminak, de azért is, mert egy vagy két év után a szer kiürül a szervezetből, újra fogamzóképessé téve a férfit, míg a leggyakrabban használt férfi fogamzásgátlási eljárás, a vazektómia - vagy köznapi nevén „elköttetés” – az esetek nagy részében végleges. Az Egyesült Államokban évente több mint 500 ezer férfi választja a vazketómiát, ami a negyedik leggyakrabban használt fogamzásgátlási módszerré teszi az eljárást.

 

A tervek szerint az ADAM hidrogél formájában kerül majd forgalomba, amelyet közvetlenül az ondóvezetékbe fecskendeznek be helyi érzéstelenítést alkalmazó ambuláns eljárás során, amely kevesebb, mint 30 percet vesz igénybe.

 

Joshua Bodie, urológiai sebész, a Minnesota Egyetem Orvostudományi Karának docense szerint az ADAM hasonló a méhnyakon és a petevezetékekbe beültetett hormonális IUD-ekhez (intrauterine device, vagyis méhen belüli eszköz) de sokkal kevésbé invazív, hiszen az IUD-k számos mellékhatással járnak, hasonlóan az orális fogamzásgátlókéhoz. Mondani sem kell, hogy az ADAM megváltoztathatja azt, ahogyan kultúránkban a fogamzásgátlásra gondolunk, hiszen jelenleg ennek terhét hagyományosan leginkább a nők viselik, hangsúlyozta Bodie.

A Contraline a közelmúltban kapott 7,2 millió dolláros támogatással összesen 17,9 millió dollárra növelte a kutatásokra fordított összeget. A vállalat következő célja egy nagyobb klinikai körülmények közt zajló kísérlet elindítása az Egyesült Államokban, amelynek sikere esetén lehetővé válna az ADAM jóváhagyása az FDA (U.S. Food and Drug Administration, Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) által. Ha ez megtörténik, a vállalat az ADAM különféle változatait fejlesztené, amelyek élettartama eltérő, például elérhető lehet majd olyan gél, ami egy évig, és olyan is, ami két évig fejti ki fogamzásgátló hatását.


Az ADAM úgy fejti ki hatását, hogy hidrogélként fecskendezik be az ondóvezetékbe (Kép forrása: Contraline)

Kérdés, hogy ahhoz, hogy a férfiak megosszák a fogamzásgátlás terheit, elég lesz-e egy életképes fogamzásgátló módszer rendelkezésre bocsátása. A nők számára a hormonális fogamzásgátló tabletta a 60-as évek óta létezik, a társadalomban uralkodó gondolatmenet pedig az, hogy a nők felelősek azért, hogy ne történjen nem kívánt terhesség, annak ellenére, hogy a hormonális fogamzásgátlással járó mellékhatások súlyosak is lehetnek, ilyen lehetséges velejáró többek közt a súlygyarapodás, fejfájás, hányinger, alacsony libidó, esetenként vérzés.

Az ADAM esetében eddig csak enyhe fájdalmat és minimális duzzanatot figyeltek meg mellékhatásként, bár egyelőre nem világos, hogy ezek csak az injekció beadása után jelentkeznek, vagy hosszabb ideig tartanak.

A társadalmi hozzáállás a fogamzásgátlás ügyéhez talán változni látszik, ugyanis Kevin Eisenfrats, a Contraline társalapítója és vezérigazgatója szerint bőven akadt önként jelentkező az ADAM tesztelésére. Eisenfrats azt mondta, a kísérletek meghirdetését követően kevesebb, mint három hét alatt ki tudták választani az alanyokat, sőt még túljelentkezéssel is számolniuk kellett.

Az ADAM mellett más, hormonmentes férfi fogamzásgátló szerek is fejlesztés alatt vannak. Ilyen például a RISUG, ami egy egyszeri injekcióval kerül a szervezetbe, nagyjából ugyanúgy, ahogy az ADAM. A RISUG, amely élettartama a tervek szerint akár 10 év is lehet, a klinikai tesztek végső fázisában van Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban végeznek.

Egy másik hormonmentes lehetőség a Gendarussa alkalmazása, amelyet Pápuában, Új-Guineában 99%-os hatékonysággal használnak. A szert a justicia gendarussa, egy őshonos indonéz növény felhasználásával állítják elő.

(Borítókép: Mufid Majnun/Unsplash)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.