Hamarosan közvetlenül is csatlakozhatunk a Starlinkhez az okostelefonjainkkal

2022 / 08 / 31 / Bobák Áron
Hamarosan közvetlenül is csatlakozhatunk a Starlinkhez az okostelefonjainkkal
Ezt az amerikai T-Mobile vezérigazgatója jelentette be néhány napja, Elon Muskkal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A SpaceX által épített, jelenleg mintegy 2900 műholdat számláló internetes műholdrendszerhez eddig csak egy speciális, meglehetősen drága antennával lehetett csatlakozni, azonban ahogy az az augusztus 25-én tartott sajtótájékoztatón elhangzott, ez hamarosan megváltozik. A SpaceX ugyanis a tervek szerint már jövőre elkezdi Föld körüli pályára állítani a Starlink V2.0 névre keresztelt műholdjait, amelyek olyan antennával is fel lesznek szerelve, amellyel a T-Mobile által használt egyik frekvencián is képesek lesznek adatkommunikációra, vagyis az ígéretek szerint bárki képes lesz a már meglévő okostelefonjával is kapcsolódni a Starlinkhez, akinek a készüléke 5G-s adatkapcsolattal rendelkezik - írja a The Verge.

A projekttel a T-Mobile célja hangsúlyozottan az, hogy teljes lefedettséget tudjanak biztosítani az országban, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Starlink ebben az esetben csak arra lesz jó, hogy az emberek bárhonnan képesek legyenek hívásokat indítani és fogadni, esetleg szöveges üzenetet küldeni. "Ha nincs túl sok ember az adott zónában, akár még egy kis videózás is beleférhet" - tette hozzá Musk, aki elmondta, hogy a Starlinknek ennél a verziójánál a telefon nem csatlakozik a teljes rendszerhez, így zónánként mindössze 2-4 Mbps sávszélességet tud biztosítani. A szolgáltatás a telefonhívások és sms-ek mellett bizonyos chatalkalmazásokkal is kompatibilis lesz, de a korlátozott sávszélesség miatt nagyobb adatátvitelt igénylő feladatokat egyelőre nem lehet majd rajta elvégezni.

Sievert szerint a szolgáltatás jövő év végén indulhat el béta üzemmódban, később pedig az egész Egyesült Államokban, így Hawaiion, Alaszkában, de még Puerto Ricóban is elérhetővé válik. A műholdas kapcsolat a T-Mobil "legnépszerűbb csomagjaiban" ingyenesen lesz elérhető, míg az olcsóbb díjcsomagoknál havidíj ellenében lehet majd rá előfizetni. Sievert elmondása szerint a T-Mobile célja, hogy partneri megállapodások keretében az egész világon elérhetővé tegyék a szolgáltatást, ám ezzel valószínűleg nem lesz könnyű dolguk. A The Verge által megkérdezett szakértő szerint mivel a szükséges frekvenciasáv minden országban más szolgáltatóhoz tartozik, így a globális lefedettség elérése meglehetősen nehézkes lesz, és elképzelhető, hogy az Apple-nek vagy a Samsungnak jobban megéri egy olyan megoldást beépíteni a telefonjaiba, amellyel azok képesek lesznek csatlakozni a már ma is műkődő műholdas rendszerekhez, mint a T-Mobilra várni. Lehet, hogy erre már nem is kell sokat várni, hiszen a hírek szerint a szeptember 7-én érkező iPhone 14 képes lesz a Globalstar műholdjain keresztül kommunikálni.

Musk elképzelései szerint a Starlink V2.0 műholdakat már az új Starship űrhajóval fogják pályára állítani, amely jelen állás szerint valamikor szeptemberben repülhet először. Ahogy a Starlinkről szóló korábbi cikkünkben írtuk, a Starship a Mars meghódítása mellett a Starlink-rendszer kiépítésében is rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen míg a SpaceX a Falcon-9-cel legfeljebb 60 műholdat tud felbocsátani, addig a Starshippel akár több mint háromszáz eszközt tudnak majd egyszerre pályára állítani, ami jelentősen felgyorsíthatja a 42 ezer műholdasra tervezett rendszer kiépítését.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Image)

Már Magyarországon is elérhető a Starlink Itthon keveseknek fogja megérni előfizetni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.