Már Magyarországon is elérhető a Starlink

2022 / 05 / 10 / Bobák Áron
Már Magyarországon is elérhető a Starlink
A SpaceX műholdas internetszolgáltatására tavaly február óta lehetett feliratkozni Magyarországról, most pedig a cég arról adott ki közleményt, hogy hazánkban azonnali hatállyal elindítják a Starlinket.

A szolgáltatást megrendelni a címünk megadásával lehet a Starlink honlapján, igaz, itthon valószínűleg keveseknek fogja megérni: maga az antenna 260 ezer forintba, a szállítás díja 23 ezer forintba, míg az előfizetési díj havi 35 500 forintba kerül, amiért cserébe a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér. A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint ez a valóságban inkább 100-150 Mbps letöltési sebességet jelent, ami egy műholdas internetszolgáltatástól valóban rendkívüli teljesítmény, ugyanakkor alig gyorsabb, mint a Magyarországon elérhető, ennek csupán a töredékébe kerülő vezetékes internetszolgáltatások. A Starlink emiatt elsősorban azoknak lehet ideális választás, akiknek a lakóhelyén nem érhető el a szélessávú internet, vagy pedig kiemelten fontos nekik, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A jelenleg már több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkező Starlink-rendszer a régióban az utolsók között vált elérhetővé Magyarországon, hiszen a szomszédos országok közül már Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban is aktiválták a szolgáltatást, márciusban pedig a SpaceX soron kívül Ukrajnában is elérhetővé tette a műholdas internetet a háborús helyzetre reagálva.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.