Hamarosan szagokat is érezhetünk a virtuális valóságban

2023 / 06 / 23 / Bodnár Barna
Hamarosan szagokat is érezhetünk a virtuális valóságban
A technológia dinamikusabban fejlődik, mint valaha, így a különféle VR szemüvegeket és kesztyűket használóknak egyre valósághűbb élményekben lehet részük a virtuális térben. Ahogy, és amit ilyenkor hallunk, illetve látunk kulcsfontosságú, azonban egy új fejlesztés hamarosan további érzékszerveinket is használhatóvá teszi a digitálisan alkotott környezetben.

Nem újdonság, hogy több vállalat is előállt már olyan tapintást közvetítő eszközökkel, mint például kesztyűk vagy mellények, hogy az érintés élményével gazdagítsák a virtuális valóság világát. A Haptic Vest segítségével például azt is érezheti a felhasználó, ha az általa játszott videójátékban lelövik, vagy leszúrják, de létezik már olyan kesztyű is, ami több száz mikrofluidikus alkatrész segítségével hat úgy az emberri bőrre, hogy viselője érezze a virtuális tárgyak alakját, keménységét, ha kezével "megfogta" azokat.

Friss fejlemény azonban, hogy a kutatók egy negyedik érzékszerv, a szaglás virtuális világba való integrálására törekednek, nem véletlenül. Az illatok ugyanis erőteljes hatást gyakorolnak az agyra: érzelmeket, emlékeket, sőt néha még az evolúciósan belénk kódolt „üss vagy fuss” reakciót is kiválthatják belőlünk. Nosztalgikus érzést kelt például, ha észleljük a nagymamánk által egykor használt kölni illatát, éhesek leszünk kedvenc ételünket megérezvén, de akár adrenalinszintünket is megemelheti, ha égett szag üti meg az orrunkat.

Amennyiben a kínai Beihang Egyetem kutatóinak elmélete gyakorlatban is megvalósul, hamarosan a virtuális térben is érezhetünk majd szagokat és illatokat, ugyanis a csapat által májusban közzétett tanulmány egy olyan technológia leírását tartalmazza, ami ezt lehetővé teszi.

Az tanulmányban két, vezeték nélküli „szaglóeszközről” esik szó. Az egyiket a felhasználók orra és szája közötti területen kell elhelyezni, a másik pedig gyakorlatilag egy arcmaszk. Az eszközök szaggenerátorokként működnek, a különböző illatokat pedig miniatürizált paraffinviasz-tartályokban tárolják. Ezek külön-külön és együtt is aktiválhatók, így számos egyedi szag előállítható velük. Az arcmaszk ebből a szempontból sokoldalúbb, hiszen ez kilenc, míg a bőrön elhelyezhető eszköz csupán két szaggenerátorral rendelkezik.

Az illatok egy vezérlőn és egy hőforráson keresztül jutnak el a készülék viselőjéhez. Utóbbi alkatrész megolvasztja viaszt, ezzel az illatgyertyák működéséhez hasonlóan szabadítja fel a tárolóban lévő illatot. A kutatók azt állítják, mindössze másfél másodpercre van szükség ahhoz, hogy egy illat ilyen módon létrejöjjön, és elérje a felhasználó orrát. Annak érdekében, hogy az illat megszűnjön, vagy egy másikra váltson át – például a felhasználó elhagyta a virtuális rétet, és az ottani virágillatot egy közeli csokoládégyár szaga váltja fel – egy réztekercs egy mágnest aktivál, ami lezárja az adott illattartályt és lehűti azt.

A készülék által generált forróság miatt a kutatók szerint azért nem kell aggódni, mert a szellőzők, illetve a beépített szilikonszigetelők megakadályozzák, hogy az eszköz égési sérüléseket okozhasson a felhasználónak. Egy 11 önkéntes részvételével végzett tesztben a bőrre helyezhető eszköz hőmérséklete elérte a 32 fokot, ami, bár alacsonyabb, mint az emberi testhőmérséklet, mégsem volt komfortos viselői számára. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy az eszközök hőmérsékletét csökkenteni tudják, illetve arra is megoldást kell találniuk, hogy a szaggenerátorokat hogyan tegyék kompatibilissé a VR-fejhallgatókkal, és szemüvegekkel, valamint hogy az adott szagok a megfelelő időpontban legyenek érezhetőek. A kutatók 30 különböző illattal bizonyították a technológia testreszabhatóságát, ilyen volt például az ananász, gyömbér, zöld tea, karamell és cukorka.

(Borítókép: Getty Images/artpartner-images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.