Hangok nélkül is képes megérteni a beszédet egy új, szájban viselhető eszköz

2022 / 01 / 10 / Bobák Áron
Hangok nélkül is képes megérteni a beszédet egy új, szájban viselhető eszköz
A Google Glass egyik fejlesztője olyan eszközön dolgozik, ami a szájba illesztve, pusztán a felhasználó nyelvmozgása alapján képes felismerni az egyes szavakat. A prototípus a készítői szerint máris olyan pontossággal működik, mintha a telefonunkon gépelnénk.

Az okosszemüvegekkel kapcsolatos egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan fogunk velük kommunikálni. Amíg az okostelefonoknál egyértelmű, hogy az érintőkijelzőt használjuk erre a célra, a fejen viselhető eszközöknél már közel sem ennyire egyértelmű a megoldás: a szemüveg szárán elhelyezett érintésérzékeny felület csupán korlátozott funkcionalitásra alkalmas, a gesztusvezérlés nem tart ott, hogy teljesen leváltsa a kijelzőket, a hangirányítás pedig nem csak megbízhatatlan, de az utcán valószínűleg kevesen használnák szívesen.

Hosszú távon minden bizonnyal a gondolatirányítás lesz a befutó, de mivel erre akár még évtizedeket is várhatunk, az okosszemüvegek pedig akár néhány év múlva a hétköznapok részévé válhatnak, így addig is kell valamilyen megoldás, amivel kényelmesen kezelhetjük ezeket az eszközöket. Az egyik ilyen megoldás lehet a SilentSpeller nevű eszköz, ami ugyan jelenleg még kísérleti fázisban van, de a tesztekről készült videó és a készülékről kiadott dokumentáció alapján már most is egészen jó eredményeket produkál.

Az eszköz lelke egy SmartPalate nevű eszköz, amit eredetileg beszédterápiás célra fejlesztettek ki, azonban a SilentSpeller készítői kicsit átalakították, hogy kommunikációra is alkalmas legyen. A szájban elhelyezhető készülék 124 elektróda segítségével érzékeli a viselője nyelvmozgását, ez alapján pedig anélkül tudja megállapítani, hogy milyen hangokat mondtunk ki, hogy azokat valóban ki kéne ejtenünk. A fejlesztői szerint az 1164 szóból álló szókészlettel végzett tesztek során a SilentSpeller 97 százalékos pontossággal ismerte fel a betűket, a szövegalkotásnál pedig percenként 53 szót tudtak vele legépelni, 90 százalékos pontossággal. Ez elmondásuk szerint nagyjából megfelel annak, ahogy egy gyakorlott felhasználó a telefon QWERTY billentyűzetén gépel.

A készülék ötlete Thad Starnertől, a Google Glass egyik fejlesztőjétől származik, aki az okosszemüveg fejlesztésében ugyan már nem vesz részt, de részmunkaidőben még mindig a Google-nél dolgozik. A projekt maga viszont nem a Google Research égisze alatt fut, hanem a Georgiai Műszaki Egyetemen, ahol Starner tanít. A SilentSpeller más szálon is kapcsolódik a Google-höz, hiszen a fejlesztésében részt vesz Alex Olwal is, aki szintén a Google Research alkalmazottja. Az országokon átívelő projektben emellett a Tokiói Egyetem, a Carnegie Mellon és a Paul G. Allen Számítástechnikai Iskola diákjai is részt vesznek.

Bár az okosszemüvegek kézenfekvő felhasználási területnek tűnnek egy ilyen eszköznél, a dokumentáció szerint a készülék okostelefonokkal, számítógépekkel is használható lesz, és közel sem az érintőkijelző kiváltása lehet az egyetlen funkciója. Készítői szerint a SilentSpeller jelentősen megkönnyítheti majd a Parkinson-kórban és más betegségekben szenvedők életét, emellett az eszköz katonai felhasználását sem zárják ki. Mivel a SmartPalate-et a szájban kell elhelyezni, így minden felhasználónak teljesen egyedileg kell majd azt legyártani, habár egy ilyen eszköz esetében amúgy sem valószínű, hogy bárki szeretné valaki másét használni. A prototípus jelenlegi legnagyobb hiányossága, hogy csak vezetékkel lehet számítógéphez vagy telefonhoz csatlakoztatni, de a fejlesztők ígérik, hogy a későbbi verziók már vezeték nélküli kapcsolattal is rendelkezni fognak.

A hírről beszámoló BuzzFeed News megjegyzi, hogy jogvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen eszközök különösen invazívak lehetnek az emberek privát szférájára nézve, hiszen a cégek akár a felhasználók nyálmintáját, fogsormintáját is begyűjthetik, noha ahogy a lap megjegyzi, a SilentSpeller esetében egyelőre nem látszik, hogy lenne ilyen szándék. John Davisson, a washingtoni Electronic Privacy Information Center nonprofit jogvédőszervezet képviselője szerint az ilyen technológiákra nagyon szigorú szabályoknak kell majd vonatkoznia, és pontosan meg kell határozni, hogy az eszköz milyen adatokat gyűjthet a felhasználókról.

(Borítókép: Getty Images)

Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat A tavalyi CES egyik legérdekesebb készüléke kétségkívül a NextMind fejpántja volt, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy pusztán az agyhullámaink segítségével irányíthatjuk vele a dolgokat. A cég nemrég elkezdte kiszállítani az eszköz fejlesztői verzióját, amivel hamarosan nem csak játékokat, de akár okoseszközöket is vezérelhetünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.