Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat

2021 / 01 / 24 / Bobák Áron
Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat
A tavalyi CES egyik legérdekesebb készüléke kétségkívül a NextMind fejpántja volt, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy pusztán az agyhullámaink segítségével irányíthatjuk vele a dolgokat. A cég nemrég elkezdte kiszállítani az eszköz fejlesztői verzióját, amivel hamarosan nem csak játékokat, de akár okoseszközöket is vezérelhetünk.

A 400 dollárért (vagyis kábé 117 ezer forintért) kapható készülék valójában egy egyszerű EEG (elektroenkefalográf), ami a látókéreg elektromos jeleit fordítja le digitális utasításokra. Ezt a tavalyi Las Vegas-i bemutatón mi is kipróbálhattuk, amikor pusztán a gondolatainkkal váltogattuk egy lámpa színét. Bár az a bemutató is elég meggyőző volt, a NextMind ennél azért szélesebb funkcionalitásban gondolkodik, amelyet néhány újságírónak már be is mutattak a fejlesztői változat piacra kerülésével egy időben. Mivel fejlesztői változatról van szó, így a fejpánttal kompatibilis programok listája még értelemszerűen nem túl hosszú, de a Cnet, az Engadget és a TechCrunch újságírójának beszámolója alapján már most is alkalmas olyan egyszerű feladatokra, mint a médialejátszó kezelése, a szövegek kivágása és bemásolása valamint a pin-kódunk beütése, emellett olyan egyszerűbb játékokat is irányíthatunk vele, mint a Breakout.

Fontos hangsúlyozni, hogy a NextMind eszköze nem agy-számítógép interfész, vagyis nem képes dekódolni a gondolatainkat, így attól nem kell tartanunk, hogy a viselése közben bárki beleláthat a fejünkbe, esetleg beültethet oda valamit.

A tavalyi bemutatón a cég képviselője elmondta, hogy az eszközt elsősorban a VR-sisakok irányítására szánják, így a fejpántot értelemszerűen úgy alakították ki, hogy az Oculus Questtel és más VR-szemüvegekkel is viselhető legyen. Ez viszont közel sem az egyetlen felhasználási területe a gondolatirányításnak, Sid Kouider, a NextMind alapítója az Engadgetnek elárulta, hogy több céggel is tárgyalnak arról, hogy az eszközeiket a fejpánntal is irányítani lehessen. Ez azt jelenti, hogy hamarosan akár okoseszközökben is megjelenhet a gondolatirányítás lehetősége, így - elméletileg, hiszen konkrét példa nem hangzott el - akár a robotporszívónkat is beindíthatnánk vagy a világítást is felkapcsolhatnánk pusztán azzal, hogy rágondolunk.

A gondolatirányításnak viszont ennél is hasznosabb területe lehet a talán néhány éven belül már valóban megérkező, hétköznapi felhasználásra szánt okosszemüvegek, amelyekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan fogjuk őket irányítani. A Google annak idején hangutasítással próbálkozott a Google Glassnél, ám a legtöbb ember valószínűleg nem érezné magát komfortosan, ha az utcán beszélnie kéne a szemüvegéhez. A gesztusirányítás ma még nem nyújt teljes körű megoldást, ha pedig a szemüveg irányításához elő kell vennünk a telefonunkat, akkor igazából nincs túl sok értelme a szemüvegnek. A gondolatirányítás hosszú távon megoldást nyújthat erre a problémára is, bár a technológia beéréséhez valószínűleg több időre lesz szükség néhány évnél.

(Fotó: Raketa.hu)

További cikkek a témában:

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege A rendkívül fejlett és rendkívül drága VR-sisakból jó, ha naponta egy darabot eladnak majd boltonként.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.