Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat

2021 / 01 / 24 / Bobák Áron
Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat
A tavalyi CES egyik legérdekesebb készüléke kétségkívül a NextMind fejpántja volt, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy pusztán az agyhullámaink segítségével irányíthatjuk vele a dolgokat. A cég nemrég elkezdte kiszállítani az eszköz fejlesztői verzióját, amivel hamarosan nem csak játékokat, de akár okoseszközöket is vezérelhetünk.

A 400 dollárért (vagyis kábé 117 ezer forintért) kapható készülék valójában egy egyszerű EEG (elektroenkefalográf), ami a látókéreg elektromos jeleit fordítja le digitális utasításokra. Ezt a tavalyi Las Vegas-i bemutatón mi is kipróbálhattuk, amikor pusztán a gondolatainkkal váltogattuk egy lámpa színét. Bár az a bemutató is elég meggyőző volt, a NextMind ennél azért szélesebb funkcionalitásban gondolkodik, amelyet néhány újságírónak már be is mutattak a fejlesztői változat piacra kerülésével egy időben. Mivel fejlesztői változatról van szó, így a fejpánttal kompatibilis programok listája még értelemszerűen nem túl hosszú, de a Cnet, az Engadget és a TechCrunch újságírójának beszámolója alapján már most is alkalmas olyan egyszerű feladatokra, mint a médialejátszó kezelése, a szövegek kivágása és bemásolása valamint a pin-kódunk beütése, emellett olyan egyszerűbb játékokat is irányíthatunk vele, mint a Breakout.

Fontos hangsúlyozni, hogy a NextMind eszköze nem agy-számítógép interfész, vagyis nem képes dekódolni a gondolatainkat, így attól nem kell tartanunk, hogy a viselése közben bárki beleláthat a fejünkbe, esetleg beültethet oda valamit.

A tavalyi bemutatón a cég képviselője elmondta, hogy az eszközt elsősorban a VR-sisakok irányítására szánják, így a fejpántot értelemszerűen úgy alakították ki, hogy az Oculus Questtel és más VR-szemüvegekkel is viselhető legyen. Ez viszont közel sem az egyetlen felhasználási területe a gondolatirányításnak, Sid Kouider, a NextMind alapítója az Engadgetnek elárulta, hogy több céggel is tárgyalnak arról, hogy az eszközeiket a fejpánntal is irányítani lehessen. Ez azt jelenti, hogy hamarosan akár okoseszközökben is megjelenhet a gondolatirányítás lehetősége, így - elméletileg, hiszen konkrét példa nem hangzott el - akár a robotporszívónkat is beindíthatnánk vagy a világítást is felkapcsolhatnánk pusztán azzal, hogy rágondolunk.

A gondolatirányításnak viszont ennél is hasznosabb területe lehet a talán néhány éven belül már valóban megérkező, hétköznapi felhasználásra szánt okosszemüvegek, amelyekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan fogjuk őket irányítani. A Google annak idején hangutasítással próbálkozott a Google Glassnél, ám a legtöbb ember valószínűleg nem érezné magát komfortosan, ha az utcán beszélnie kéne a szemüvegéhez. A gesztusirányítás ma még nem nyújt teljes körű megoldást, ha pedig a szemüveg irányításához elő kell vennünk a telefonunkat, akkor igazából nincs túl sok értelme a szemüvegnek. A gondolatirányítás hosszú távon megoldást nyújthat erre a problémára is, bár a technológia beéréséhez valószínűleg több időre lesz szükség néhány évnél.

(Fotó: Raketa.hu)

További cikkek a témában:

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege A rendkívül fejlett és rendkívül drága VR-sisakból jó, ha naponta egy darabot eladnak majd boltonként.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.