Harmincéves paradigma dőlt meg: az erdők megjelenése nem csökkentette a légköri CO2 szintjét

2023 / 02 / 03 / Felkai Ádám
Harmincéves paradigma dőlt meg: az erdők megjelenése nem csökkentette a légköri CO2 szintjét
A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a légköri CO2-szintjének csökkenését és a Föld éghajlatának lehűlését a fák okozták. Most kiderült, hogy nem így történt.

Mint azt a sajtóközlemény oly vitathatatlanul megfogalmazza: „nehéz elképzelni ma egy fák nélküli világot”. Ilyen világ azonban létezett – még az ember és az erdők megjelenése előtt a bolygónkat alacsony, cserjeszerű növények népesítették be. Ezeknek egy részéből fejlődtek ki a fák 385 millió évvel ezelőtt, és a kutatók tehát sokáig úgy gondolták, hogy a légkör CO2-szintjének csökkenését és a Föld éghajlatának lehűlését a fák megjelenése okozta. A Koppenhágai Egyetem kutatói viszont most egy új módszerrel rájöttek, hogy már ezek a fákat megelőző, alacsonyabb cserjeszerűségek is nagyobb szerepet játszhattak a fentebb említett folyamatokban, mint azt korábban feltételezték.

Ezáltal a kisebb, úgynevezett szövetes- vagy edényes növények a Föld éghajlatának szabályozásában betöltött szerepe is új megvilágításba kerül. A mostani kutatás alapját egy új módszer jelenti, melynek segítségével ki tudták számítani a légkör CO2-szintjét ebben a 385 millió évvel korábbi időszakban, és megállapították, hogy az sokkal alacsonyabb volt, mint korábban gondolták. A módszer lényege, hogy az élő növények és az ősi növényi kövületek együttes tanulmányozása révén a kutatók meg tudják határozni a légköri CO2 mennyiségét abban az időben, amikor a kövületek még éltek.

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy eddig 4000 ppm-nek hitték a CO2 légköri koncentrációját, de az új kutatás szerint ennél lényegesen alacsonyabb volt: 600 ppm, ami egyébként nem sokkal van felette annak a mennyiségnek ami felé manapság haladunk. A kutatás eredményei így arra is utalnak, hogy a Föld klímája sokkal érzékenyebb a légkör CO2-szintjének változásaira, mint azt korábban hittük, vagyis mindez nem csak a fák szerepe miatt fontos, de ezek az információk kulcsfontosságúak az éghajlatot irányító folyamatok megértéséhez, és akár segíthetnek megoldást találni a jelenlegi éghajlatváltozásra.

A tanulmány egyik legmeglepőbb megállapítása azonban tehát az, hogy nem a fák, hanem a primitív edényes növények megjelenése okozhatta a legnagyobb CO2-szint csökkenést. Ennek az az oka, hogy ezeknek a növényeknek sekélyen elhelyezkedő gyökereik vannak, és ezért a talajerózióra hagyatkoznak, hogy képesek legyenek tápanyagot felszívni az altalajból. A kutatók pedig úgy vélik, hogy az erózió az elsődleges oka annak, hogy a növények és a fák hosszú időre kivonják a CO2-t a légkörből, és ebben a primitív edényes növények jóval hatékonyabbak, mint a fák. Mint azt Tais W. Dahl, a Koppenhágai Egyetem Globe Intézetének docense megfogalmazta:

„A növények két okból távolítják el a CO2-t a légkörből. Valószínűleg az elsőre gondolunk leginkább, nevezetesen arra, hogy a növény maga szívja fel a CO2-t és cukrokká alakítja. De a növények tápanyagot is felszívnak a talajból vagy a kőzetből, amelyen élnek, azáltal, hogy a kőzetrészecskéket kémiai mállás révén feloldják. Ehhez a folyamathoz a növényeknek CO2-ra van szükségük az ásványi anyagok feloldásához. Valójában ez az elsődleges oka annak, hogy a növények és a fák hosszabb időn keresztül csökkentik a CO2-szintet. Az (edényes) növényeknek több tápanyagot kell felvenniük a talajban lévő ásványi anyagokból, mint a fáknak, és ez több málláshoz vezet. A fák nem mozdulnak, és jól működő gyökérrendszerrel rendelkeznek, ami segít megtartani a táplálékot, és zártabb rendszert hoz létre. Ezért az idő múlásával a primitív növények jobban erodálják a talajt, mint a fák, és a fák és növények főleg ezzel az erózióval távolítják el a CO2-t a légkörből.”

Adja magát a kérdés: akkor most fák helyett inkább primitív edényes növényeket ültessünk? A válasz az, hogy nem feltétlen. A fák más okokból is fontosak, ilyen például a biológiai sokféleség biztosítása. A jelenlegi éghajlati válságot pedig nem a fokozott talajerózióval fogjuk megoldani, hanem egy olyan átfogó megközelítéssel, amely a problémához hozzájáruló összes tényezőt kezeli. A tanulmány viszont abból a szempontból fontos, hogy gazdagítja a képünket arról, hogy miként vonható ki a légkörből a CO2. Tais W. Dahl ennek kapcsán a következőket mondta:

„A megoldások keresése kulcsfontosságú. A megoldások megtalálásához azonban a lehető legtöbbet kell tudnunk azokról a folyamatokról, amelyek potenciálisan eltávolíthatják a CO2-t a légkörből. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik ez globális szinten, és milyen következményekkel jár, érdemes megnézni, mi történt a múltban, amikor a Föld jelentős változásokon esett keresztül, és ezek a mechanizmusok megváltoztak. És ez az, amit ez a tanulmány tesz.”

(Kép: Pixabay/jplenio)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.