Három áttörés, amely megrázhatja az energiaipart a következő évtizedben

2020 / 01 / 15 / Justin Viktor
Három áttörés, amely megrázhatja az energiaipart a következő évtizedben
A naptár fordulásakor, - különösképp az évtizedváltásoknál, - adódik az alkalom, hogy megvizsgáljuk a hosszú távú előrejelzéseket és lehetőségeket, amelyek az energiaipart a következő évtizedben formálhatják. Ahogy e század első két évtizedében a hidraulikus repesztés, a szélenergia, a napenergia és a földgáz cseppfolyósítása terén elért áttörések hajtották az energiaipart, vajon mi változtathatja meg az energiatermelés és felhasználás módját a 2020-as években?

Nézzük tehát a három kritikus pontot, ahol a Forbes magazin szakértője szerint a legnagyobb valószínűséggel várhatóak a nagy áttörések.

1 - Akkumulátor-technológia

Az akkumulátor-technológia forradalmai megváltoztatják majd azt, ahogyan a villamosenergiát előállítjuk és felhasználjuk, az autóinktól, utcai lámpáinkon át a sütőinkig. Az évek során sokat fejlődött az a képességünk, hogy napenergia- és szélenergia segítségével villamosenergiát állítsunk elő, ám az akkumulátor-technológia forradalmasításáig ezeknek a fejlesztéseknek csak korlátozott az értéke. Feltétlenül fel kell még fedezni az energia tárolás oly módját, hogy a nap- és szélenergia-technológiák megbízhatóak legyenek akkor is, ha nem süt a nap, és nem fúj a szél.

A továbbfejlesztett akkumulátor-technológia az elektromos járműveket, elektromos építőipari és mezőgazdasági berendezéseket is vonzóbbá teheti az általános piac számára. Ezután tiszta technológiákból - például nap-, szélenergiából, nukleáris energiából és vízből - előállított energiát használhatnánk az olaj helyettesítésére. Olyan akkumulátorokat kell gyártanunk, amelyek több energiát tárolnak, elkerülhetik a lebomlást és kevesebb a súlyuk. Lehet, hogy ezek a változások nem egyszerre történnek majd, de egy valódi áttörés az akkumulátor-technológiában lehet az energiaipar legnagyobb dobása az első atom széthasítása óta.

2 - Kisméretű moduláris atomreaktorok

A kisméretű moduláris atomreaktorok (SMR) rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy specifikus helyeket lássanak el az energiaszektor által tisztának titulált energiával.

Persze az atomerőművek történetét ismerők számára nyilvánvaló a már alacsony fokozatú üzemzavar esetén is fenyegető, beláthatatlan méreteket ölteni képes környezetszennyezés rendkívül magas kockázata - ami erősen megkérdőjelezi a "tiszta energia" fogalmának használhatóságát.

Az SMR-ek költsége viszont viszonylag alacsony a hagyományos atomerőművek sok milliárdos költségeihez viszonyítva, és akár  alkalmazhatók kisvárosok, gyárak, adatközpontok és nagyvállalati vagy egyetemi kampuszok táplálására.

Az SMR-ek lehetővé teszik az önkormányzatok és intézmények számára, hogy elkerüljék a túlzott összegű közüzemi számlákat, és felelősségteljesen, tisztább villamos energiát termeljenek. Néhány vállalkozás már tervezi az SMR-ek alkalmazását, és ha az SMR-ek költségei és kivitelezésük időtartama kicsit csökken, akkor nagyon népszerűvé válhatnak.

3 - Új fosszilis tüzelőanyag-depók és nagy tartalékok

Az olaj-, gáz- és szénipar évtizedek óta hallgatja a szakértőket, akik figyelmeztetnek, hogy több jelentős felfedezés sem várható. Az utolsó nagy pánik majdnem 15 évvel ezelőtt jött, amikor Matthew Simmons nevű pénzügyi szakember jelentette ki, hogy elértük az olajhozamcsúcsot, de ő is tévedett.

Az 1800-as években a nagy olajlelőhely felfedezések az USA-ban történtek. A huszadik század első három évtizedének legnagyobb olajmezőit a Közel-Keleten találták. Aztán jött az offshore és az Északi-sark. Ki tudja, hol találnak a szakemberek legközelebb olajat, gázt vagy szenet? Ha és amennyiben több fosszilis tüzelőanyagot fedeznek fel, az jelentős hatással lesz az energiaiparra és a piacokra, annak ellenére, hogy az emberiség globális vágyai és elemi érdekei a fosszilis tüzelőanyagoktól való távolodás felé mutatnak. Nagyobb fosszilis tüzelőanyag-depók vagy tartalékok felfedezései révén viszont ezek a tüzelőanyagok olcsóbbak lesznek.

Ha a tisztább energiákért lobbizó civil-társadalmi és az őket bázisának tekintő politikai erő nem képes megfelelő nyomást kifejtve ezt megakadályozni, a globális energiavállalatok minden bizonnyal felhasználják majd a szuperolcsó új fosszilis tüzelőanyagforrásokat, a belőlük kisajtolható profit érdekében. Ha ez sikerül nekik, mindez az alternatív energia-technológiákba történő beruházásokra negatív hatással lesz, azok számottevően csökkenni fognak.

Az akkumulátorokba és az alternatív energiaiparba történő nagyobb befektetések és beruházások legnagyobb piaci akadálya az olcsó, bőségesen rendelkezésre álló fosszilis tüzelőanyag. Ez ellen egyelőre, csak politikailag lehet fellépni.

(Forrás: Forbes Képek: Pexels, Wikimedia, Libreshot, Pxhere)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.