Három jármű a jövőből

2020 / 02 / 04 / Bobák Áron
Három jármű a jövőből
A modern technológiák a mérnököket és a formatervezőket sem hagyják hidegen, akik a korukat két lépéssel megelőzve kísérleteznek vele, hogyan lehet az önvezető technológiát, a mesterséges intelligenciát vagy az elektromos hajtást az eddiginél is szélesebb körben felhasználni. Most három olyan koncepciót mutatunk be az elmúlt hónapból, amelyek a járműipar más-más szegleteiben hozhatnak gyökeres változásokat.

Elektromos tricikli

A Wello a januári CES-en mutatta be ezt a különös koncepciót, ami leginkább egy elektromos riksához hasonlít. A reunioni startup kifejezetten városi közlekedésre, rövidebb távok megtételére fejlesztette ki a triciklit, amely hajtható lábbal és elektromos motorral is - utóbbit hálózatról vagy a járművön elhelyezett napelemekről is tölthetjük. A Wello szerint ez a konstrukció mindenben megfelel a modern kor kihívásainak, hiszen nem csak környezetkímélő, de egyesíti egy autó kényelmét a modern városi közlekedés kihívásaival. A tricikli egy feltöltéssel száz kilométert tud megtenni, a végsebessége 40 km/h, és két felnőtt vagy egy felnőtt és két gyerek fér el benne. A járgány mindössze 82 centiméter széles, így elméletben bicikliúton is közlekedhetünk vele, és a parkolással is jóval könnyebb dolgunk lesz.


Wello

A Wello triciklije hamarosan megvásárolható lesz, ám ehhez elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: a Cnet információi szerint a napelemekkel felszerelt verzió 7900 euróba fog kerülni, ami 2,6 millió forint körüli összegnek felel meg.

Robottraktor

Nem kevésbé futurisztikus a japán Kubota önjáró traktora. A mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat nem csupán az egyre divatosabb önvezető-hullámot akarta meglovagolni a járművel, de egy igencsak fontos problémára kerestek megoldást: a szigetországban egyre kevesebb a földműves, akiknek egyre nagyobb földterületeket kell egyedül megművelniük.


Kubota X tractor

Az Agrirobo-program részeként kifejlesztett X Tractor nem csak teljesen önjáró, de a Wello triciklijéhez hasonlóan elektromos hajtást kapott, az akkumulátorai pedig szintén tölthetőek napelemekről is. Az önvezető technológiát a GPS, a traktorra szerelt szenzorok és a mesterséges intelligenciával működő navigációs rendszer biztosítja, aminek köszönhetően a jármű a rizsföldeken is jól elboldogul. A mesterséges intelligencia emellett az időjárást és a termést is folyamatosan monitorozza, így képes önállóan dönteni róla, hogy mikor kell vetni, szántani és aratni.

Az X Tractor lánctalpait külön-külön motor hajtja, így egészen kis területen is képes manőverezni, a hasmagassága pedig a terepviszonyoknak megfelelően, szabadon állítható.

Holdmotor

A három most bemutatott jármű közül a legfuturisztikusabb kétségkívül a Lexus Zero Gravity, ami az előbbieknél is jóval távolabbra tekint a jövőbe. A Toyota és a Lexus európai dizájncége, az Ed2 által a Documents Journal nevű dizájnmagazin felhívására tervezett holdmotor tulajdonképpen nem több néhány látványtervnél, amelyben azt próbálták meg demonstrálni, hogyan változtathatja meg a modern technológia a jármű és az utasa közötti interakciót. Ian Cartabiano, a cég elnöke elmondta, hogy a felhívás épp a legjobbkor érkezett, ugyanis a csapata éppen az LF-30-on dolgozott, amit így volt lehetőségük továbbgondolni, és jónéhány elemet átvettek a konceptautóból.


Lexus Zero Gravity

A Lexus oldalán található bemutató szerint a Zero Gravity egy egyszemélyes jármű lenne, ami mágneses levitációval lebegne a talaj felett, a sebessége pedig akár az 500 km/h-t is elérné. Az irányítás az LF-30-ban is megjelenő Tazuna filozófiáját követve a kormányon elhelyezett gombok, a head-up display és a gesztusirányítás segítségével, intuitív módon történik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.