Három komoly gond máris van az Apple VR-sisakjával, pedig még meg sem jelent

2024 / 01 / 23 / Pőcze Balázs
Három komoly gond máris van az Apple VR-sisakjával, pedig még meg sem jelent
Február 2-án kerül a boltokba, és az előrendelést választókhoz már úton is van az Apple első VR-sisakja, a Vision Pro. A vállalat ízléses és látványos terméket hozott össze, ám az indulás gyenge pontjai is jól körülhatárolhatóak.

A világ mostmár csak második legértékesebb vállalata tavaly nyáron jelentette be sisakméretű szemüvegét, ami egyszerre rendelkezik kiterjesztett valamint virtuális valóság, azaz AR és VR funkciókkal, illetve egy 1,2 millió forintos árcédulával. A cég ettől a gyönyörű kütyütől várja, hogy megnyissa a "spatial computing", azaz "térbeli számítástechnika" korszakát, és ehhez azt a stratégiát választották, hogy inkább legyen drága a Vision Pro, de ne jelentsen csalódást a versenytársakkal, különösen a Meta Quest sorozatával szemben. Ahogyan akkor írtuk, a szemüveg két 4K-s felbontású Micro OLED kijelzőt tartalmaz, amikre a kamerák valós időben streamelik a képet, így egy szinte teljesen valósághű, háromdimenziós térben találjuk magunkat, amelyben bárhol megjelenhetnek virtuális elemek is. Ráadásul a Vison Pro önálló kütyü, azaz nem kell számítógéphez vagy mobilhoz csatlakoztatnunk, sem fizikailag, sem vezeték nélkül - egyedül a hordozható akkumulátor kábele lóg ki belőle.

Az Apple fejlesztői konferenciáján néhány percre ki lehetett ugyan próbálni a kütyüt, de ebben az esetben is igaz, hogy egy demo sosem képes teljes egészében átadni a hétköznapi használat örömeit és fájdalmasabb pontjait. Hogy tényleg jó-e így dolgozni, játszani, filmet nézni, barátokkal csevegni, az csak hosszú hetek, hónapok alatt fog kiderülni - és nagyban függ majd attól, hogy az Apple fejlesztői közössége mennyi, illetve milyen minőségű alkalmazást ír majd a készülékre. És ezzel el is jutottunk az első, már most látható gyenge ponthoz:

egyelőre nem igazán készülnek appok a Vision Próra.

A TechCrunchon olvasható hír szerint mindössze százötven eredeti alkalmazás készült eddig a hardverhez, ami a tizenöt év alatt összegyűlt, közel kétmillió iPhone és iPad apphoz képest igencsak kevés. Persze nem minden fejlesztő fért hozzá a programozóknak szánt, úgynevezett SDK készülékekhez, hogy inspirációt merítsen és kísérletezzen. Persze a sima iPad-alkalmazások is elfutnak a Vision Prón, és nem biztos, hogy indokolt lenne, hogy minden egyes programot újraírjanak a "térbeli számítástechnika" jegyében, bőven elég azokat lebegő képernyőkként használni. Azok az appok, amelyek viszont elkészültek, többek között a Disney-től, az HBO-tól, az Amazon Prime Videótól, a TikToktól vagy épp a Washington Posttól és a Reddittől érkeztek, tehát hiába nem lesz induláskor Netflix, Spotify vagy YouTube, lesz mit nyomkodni és nézegetni.

A második kihívásnak a készülék súlya tűnik.

Az elmúlt hetekben több újságíró kapott arra lehetőséget, hogy hosszabban, fél órán át kísérletezgessen a Vision Próval. Ami nem meglepő, hogy mindannyian, köztük a The Verge és a Wired szakértői is elégedettek a kütyü képminőségével, sőt, az irányításával is. Utóbbi nem kis fegyvertény: még az ölünkben pihenő kezeink mozgását is fantasztikusan érzi és értelmezi az eszköz, márpedig a tekintetünk mellett ezzel kell navigálnunk a kezelőfelületen. Szintén dicséreteket kapott többektől, hogy a Vision Pro annyira kizárja a külvilágot, hogy még meditálni is lehet benne, majd szépen, fokozatosan visszavált a környezet érzékelésére, ha valaki odalép hozzánk beszélgetni - a kettő közti átmenetet pedig az Apple Watch koronájához hasonló vezérlővel is szabályozhatjuk. Az viszont, hogy több mint fél kilónyi súlyt kell a fejünkön viselni, szinte mindenkinél fájdalmakat, diszkomfortot okozott fél óra után. A Digital Trends egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Vision Pro "tömény varázslat, amíg el nem kezd fájni", illetve, hogy "mindent lehet benne szeretni, kivéve azt, hogy hordani kell".

A harmadik pont Amerikában nem érdekes, nálunk annál inkább.

A 9to5Mac újságírói összefoglalták, hogy az egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható eszköz milyen problémákat jelent majd azoknak a külföldieknek, akik ismerősökön, vagy ilyen-olyan kerülőutakon keresztül jutnak hozzá. Például aki szemüveges, annak amerikai receptet kell íratnia egy szemésszel, hogy megkaphassa a használathoz szükséges, dioptriás Zeiss lencséket; egyes appok, ahogyan megszokhattuk, nem működnek majd külföldön jogi okokból; az operációs rendszer csak angolul tud, és csak angol virtuális billentyűzetet támogat; az alkalmazások megvásárlása pedig csak amerikai Apple ID-val lehetséges. Ha terméktámogatásra lenne szükségünk, szintén csak a tengerentúlon tud segíteni az Apple.

Vagyis a fölösleges 1,2 millió forintunkból lehet, hogy egyelőre okosabb állampapírt vagy használt autót venni, amíg a több alkalmazás, az eggyel kényelmesebb hardver és a globális támogatás is felkerül a Vision Pro mellett szóló érvek listájára. És még az is lehet, hogy hiába durálta neki magát a területnek az Apple, egy újabb tíz évig távoli ígéret lesz csak a "térbeli számítástechnika".

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images, Apple)

Az Apple bemutatta a régóta várt okosszemüvegét A Vision Pro egyszerre rendelkezik kiterjesztett valamint virtuális valóság funkciókkal, de az 1,2 millió forintos ára miatt aligha fogja az iPhone-ok eladásait ostromolni.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.