Három nap alatt három CEO-ja volt az OpenAI-nak, de erre a végjátékra még így sem számított senki

2023 / 11 / 20 / Pőcze Balázs
Három nap alatt három CEO-ja volt az OpenAI-nak, de erre a végjátékra még így sem számított senki
Pénteken meglepetésszerűen kirúgták a ChatGPT fejlesztőjeként ismert OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant. A hétvégén úgy tűnt, hogy az igazgatótanács visszaveheti őt, de a szakember végül a Microsofthoz fog csatlakozni.

Péntek este azt gondoltuk, hogy ennél már nem érhet minket nagyobb meglepetés, amikor arról írtunk, hogy a világ legismertebb mesterséges intelligencia (MI) fejlesztőcége egyik pillanatról a másikra megválik a vezérigazgatójától, és egyben legismertebb arcától. Az igazgatótanács indoklása szerint Altman "nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában, ami akadályozta az igazgatótanácsot a feladatai gyakorlásában". A férfi a technológiai világban hosszú évek óta ismert, egy ideig ő vezette a Y Combinator nevű startup-támogató szervezetet, de az OpenAI-t is ő képviselte mindenhol, a politikusok irodáitól az újságok címlapjain át a fejlesztői rendezvényekig. Altmannel együtt távozott a posztjáról a cég másik társalapítója, Greg Brockman, az igazgatótanács elnöke is. Az ideiglenes vezérigazgató Mira Murati, az OpenAI eddigi technológiai vezetője lett, aki nyilvánosan szimpatizált egykori főnökével.

A sokak által puccsként emlegetett események mögött a hírek szerint az OpenAI legismertebb kutatója, Ilya Sutskever állt, aki Altmanhoz és Brockmanhez hasonlóan szintén társalapítója a cégnek, emellett a mindössze hatfős (Altmannés Brockman kiválásával pedig már csak négyfős) igazgatótanács tagja. Rajta kívül a mérnök-cégvezető Tasha McCauley (Joseph Gordon-Levitt színész felesége), a Quora vezérigazgatója, Adam D’Angelo és a Georgetown Egyetem technológiai központjának stratégiai vezetője, Helen Toner ül az igazgatótanácsban.

Hétvégén egyre-másra érkeztek a hírek arról, hogy a felek mégis megállapodhatnak

A The Verge cikke szerint az első határidő szombat délután öt óra volt, amikorra Altman támogatói azt követelték, hogy az igazgatótanács állapodjon meg a két korábbi munkatársukkal, különben többen felmondanak. Ez nem jött össze, ám vasárnap Altman mégis megjelent a cég főhadiszállásán, "először és utoljára vendég belépőkártyával". Megállapodás azonban ekkor sem született.

Az új vezérigazgató végül a kevéssé ismert Emmett Shear lett, aki a Twitch nevű játék-streaming platform vezérigazgatója volt. Ami viszont ennél is meglepőbb, hogy az OpenAI-ba tízmilliárd dollárt fektető Microsoft lecsapott Altmanre és kollegáira: Satya Nadella vezérigazgató az X-en jelentette be, hogy Brockmannel és más munkatársaikkal együtt a Microsoft új MI-kutató csapatát fogják vezetni. Már csak az a kérdés, hogy ezzel véget ért-e a szappanopera, vagy csak új fejezete kezdődött.

(Borítókép: Sam Altman (balra) és Satya Nadella, a Microsoft vezetője (jobbra) az OpenAI november elején megrendezett fejlesztői konferenciáján, Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Leváltották posztjáról Sam Altmant, a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI vezérigazgatóját Az igazgatótanács indoklása szerint "elvesztették a bizalmat" a cég első emberében, aki "nem volt következetesen őszinte" az igazgatótanáccsal.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
Hogyan segít a mesterséges intelligencia a cégeknek az ügyfélszerzésben, de akár az ügyfélszolgálati kérdések megválaszolásában?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.