Leváltották posztjáról Sam Altmant, a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI vezérigazgatóját

2023 / 11 / 18 / Bobák Áron
Leváltották posztjáról Sam Altmant, a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI vezérigazgatóját
Az igazgatótanács indoklása szerint "elvesztették a bizalmat" a cég első emberében, aki "nem volt következetesen őszinte" az igazgatótanáccsal.

Az OpenAI vezetése pénteken jelentette be, hogy az igazgatótanács leváltotta vezérigazgatói tisztségéből Sam Altmant, aki ezzel együtt a cégtől is elbúcsúzik - írja a Wired. Indoklásuk szerint Altman "nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában, ami akadályozta az igazgatótanácsot a feladatai gyakorlásában". Altmannel együtt távozik a posztjáról a cég másik társalapítója, Greg Brockman is, aki eddig az igazgatótanács elnökeként tevékenykedett, ám a bejegyzés szerint ő más pozícióban továbbra is folytatja a munkát az OpenAI-nál.

A vállalat vezetésével az igazgatótanács ideiglenesen a cég korábbi technológiai vezetőjét, Mira Muratit bízta meg, aki az új vezérigazgató érkezéséig tölti be a tisztséget. A The Information értesülései szerint Murati azonnal összehívott egy állománygyűlést, amelynek során igyekezett lehűteni a kedélyeket. A frissen kinevezett vezető többek között azt hangsúlyozta, hogy már beszélt a Microsoft vezetőivel, Satya Nadellával és Kevin Scottal, akiknek továbbra is rendületlen a bizalmuk az OpenAI-ban. Murati ezt feltehetőleg azért tartotta fontosnak kiemelni, mert a Microsoft 2019 óta rendkívül nagy összegekkel támogatta az OpenAI fejlesztéseit, csak az idei évben tízmilliárd dollárt fektetve a cégbe.


Sam Altman (balra) és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója (jobbra) az OpenAI november 6-án megrendezett fejlesztői konferenciáján (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

A 38 éves Sam Altmant 2020-ban nevezték ki az OpenAI élére, amely az ő vezetésével az elmúlt három évben a technológiai szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált. A cég előbb a DALL-E névre keresztelt, a begépelt szövegeket képpé alakító generatív mesterséges intelligenciával hívta fel magára a figyelmet, tavaly novemberben pedig bemutatták a GPT nagy nyelvi modellen alapuló ChatGPT nevű programot, ami azonnal a feje tetejére állította az egész technológiai ipart: a szinte emberi kommunikációs képességekkel rendelkező chatbot rendkívüli sebességgel tarolta le a piacot, jelenleg pedig hetente mintegy 100 millióan használják a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére szövegek megírásától kezdve programkódok generálásán keresztül a részvénypiac analizálásáig.

A ChatGPT sikere valóságos földindulást indított el a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésében, olyan szereplőket is komoly versenyfutásra késztetve, mint a Meta vagy a Google, akik néhány hónappal később Bard néven saját chatbottal léptek piacra. Minden bizonnyal legalább részben a ChatGPT rendkívüli népszerűségének tudható be az is, hogy az elmúlt hónapokban mind szakértői mind pedig politikai körökben minden eddiginél hevesebb diskurzus indult el a mesterséges intelligencia felhasználásáról valamint annak korlátairól: a számtalan, a témát a legkülönbözőbb szempontokból boncolgató előadás mellett a terület prominens képviselői számos nyílt levelet fogalmaztak meg az elmúlt hónapokban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban pedig új jogszabályok is születtek az MI-vel kapcsolatban.

Bár egyelőre nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen események sorozata vezetett Altman eltávolításához, a reakciókból elég egyértelmű, hogy az OpenAI vezérének kirúgása a cég vezetésén kívül mindenkit meglepetésként ért. Altman alig egy hete még az OpenAI DevDay nevű fejlesztői konferenciáján lépett fel Satya Nadella oldalán, néhány napja pedig arról beszélt a Financial Times-nak, hogy hamarosan megkezdik a GPT-5 nagy nyelvi modell fejlesztését. A kirúgásának hírére nem sokkal annak nyilvánosságra kerülése után maga Altman is reagált, aki az X-en közzétett bejegyzésében búcsúzott el az általa alapított cégtől. "Szerettem az OpenAI-nál töltött időt. Engem személy szerint biztosan megváltoztatott, és remélhetőleg egy kicsit a világot is" - írta, hozzátéve, hogy a leginkább azt szerette a munkájában, hogy rendkívül tehetséges emberekkel dolgozhatott együtt. "Később többet is mondok arról, hogy mi következik ezután" - zárta sorait.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.