Három perc alatt ért ki és életet mentett a defibrillátor-drón

2022 / 01 / 06 / Pőcze Balázs
Három perc alatt ért ki és életet mentett a defibrillátor-drón
Szívrohamot kapott egy hetvenegy éves svéd férfi, miközben havat lapátolt. Az Everdrone nevű helyi startupnak köszönhetően három perc alatt a helyszínen volt egy defibrillátor.

A The Verge-ön olvasható hír szerint már kétszázezer svéd embert képes elérni az Everdrone szolgáltatása, melynek segítségével a mentőszolgálat diszpécsere a vészhelyzetet bejelentő címére tudja küldeni az életmentő eszközt. A drónt a cég a Karolinska Intézet Újraélesztéstudományi Központjával közösen fejlesztette ki, az éles bevetést egy négyhónapos tesztidőszak előzte meg. Ebben az időszakban a mentőszolgálat tizennégy olyan hívást kapott, amelyekhez drónokat tudtak küldeni; tizenkét esetben szálltak fel, tizenegy esetben sikeresen oda is értek a helyszínre, hétszer a mentőket is megelőzték. Amint arra a cikk is emlékeztet,

egy szívroham után legkésőbb tíz percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést.

A svéd történet fontos mozzanata, hogy az eset egyik szemtanúja egy orvos volt, aki szívmasszázst tudott végezni a drón megérkeztéig.

Az Everdrone információi szerint Európában évente közel háromszázezer hasonló eset fordul elő, hetven százalékban otthon, ahol nincs defibrillátor. A túlélési ráta mindössze tíz százalék. Magyarországon évente tizenötezer embert kezelnek szívinfarktussal, közülük átlagosan hatezren halnak meg. Az Országos Mentőszolgálat a SzívCity nevű alkalmazással is igyekszik gyorsan segíteni, ha hirtelen szívhalálról kapnak bejelentést. A SzívCity-vel az OMSZ szakemberei önkénteseket tudnak küldeni a beteghez, míg a mentő megérkezik; a weboldal szerint már legalább negyven ember életét mentették meg így. Önkéntesnek bárki jelentkezhet, akkor is, ha nincs előképzettsége - ebben az esetben a diszpécserek instrukciókkal irányítják az újraélesztést. Az Everdrone sajtóközleményében azt írják, hogy a jövőben más európai országokban is elérhető lesz a szolgáltatásuk.

(Fotó: Everdrone)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.