Háromdimenziósan nyomtatott vérplazma a gyorsabb sebgyógyulásért

2021 / 12 / 03 / Felkai Ádám
Háromdimenziósan nyomtatott vérplazma a gyorsabb sebgyógyulásért
A 3D nyomtatással jócskán meg lehet növelni a vérlemezkék hatékonyságát. Az eredmény? Kevesebb heg, gyorsabb sebgyógyulás.

Az emberi test csodálatos, rengeteg mindent túlél, és elképesztő regenerációs képességgel is rendelkezik. Ez utóbbi egyik fontos összetevője a vérlemezke, ami a vérplazma egyik komponense. A vérlemezkében gazdag plazma (platelet-rich plasma/PRP) pedig egy természetes „gyógyszer”, amit a szervezetünk állít elő. Mindez persze nem jelenti, hogy természetanyánk művét ne lehetne kissé felturbózni – a szakirodalom alapján ugyanis a sebgyógyulás a vérlemezkék mellett sem tökéletes, és nem kívánt hegesedés is előfordulhat.

Mindezen segítene egy új eljárás, amely során PRP-t, tehát vérlemezkében gazdag vérplazmát vonnának ki a beteg véréből, majd ebből 3D-nyomtatással formálnának egyfajta szövet-helyreállításra szolgáló implantátumot – ezen a módon pedig igen komplex bőrsérüléseket lehet kezelni mindössze egyetlen sebészeti beavatkozással. Az eredmények pedig elég biztatóak, mivel a szóban forgó PRP-implantátum jócskán felgyorsította a sebgyógyulást két alapvető módon is: egyrészt hatékonyabbá tette az új erek kialakulását a roncsolt szövetnél, másrészt gátolta a fibrózist, tehát a hegesedést. Ez a két tényező tehát alapvető a megfelelő regenerációhoz, így ezek hatékonyabbá tételével sokkal eredményesebb gyógyulás érhető el.

További jó hír, hogy bár most csak a bőrszövetet vizsgálták, az eljárás potenciálisan egyéb szöveti regenerációk esetén is felhasználható, vagyis a manapság igencsak nagyot szaladó különböző tudományterületekre: a regeneratív gyógyászatra, a 3D nyomtatásra az orvoslásban, valamint a személyre szabott gyógyászatra egyaránt komoly hatással bírhat ez a technológia.

(A cikkhez hazsnált kép illusztráció, forrása: Flickr/Armed Services Blood Program)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.