Háromdimenziósan nyomtatott vérplazma a gyorsabb sebgyógyulásért

2021 / 12 / 03 / Felkai Ádám
Háromdimenziósan nyomtatott vérplazma a gyorsabb sebgyógyulásért
A 3D nyomtatással jócskán meg lehet növelni a vérlemezkék hatékonyságát. Az eredmény? Kevesebb heg, gyorsabb sebgyógyulás.

Az emberi test csodálatos, rengeteg mindent túlél, és elképesztő regenerációs képességgel is rendelkezik. Ez utóbbi egyik fontos összetevője a vérlemezke, ami a vérplazma egyik komponense. A vérlemezkében gazdag plazma (platelet-rich plasma/PRP) pedig egy természetes „gyógyszer”, amit a szervezetünk állít elő. Mindez persze nem jelenti, hogy természetanyánk művét ne lehetne kissé felturbózni – a szakirodalom alapján ugyanis a sebgyógyulás a vérlemezkék mellett sem tökéletes, és nem kívánt hegesedés is előfordulhat.

Mindezen segítene egy új eljárás, amely során PRP-t, tehát vérlemezkében gazdag vérplazmát vonnának ki a beteg véréből, majd ebből 3D-nyomtatással formálnának egyfajta szövet-helyreállításra szolgáló implantátumot – ezen a módon pedig igen komplex bőrsérüléseket lehet kezelni mindössze egyetlen sebészeti beavatkozással. Az eredmények pedig elég biztatóak, mivel a szóban forgó PRP-implantátum jócskán felgyorsította a sebgyógyulást két alapvető módon is: egyrészt hatékonyabbá tette az új erek kialakulását a roncsolt szövetnél, másrészt gátolta a fibrózist, tehát a hegesedést. Ez a két tényező tehát alapvető a megfelelő regenerációhoz, így ezek hatékonyabbá tételével sokkal eredményesebb gyógyulás érhető el.

További jó hír, hogy bár most csak a bőrszövetet vizsgálták, az eljárás potenciálisan egyéb szöveti regenerációk esetén is felhasználható, vagyis a manapság igencsak nagyot szaladó különböző tudományterületekre: a regeneratív gyógyászatra, a 3D nyomtatásra az orvoslásban, valamint a személyre szabott gyógyászatra egyaránt komoly hatással bírhat ez a technológia.

(A cikkhez hazsnált kép illusztráció, forrása: Flickr/Armed Services Blood Program)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.