Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön

2024 / 06 / 12 / Felkai Ádám
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.

Ritkán történik olyasmi, hogy rangos intézmények kutatói beszéljenek olyan feltevésekről, amit hagyományosan picit gyanús, éjfél után sugárzott, a világ titkait bemutató “dokumentumfilmek” szoktak prezentálni inszomniásoknak. Vagy újabban esetleg különböző TikTok-csatornák. Most azonban éppen valami ilyesmi történt, ráadásul ezen tanulmány írói közt nem szerepel a meredek feltevéseiről elhíresült, “A” harvardi ufo-tudós, Avi Loeb sem (bár egy munkájára a mostani cikk szerzői is hivatkoznak).

A szóban forgó tanulmányban a Harvard és a Montana Műszaki Egyetem kutatói ugyanis azt állítják, hogy az UFO/UAP jelenségek egy része valójában rejtőzködő intelligens lényekre utal a Földön – ami tehát egy olyan elmélet, ami különböző variációkban rendre elő szokott kerülni, és erre már utaltak korábban a hasonló jelenségekkel kapcsolatos informátorok, köztük az a David Grusch is, aki, mint az emlékezetes, a Kongresszus előtt vallott az amerikai eltitkolt UFO-programról. Rá egyébként a mostani tanulmány is kitér.

“Többször is veszélyben éreztem az életem” – mondta az UFO-informátor a Kongresszusnak Lezajlott a kongresszusi meghallgatás az UFO-ügyet robbantó, korábbi hírszerző tiszt panasza kapcsán, és egyre inkább tapintható, hogy mi a probléma az egész eset kapcsán.

Grusch vallomásának ilyen szempontból legrelevánsabb részlete az volt, hogy következetesen kerülte a földönkívüli szó használatát, ehelyett végig nem humán eredetű technológiáról, valamint biológiai maradványokról beszélt.

A tanulmány alappillére ennek megfelelően a “kriptoföld hipotézis” (CTH), amely szerint egyes UAP-jelenségek a Földön bujkáló intelligens lényeknek tulajdoníthatók. A hipotézis szerint ezek a lények rejtett környezetben, például föld alatt, víz alatt vagy távoli, feltáratlan területeken élhetnek.

A cikk szerint fontos az is, hogy az UAP-jelenségek kapcsán, elsősorban azok megmagyarázhatatlan természete miatt, minden lehetséges magyarázatot figyelembe vegyünk, így természetesen a CTH hipotézist is. Az egyébként igen hosszú cikk végigmegy a különböző történelmi és kortárs UAP-eseteken, és kiemeli azokat, amelyek viselkedése és jellemzői inkább a földi eredetre utalnak, mintsem földönkívüli vagy ember alkotta technológiákra – amivel ezek megfelelnek tehát annak a “nem emberi technológiának”, amiről Grusch is beszélt.

A szerzők szerint egyébként az UAP-ok kutatására irányuló jelenlegi tudományos és kormányzati vizsgálatok, mint például az All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) létrehozása, jó irányba tett lépések – amivel éppen Grusch és köre nem igazán értene egyet –, mindazonáltal azt a szerzők is elismerik, hogy ezek esetében is a jelenleginél nyíltabb megközelítésű vizsgálatokra lenne szükség.

Ami a CTH hipotézisből kinövő lehetőségeket illeti, azok értelemszerűen elég vadak, és meglepő mód a cikk ezeket is listázza. Az alapfelvetés tehát ugye az, hogy léteznek olyan nem emberi lények, akik kifinomult technológiákat és kultúrákat fejlesztettek ki, miközben elrejtőznek előlünk. Na de kik ezek a “lények” és honnan származnak? A spekuláció itt tényleg végtelen, és a sci-fi irodalom teljes könyvtárait öleli fel: az egyik elképzelés szerint egy ilyen ősi, fejlett civilizáció maradványai még mindig létezhetnek és megfigyelhetnek minket. Egy másik lehetőség szerint egy ilyen intelligens faj talán az “intelligens dinoszauruszok” leszármazottja lehet. De az sem kizárható, hogy ezek a lények alapvetően egy másik bolygóról vagy akár egy másik időből érkezhettek. A legkülönösebb elképzelés szerint ezek az entitások nem annyira technológiára alapoznak, mint inkább a mágiára – de hát amint azt Arthur C. Clarke írta:

“A kellően fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától.”

Vagyis a határvonal ebben az esetben eléggé elmosódottnak tűnik, mindenesetre a kutatók “Földhöz kötött angyalokról” írnak ezen opció esetén, ami inkább tényleges mágiára utal.

Kérdés az is, hogy hol bujkálnak ezek csalafinta nememberek? A cikk szerint az olyan pontok közelében észlelt UAP-ok, ahol be lehet jutni a Föld alá (például vulkánok), arra utalhatnak, hogy ezek a kriptoföldi élőlények földalatti vagy víz alatti bázisokon élnek. A tanulmány Mike Gallagher volt képviselő feltevésére is hivatkozik, amely szerint egy olyan ősi civilizációról van szó valójában, amely most kezdi el magát felfedni előttünk.

A kutatók szerint a fentiekből következően az sem zárható ki, hogy a kriptoföldi lények nem csak főemlősök lehetnek, de akár hüllők is – nesze neked gyíkember-elmélet! Mindenesetre akárkik is legyenek, lehet, hogy valójában a Holdon élnek, vagy akár álruhát öltve bujkálnak közöttünk. A cikk idézi a mára elég sokat kritizált, a cikkünk elején már említett Avi Loeb elméletét is, aki szerint nem kizárható az sem, hogy korábban ősi civilizációk létezhettek a Marson.

Mindehhez azért tegyük hozzá, hogy a szóban forgó írás a ResearchGate-en került publikálásra, ami egy olyan tudományos közösségi hálózat, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megoszthassák egymással kutatásaikat, együttműködjenek a kollégáikkal, és hozzáférjenek más kutatók munkáihoz – magyarán nem egy tudományos lektoráláson átesett munkáról beszélünk.

A másik fontos kiegészítés, hogy bár a három szerzőből kettő valóban a Harvardhoz kötődik, de az egyik, Tim Lomas, lényegében pszichológus, míg a másik, Brendan Case szociológus. A harmadik szerző, Michael Paul Masters viszont igen érdekes – ő a Montana Egyetem Montana Műszaki Karához köthető, és a munkássága a következő a bemutatkozása alapján, ami az utolsó mondattal igen meglepő fordulatot vesz:

A kutatás az emberi szem, szemüreg, középarc, agy és koponya morfológiáját vizsgálja, különösen azt, hogy a modern variációk és az evolúciós változások miként befolyásolják a látásélesség csökkenését. CT- és MRI-felvételeket használunk fosszilis és modern emberekről, valamint többféle képalkotó, statisztikai és morfometriai eszközt is. Emellett a kutatás egy interdiszciplináris vizsgálatot is magában foglal az UFO-jelenségre vonatkozóan.

(A cikkhez használt kép illusztráció, a DALL-E generálta)


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.