Hát ez mi, sárkánycsont a Marson?

2023 / 04 / 21 / Felkai Ádám
Hát ez mi, sárkánycsont a Marson?
A különös, tüskés formáció valami hatalmas ősállat gerincének a fosszíliájának is tűnhet – a képet a Curiosity marsjáró készítette.

Ahogy a régi tréfa szól: a Mars az egyetlen ismert bolygó, amelyen kizárólag robotok élnek – és ezek a robotok gyakran készítenek érdekes felvételeket. A legutóbbi hasonló kép, ami lázba hozta az internetet, egy marsi kapuról készült, aminek idővel kiderült a titka:

Kiderült a Marson talált „kapu” titka A Curiosity marsjáró készítette a felvételt egy alakzatról, amely nagyon úgy nézett ki, mintha mesterséges eredetű lenne. Most kiderült, mi okozta ezt a formát, de a közvélekedéssel ellentétben jó eséllyel nem a „mars-rengések”.

A kaput a Curiosity marsjáró fedezte fel, amely eszköznek úgy tűnik különösen nagy szerencséje van a szokatlan geológiai formációkkal kapcsolatban, hiszen most szintén a Curiosity talált rá a “sárkány gerincre”, amely élénk párbeszédet váltott ki a közösségi médiában – számol be róla az Earthsky. Nathalie A. Cabrol asztrobiológus például úgy fogalmazott, hogy 20 éve tanulmányozza a vörös bolygót, de ez a legbizarrabb szikla, amit valaha látott.

A fotó a Curiosity áprilisi tréfájának is tűnhetne (de nem az), mert a marsjáró a képet földi idő szerint április elsején készítette. Ami miatt a fosszilis gerincoszlop, mint ötlet felmerülhet, hogy a sziklán látható, egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő tüskék nagyban emlékeztetnek a csigolyák jellegzetes nyúlványaira. Ha mindez valóban egy csont maradványa lenne, úgy a felfedezés igen szenzációsnak számítana – nem csak a marsi élet nyerne így megerősítést, de az is, hogy a vörös bolygón egykor gerincesek is éltek.

A Curiosity jelenleg egyébként a Gediz Vallis csatorna szélén halad a Mount Sharp-on. A táj ezen a vidéken lenyűgöző. Mint pedig az a különös marsi képek esetén általában történni szokott, a közelről szokatlannak tűnő formáció már kevésbé látszik “megmagyarázhatatlannak”, ha egy másik szögből vagy az ezt körülvevő tájjal együtt szemléljük. A sárkánycsont esetén például itt tekinthető meg a teljes tájkép, és mint látható, a közeli sziklák felszínén több hasonló formáció is akad. Az első képeket a Curiosity a MastCam eszközzel készítette, és azóta a rover ChemCam kamerája is készített néhány közelebbi képet – ez utóbbiakat fekete-fehérben:

Mint az Earthsky írja, ezidáig a Curiosity tudományos csoportja nem adott ki az ügyben hivatalos közleményt, de több hihetőnek tűnő, amatőr megfejtés is érkezett a sárkány gerinc kapcsán. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a képződményt (mint oly sok más hasonló esetben is) a szél eróziója okozta. Az egyik fórumon bedobtak egy részletesebb megfejtést is, amiről az Earthsky írt:

“Itt egy hipotézis ezekre a tüskékre: párhuzamos hullámok az üledékekben, ahol a durvább vagy jobban cementált szemcsék felhalmozódnak a hullámvölgyekben. Ez eredményezheti a szedimentumban a rendszeresen elhelyezkedő párhuzamos vonalakat, amelyek ellenállóbbak a szélnek. Ha hozzáadjuk a széllel történő eróziót, amely durván párhuzamos azokkal a vonalakkal, akkor ezek jobban védettek (a szél pusztításával szemben), így amikor a többi felület lekopott, valami hasonló (mintázatot) kaphatunk, mint amit most látunk. Vagy nem.”

A nagyobb kép alapján sajnos biztosra vehető, hogy tehát nem gerincoszlop fosszíliáját látjuk, az viszont érdekes kérdés, hogy pontosan milyen folyamatok alakították ki ezeket a tüskéket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.