Kiderült a Marson talált „kapu” titka

2022 / 05 / 15 / Felkai Ádám
Kiderült a Marson talált „kapu” titka
A Curiosity marsjáró készítette a felvételt egy alakzatról, amely nagyon úgy nézett ki, mintha mesterséges eredetű lenne. Most kiderült, mi okozta ezt a formát, de a közvélekedéssel ellentétben jó eséllyel nem a „mars-rengések”.

A héten mi is beszámoltunk arról, hogy a NASA Curiosity járműve készített pár felvételt május 7-én a Mast Camera (Mastcam) rendszerével, amelyeken egy olyan képződmény látható, ami nagyon emlékeztet egy mesterségesen kialakított bejáratra. Nem is kellett sokat várni, és úgy tűnik, meg is született a magyarázat a „marsi kapu” rejtélyére, amely mögött sajnos nem a marslakók állnak. És nem is a közelmúlt jelentősebb marsi rengései.

A Curiosity lefényképezett valamit a Marson, ami egy kapura emlékeztet A kép elkezdett a közösségi médiában is cirkulálni, és annyi biztos, hogy valóban a NASA-tól származik, és a Curiosity marsjáró készítette május 7-én.

A LiveScience tudományos portál több szakértőt is felkért, hogy adjanak magyarázatot a kapura, és ezek mind nagyjából egy irányba tartanak – a szokatlan formációért jó eséllyel olyan eróziós folyamatok a felelősek, melyek a Földön is megtalálhatóak. Hogy nem kapuról van szó, annak egyik jele, hogy bár a közzétett fotókon ez nem egyértelmű, de a nyílás valójában elég alacsony, nagyjából 1 méter magas. Természetesen – tette hozzá tréfásan az egyik kutató – az sem zárható ki, hogy a marslakók nagyon alacsonyak.

Marsi törpék ide vagy oda, a kutatók szerint ugyanakkor egyértelműen fel lehet fedezni az üledékes lerakodások nyomán keletkezett rétegeket a törés mentén. Ezeken kívül több vertikális repedést is lehet látni, és ezek megegyeznek azzal, ahogy a marsi kövek mállása miatt alakulnak ki a repedések a planétán – az ajtó pedig épp ott látható, ahol ezek a repedések találkoznak az üledékes rétegekkel. Az ajtó kialakulásának az oka valószínűleg az a nagyobb szikla, amely az ajtótól jobbra látható – ez egyszerűen idővel a saját súlya miatt kiszakadt a domborzatból (a Marson kisebb a gravitáció, mint a Földön, de ilyesmire azért ott is bőven sor kerülhet). Ezen a sziklán még látható egy sima vertikális él – valószínűleg azért, mert ez a kiszakadás a relatív közelmúltban történt, és ezért még nem volt túl hosszan kitéve a marsi szeleknek. A Földünk szárazabb helyein egyébként nagyon sok hasonló okból létrejött, erre az ajtóra emlékeztető formáció akad.

Az interneten több helyen előkerült magyarázatként, hogy talán az ajtót azok a nagyobb rengések okozták, amelyeket nemrég érzékeltek a Valles Marineris kanyonban – ezek az eddig érzékeltek közül a nagyobb rengések közé tartoznak. A kutatók szerint azonban rengésre nem volt szükség – az egész hegység borzasztó repedezett, és ezek a repedések még azelőtt keletkezhettek, hogy a kőzet egyáltalán felszínre került volna – a repedéseket okozhatta a víz hidraulikus nyomása a kisebb vájatokban, de akár a marsi felszín szezonális hőingadozása is. Bármely nagyobb tömb, amelyeket ezek a repedések eléggé izoláltak, idővel mintegy leeshetnek a lejtőn, még akkor is, ha a szóban forgó lejtő enyhe. Ehhez pedig nincs szükség rengésre, hanem ez egy geológiai deformációs folyamat, ami idővel lezajlik.

(Kép: NASA)


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.