Hatalmas kísérleti repülőgépet fotózhattak a legendás 51-es körzet kifutóján

2022 / 08 / 30 / Felkai Ádám
Hatalmas kísérleti repülőgépet fotózhattak a legendás 51-es körzet kifutóján
A műholdképen feltehetően egy nagyobb méretű repülőgép látható – igaz, más magyarázatra is van esély.

A repülőgépet a legendás 51-es körzet kifutóján augusztus elsején fényképezte le egy műhold – a kép sajnos elég alacsony felbontású, de bejárta a világhálót, és így eljutott a The Warzone-hoz is. Miként a lap írja, a gép (már ha egyáltalán valóban repülőgépről van szó) a körzet 2014-es hangárja előtt áll, amely egy elég nagy hangár a bázis déli részén. Nyolc hónapja egyébként a Warzone már írt egy ideiglenes, mobil hangárról, amelyen felhajtották a vásznat, és ki lehetett így szúrni egy vadászgépszerű repülőt. A mostani gép azonban ennél a vadásznál jóval nagyobb, és valószínűleg V alakú szárnyfelépítése van.

Természetesen felmerülhet másfajta magyarázat is – nem elképzelhetetlen, hogy csak egy felhő vet árnyat a betonra azon a ponton. Azonban mint a fenti tweet-bejegyzésekben látható, alacsonyan függő felhők nem vethettek oda árnyékot (magasabban elhelyezkedő felhők árnyéka azonban nem zárható ki).

Ugyanakkor a folt elhelyezkedése (épp a hangár előtt található a kifutó közepén) alapján igen valószínű, hogy nem egy felhő árnyékáról van szó – igaz, ez nem betonbiztos bizonyíték. Azonban járműre utal a folt alakja valamint a színe is.

Az mindenesetre elmondható, hogy a szóban forgó hangárt 10 éve kezdték építeni, és a tényleges célja azóta sem ismert.

A Warzone egy független műholdképelemző szakember véleményét is kikérte, aki arra jutott, hogy bár nagyon rossz minőségű felvételről van szó, a képen látható tárgy akár egy repülő is lehet, melynek szárnyai ez esetben túlnyúlnak a körülbelül 23 méter széles kifutón is. Feltételezhető azonban, hogy amennyiben tényleg egy repülőgépről van szó, annak szárnyfesztávolsága még ennél is nagyobb: egyrészt a kifutó a legkeskenyebb részén 23 méter széles, a gép pedig nem ezen a keskeny helyen található, másrészt az alacsony felbontás jellemzően kisebbnek láttatja a dolgokat, mivel a képen elvesznek a vékonyabb struktúrák – a szárnyak vékonyabb részletei vagy a gép farka.


Forrás: wikipedia

A fenti Twitter-bejegyzésben a Google Earth képére a területről ráhelyezték egy B2-es bombázó sziluettjét összehasonlításként, és ez körülbelül akkora mint az árnyék – ennek a gépnek 52,4 méter egyébként a szárnyfesztávolsága (mint az a fenti ábrán látható).


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.