Hatalmas méreteket öltött az ózonlyuk az Antarktisz felett 2023 / 10 / 06 / Bobák Zsófia

A német DLR az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjával készített felvételek elemzése révén vizsgálta az Antarktisz felett elhelyezkedő ózonlyuk kiterjedését és az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az ózonlyuk jelenlegi állapotában az egyik legnagyobb, amit valaha feljegyeztek a mérések kezdetei óta. A Copernicus Sentinel-5P a Tropomi nevű spektrométerével a légkörben található gázok mennyiségét térképezi fel és az ózonnal kapcsolatban is precíz adatokkal tud szolgálni. Bár az ózonlyuk mérete rendszeresen változik és az augusztustól októberig tartó időszakban éri el legnagyobb kiterjedését, de a mostani változás mögött a kutatók egy speciális okot sejtenek: a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán 2022-es kitörését, amely rengeteg vízpárát lövellt a légkörbe, ezzel elősegítve a sarkvidékek feletti sztratoszféra felhőképződését és ezekben az ózonvékonyító hatású halogénezett szénhidrogén származékok aktivitásának növekedését. (Fotó: ©Copernicus Sentinel (2023)/DLR)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.