Hatalmas őshüllőé a tudomány rejtélyes „horror-tojása”

2020 / 06 / 18 / Felkai Ádám
Hatalmas őshüllőé a tudomány rejtélyes „horror-tojása”
A kutatók sajnos nem tudták kezdetben beazonosítani az öreg és rettenetesen szomorú vekni kenyérre emlékeztető fosszíliát (még azt sem sejtették, hogy ez egy tojás), ezért elnevezték A dolognak, angolul tehát The Thingnek John Carpenter amúgy zseniális, 1982-es horrorfilmje nyomán.

A 28×18 cm-es fosszíliát chilei tudósok találták 2011-ben, de arra csak 2018-ban jöttek rá a Texasi Egyetem tudósai, hogy ez egy tojás. A méret alapján egyébként az tűnt valószínűnek, hogy a tojást egy nagyobb termetű dinoszaurusz rakta, ám ennek ellent mondott a tény, hogy lágy héjú tojásról van szó.

Vagyis a tojás egy hüllőtől származik, ám egy igencsak nagy hüllőtől, amivel valószínűleg nem szívesen futna össze az ember egy sötét sikátorban. Vagy bárhol máshol.

Miután a tojást összehasonlították a ma élő hüllők méretével és tojásaival, a kutatók arra jutottak, hogy a „The Thinget” lerakó állat legalább hét méter hosszú lehetett – írja a BBC. (A linkelt oldalon amúgy meg is lehet tekinteni a szóban forgó fosszíliát.)

Amúgy más tojásokat is találtak ennek a közelében, és azok alapján nem kizárt, hogy ez egy moszaszaurusz-féle (a név ellenére ez egy tengeri hüllő) tojása: a bizonytalanság abból ered, hogy nem tisztázott, eredetileg vízben vagy szárazföldön rakták-e le.

(Kép: Wikipedia)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.