Hatásosnak tűnik a férfiaknak fejlesztett fogamzásgátló tabletta

2022 / 03 / 25 / Felkai Ádám
Hatásosnak tűnik a férfiaknak fejlesztett fogamzásgátló tabletta
Az egérkísérletek során napi egy, hormont nem tartalmazó tabletta drasztikusan csökkentette a spermaszámot, azonban az öröm még korai lenne.

Fogamzásgátló tabletta férfiaknak, amely nem tartalmaz hormont, és 99 százalékos eséllyel megelőzi a nem kívánt terhességet? Egereknek már akad ilyen, és elvileg még idén elkezdődhetnek az embereken végzett kísérletek is – számol be róla a New Scientist. Az öröm azonban kicsit korai lenne, mert épp ez az a pont, ahol az eddigi hasonló fejlesztések rendre elvéreztek. Próbálkozásból pedig akadt jó sok, ám mint azt a mostani kutatást végző egyik orvos, Abdullah al Noman (Minnesotai Egyetem) megfogalmazta:

„A biztonság a fogamzásgátlók esetén nagyon fontos, mivel ezeket a gyógyszereket az emberek nem betegségre szedik, így jóval kevésbé toleránsak a mellékhatásokkal szemben.”

Gyorsan tegyük hozzá, hogy a nőknek készült, már piacon lévő tabletták sem mentesek épp a mellékhatásoktól: a csökkent libidótól kezdve a hüvelyi folyáson át a hízásig, a hangulatingadozásig sőt akár a látásromlásig is nagyon sok minden szerepel a palettán. A mostani fejlesztésre visszatérve: a szakemberek azonosítottak egy YCT529 elnevezésű molekulát, amelyet a csapat egyébként 100 molekula közül választott ki. Ez a molekula blokkolja az A-vitamin egyik származékának a hatását, amelynek fontos szerepe lenne a sejtfejődésben és a spermiumok kialakulásában. A csapat négy héten keresztül adagolta ezt a molekulát az egereknek, és ezzel sikerült földbe állítani a spermaszámukat, viszont körülbelül egy hónappal azután, hogy az egerek nem kaptak ilyen szert, ismét képesek voltak szaporodni, és semmiféle mellékhatást nem vettek rajtuk észre. Az orvosok a hatásos adag százszorosát is kipróbálták ezeken az állatokon, de a készítmény használata így sem idézett elő mérgezést. A csapat azt tervezi, hogy még idén elkezdik a kísérleteket az embereken is.

A New Scientist-nek nyilatkozó szakértő, Richard Anderson (Edinburgh-i Egyetem) azonban pesszimista, szerinte az A-vitaminra épülő rendszer számos testi folyamatban tölt be fontos szerepet, így nehezen képzelhető csak el, hogy a készítmény ne okozzon semmiféle mellékhatást.

Azt egyébként többen is hangoztatják régóta, hogy efféle tablettára bizony nagy szükség lenne (miközben erekciós zavarra már rég létezik gyógyszer), mert jelenleg a fogamzásgátlással kapcsolatos anyagi és egészségügyi terhek zöme a nők vállát nyomja.

(Fotó: Pixabay/jarmoluk)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.