Havi százötvenezer forintba is kerülhet Elon Musk űrinternete

2022 / 02 / 02 / Pőcze Balázs
Havi százötvenezer forintba is kerülhet Elon Musk űrinternete
A Starlink Premium ezért cserébe gyors kapcsolatot ígér

Elon Musk bejelentette, hogy a SpaceX űrinternete, a Starlink idén tavasztól gyorsabb lesz azoknak, akiknek fontos a minőség és nem számít az ár. Új, nagyobb antennájuk használata egy vagyonba fog kerülni, de magasabb sebességű kapcsolatot ígér az olyan előfizetőknek, akikhez nem érnek el a vezetékek.

A Rakétán többször írtunk a Tesla alapítója által indított szolgáltatásról, melynek lényege, hogy egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben az üvegszálas kapcsolat mellett lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni a szolgáltatásra.


A Starlink már sok kritikát is kapott, mivel a fényt látványosan visszaverő műholdjaik sokszor megzavarják a csillagászok munkáját

Ezekkel a területekkel ellentétben bőven akad olyan része a bolygónak, ahol állami támogatás vagy szabályozás kell ahhoz, hogy egy telekommunikációs vállalat kiépítse az infrastruktúrát - egy puszta közepén álló gazdaság vagy egy nemzeti parkban működő kutatóközpont bekötése nem biztos, hogy megéri a befektetést. A Starlink erre gondolhatott, amikor kidolgozták új, Premium szolgáltatásukat, amiről a The Verge számolt be.

Háromszoros sebesség, ötszörös ár

Az alap Starlink csomag 20-40 milliszekundumos válaszidő mellett 50 - 250 Mbps letöltési sebességet ígér, havi száz dollárért, míg a drágább csomag 150 - 500 Mbps-t tud, a normál havidíj ötszöröséért. Azt ígérik, hogy emelett "extrém időjárásban" is megbízhatóbb lesz a Premium - a korábbi tesztek közül több kiemelte, hogy ideális körülmények kellenek ahhoz, hogy az ember például nyugodtan videókonferenciázhasson a Starlinkkel.


Kérdéses, hogy Elon Musk Starlinkje tud-e majd versenyezni a lakott területeken működő, nagyságrendekkel olcsóbb szolgáltatókal

A Premiumnak nem csak a havidíja, a telepítése is igen költséges: ötszáz dollár helyett kétezerötszázat, vagyis közel nyolcszázezer forintot kell fizetnünk a nagyobb antennáért. Magyarországon a hasonló paraméterekkel árult vezetékes csomagok havi ötezer forint körül mozognak, telepítési díj nélkül. Persze csak ott, ahol elérhetőek.

(Fotó: Starlink)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.