Már több mint ezer műholdból áll, és tízezer felhasználója van Elon Musk műholdas internetének

2021 / 02 / 05 / Bobák Áron
Már több mint ezer műholdból áll, és tízezer felhasználója van Elon Musk műholdas internetének
Amikor 2016-ban Elon Musk bejelentette, hogy 2020-ra egy teljesen működőképes, műholdas internetrendszert szeretne kiépíteni Starlink néven, talán még azok is kicsit kételkedtek, akik amúgy szentül meg voltak győződve róla, hogy a SpaceX 2024-re tényleg embert fog küldeni a Marsra. Musk általában eléggé optimista, amikor a határidőkről van szó, a SpaceX viszont tavaly ősszel valóban elindította a Starlink béta-verzióját, mostanra pedig olyan határokat feszegetnek, amire már a szkeptikusok sem legyinthetnek.

Bár a héten a hírek leginkább a Starship prototípusának az újabb tesztjéről szóltak, a háttérben azért más érdekes dolgok is történtek a SpaceX háza táján. Csütörtökön például újabb hatvan műholddal gazdagították a Starlinket, így a műholdas internetrendszer immár több, mint ezer alacsony Föld körüli pályán keringő műholdból áll (a Wikipedia szerint egész pontosan 1021-ből). Bár ez a szám még mindig messze van az eredetileg kitűzött 12 ezertől, pláne a 42 ezertől, de arra már így is elegendő, hogy tízezer felhasználónak biztosítson olyan netkapcsolatot, ami sebességben nem csak felveszi a versenyt a vezetékes nettel, de valamivel gyorsabb is nála.

Újabb sikeres kilövés, újabb robbanás - a SpaceX ismét tesztelte a Mars-rakéta prototípusát A SpaceX az SN8 után az SN9-et is megröptette, a kilövés pedig majdnem ugyanúgy zajlott, mint decemberben: a Starship prototípusa problémamentesen elérte a kitűzött, 12,5 kilométeres magasságot, majd leszállás közben felrobbant.

A Szövetségi Távközlési Bizottságnak benyújtott legújabb dokumentumban a SpaceX azt írja, hogy az USA-ban és külföldön már összesen több mint tízezer felhasználó használja a Starlink-rendszert, amely legalább 100 Mbps-os le- és 20 Mbps-os feltöltési sebességet biztosít a ritkán lakott területeken is. A SpaceX ráadásul nem lassít, pénteken már újabb hatvan műholdat terveznek pályára állítani.


A Cape Canaveralból indított csütörtöki kilövés, előtérben a Kennedy Űrközpont kilövőállásán várakozó, egy nappal később induló Falcon-9-cel (Fotó: SpaceX/Flickr)

A Starlink január végén néhány különleges műholddal is bővült. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a SpaceX január 24-én megdöntötte a legtöbb, egyszerre pályára állított űreszköz rekordját, ennek keretében pedig tíz olyan Starlink-műholdat is pályára állítottak, amelyek egy különleges, lézeres kommunikációs rendszerrel (intersatellite link) vannak ellátva. Az intersatellite link lehetővé teszi, hogy a műholdak anélkül is képesek legyenek működni, hogy kommunikálniuk kéne a földi bázisállomással. Erre alapvetően azért volt szükség, mert ezek a műholdak a sarkvidékek felett fognak keringeni, ahol nehéz lenne megoldani a földi állomások létesítését, ugyanakkor a SpaceX szerint a megoldás a műholdak késleltetését is jelentősen csökkenteni fogja. Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy emiatt a jövőben minden újonnan kilőtt Starlink-műholdat felszerelnek majd a rendszerrel, de várhatóan csak 2022-től.

(Borítókép: SpaceX/Flickr)

További cikkek a témában:

Kiderült, mennyibe fog kerülni Elon Musk műholdas internete Jobb, mint a semmi - ezzel a névvel indítja el hamarosan a SpaceX a Starlink béta-tesztjét, amelynek keretében már bárki rácsatalkozhat majd a globális műholdhálózatra.

Még a NASA is felszólalt az űrbe tervezett műholdas internetrendszer ellen Egy texasi cég hatalmas műholdakkal szórná a mobilinternetet, de a NASA a T-Mobile-lal és más cégekkel karöltve igyekszik megtorpedózni az ötletet.

A Google anyacége kukába dobja a héliumos lufikról szórt szélessávú internetes projektjét Már az elején lehetett sejteni, hogy ennek az ötletnek azért vannak buktatói.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.