Nem is gondolnánk, melyik az egyik legnehezebb házimunkatípus egy robot számára

2024 / 06 / 01 / Bobák Zsófia
Nem is gondolnánk, melyik az egyik legnehezebb házimunkatípus egy robot számára
Egyszer megérkeznek majd a házimunkát az emberek helyett elvégző robotok, de a Japánban megtartott verseny alapján ez nem egyhamar következik be.

A Jokohamában májusban megtartott ICRA (International Conference on Robotics and Automation) konferencián a résztvevők a robotikai fejlesztések legújabb eredményeit mutatták be a nagyközönség előtt és a mérnökök vetélkedőkön is összemérhették tudásukat, hogy az automatizáció hatékonyságát demonstrálják vagy éppen az akadályokat próbálják meg közösen legyőzni. Egyike a versenyeknek a Ruhamanipulációs teszt volt, amelyen a csapatoknak nem mást, mint különféle ruhadarabok robotkarokkal való megragadásának és kihajtogatásának feladatát kellett megoldani.

Ez a tevékenység az egyik résztvevő, a Samsung kutatója, A. Yong elmondása szerint az egyik legnehezebb a háztartási robotok számára, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ponton, milyen erővel fogja meg a ruhát a robotkar és hogyan nyújtja az anyagot, aminek ideális esetben nem szabad gyűrődnie vagy elszakadnia. A versenyen a hardvert a helyszínen biztosították, a mérnököknek csak a szoftvert kellett megalkotniuk, amire hónapok álltak rendelkezésükre, de így is nehéz munkának bizonyult a cél elérése. A pólót, rövidnadrágot és törölközőt teljesen automatizált módon kellett kihajtogatnia mindenkinek, távoli irányítást nem alkalmazhattak. Egy valódi háztartási robotnak persze össze is kell majd hajtania a ruhadarabokat, de a vetélkedőn ezt egyelőre meg sem próbálták a csapatok. A győztes dél-koreai AIR-jnu csapat végül a gyorsaság fokozására egyszerű képfeldolgozási metódust választott.

A ruhamanipulációs vetélkedőt rendszeresen megrendezik a konferenciákon, tavaly négyszögletű textileket kellett ki-, és összehajtani az ICRA-n, 2022-ben pedig háztartásban használatos anyagokkal dolgoztak a résztvevők az IROS (International Conference on Intelligent Robots and Systems) rendezvényen. A könnyűnek tűnő feladat a gyakorlatban már a leírás alapján is rendkívül komplikált, mivel a deformálható anyagokkal való munka finom és precíz mozdulatokat igényel. Pedig ez a tennivaló csak egy kis részletét jelenti majd a háztartási munkáknak, amelyekkel egy otthoni robotnak szembe kell néznie és meg kell oldania ahhoz, hogy tényleg hasznos segítőtárssá váljon.

(Fotó: peepo/Getty Images)

A robotok hamarosan a házimunka terheit is leveszik a vállunkról A Dyson titokban már évek óta dolgozik olyan technológiákon, amelyek segítségével a robotjaik egy sor feladatot képesek lesznek elvégezni az emberek helyett, a terveik szerint pedig a sokoldalú gépek már az évtized végére megjelenhetnek az otthonainkban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.