A robotok hamarosan a házimunka terheit is leveszik a vállunkról

2022 / 06 / 06 / Bobák Áron
A robotok hamarosan a házimunka terheit is leveszik a vállunkról
A Dyson titokban már évek óta dolgozik olyan technológiákon, amelyek segítségével a robotjaik egy sor feladatot képesek lesznek elvégezni az emberek helyett, a terveik szerint pedig a sokoldalú gépek már az évtized végére megjelenhetnek az otthonainkban.

Az elmúlt évek bejelentései alapján nem kétséges, hogy a robotok előbb-utóbb a házimunka terheit is leveszik az emberek válláról, a kérdés inkább csak az, hogy mikor. A nagyobb cégek közül már a Samsung, az Alphabet (Google) és a Toyota is aktívan foglalkozik olyan robotok fejlesztésével, amelyek már nem csak egy speciális feladatra (például porszívózás) lesznek alkalmasak, hanem a programjuknak megfelelően számtalan különböző tevékenységet tudnak elvégezni az asztalok letörlésétől az edények elpakolásáig. Az egyre bővülő körhöz most a Dyson is csatlakozott, akik május végén leplezték le, hogy titokban már évek óta foglalkoznak ilyen jellegű fejlesztésekkel.

Az elsősorban a porszívóiról ismert cég Szingapúrban, Londonban, és a szintén Nagy-Britanniában található Hullavingtonban is üzemeltet olyan központot, ahol kifejezetten a jövő robotjainak fejlesztésével foglalkoznak, emellett a londoni Imperial College-dzsel is évek óta szorosan együttműködnek a fejlesztésekben. A kiszivárgott szabadalmakból azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Dysont foglalkoztatja ez a fajta technológia, most viszont egy toborzókampány keretében elég sok konkrétumot is megosztottak arról, hogyan is állnak a házirobotok terén. A három perces videóban többek között láthatunk olyan robotot, ami képes elpakolni a különböző tárgyakat, és olyan robot is felbukkan, ami egy fotelt takarít, de a szabadalmak alapján emellett olyan eszköz is várható, ami képes felmenni egy lépcsőn vagy kinyitni az ajtót. A Dyson robotjai szenzorok, hagyományos valamint hőérzékelő kamerák segítségével képesek feltérképezni a környezetüket és értelmezni a lakás struktúráját, ennek köszönhetően pedig strukturálatlan környezetben is önállóan tudnak navigálni.

A cég tervei szerint a következő öt évben közel 3,5 milliárd dollárt fognak a területbe invesztálni, amelynek részeként 700 új szakembert igyekeznek toborozni a meglévő és a közeljövőben megnyíló új kutatóközpontjaikba. Hogy a háztartási robotok mikor jelenhetnek meg az otthonainkban is, arról egyelőre csak annyit mondanak, hogy ez még az évtized végéig bekövetkezik, az egyre élesedő konkurenciaharcot elnézve pedig ez nem is tűnik lehetetlennek.

(Popular Mechanics, Borítókép: Dyson)

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google alig egy hete tette elérhetővé a ChatGPT kihívójának szánt Gemini legerősebb változatát, a Gemini 1.0 Ultrát, de máris bejelentettek egy új modellt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.