Házőrző drónt mutatott be az Amazon
2020 / 09 / 25 / Bobák Áron
Házőrző drónt mutatott be az Amazon
A teljesen önállóan működő Ring Always Home Cammel akkor is ellenőrizhetjük a lakás minden szegletét, ha épp nem vagyunk otthon. Sokan viszont a magánszférájuk miatt aggódnak.

Az Amazon sok egyéb újdonság mellett egy igazán érdekes eszközt is bemutatott a csütörtökön rendezett Echo rendezvényén: egy kamerával felszerelt drónt, ami teljesen önműködően képes közlekedni a lakásban, és ellenőrizni azt, amíg nem vagyunk otthon.

Az Always Home Cam eddig nem látott lehetőségeket ad a felhasználók kezébe, hiszen a fixen elhelyezett beltéri kamerákkal szemben nem csak egy nézőpontból láthatjuk a lakást. Ha a drón valamilyen rendellenességet érzékel, automatikusan odarepül és a videó képét a telefonunkon közvetíti nekünk élőben, így - az Amazon elképzelése szerint - a betörő még az ajtón is alig teszi be a lábát, mire lebukik.

A repülő kamera nem csak a betörések ellen nyújt védelmet, de a segítségével azt is ellenőrizhetjük, hogy nem hagytuk-e bekapcsolva a sütőt, becsuktuk-e az ablakot, vagy nem felejtettük-e el bezárni az ajtót. A drón a szenzorai segítségével képes kikerülni a tárgyakat és embereket, a kialakításából fakadóan pedig attól sem kell tartani, hogy a propellereivel balesetet okozna. A felhasználók beállíthatják, hogy merre őrjáratozzon és hova ne menjen, de azt is megadhatják, hogy csak akkor szálljon fel a helyéről, ha zajt vagy mozgást érzékel. A drón arra is képes, hogy önállóan visszatérjen a dokkolóba, így akkor sem merül le, ha hosszabb ideig vagyunk távol az otthonunktól.

A The New York Times szerint az internetezők nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a bejelentést, ami valahol érthető, hiszen az Amazon leányvállalatának eddig is voltak problémái a magánszféra védelmével. A Ringről tavaly derült ki, hogy több mint négyszáz rendőri szervezettel működik együtt az Egyesült Államokban, akiknek adott estben a kamerák által rögzített videókat is átadják, igaz, csak akkor, ha ebbe a kamera tulajdonosa is beleegyezik. A másik komoly aggály, ami a Ringgel kapcsolatban felmerült, hogy szakértők szerint az eszközeik védelmi rendszere elég könnyen kijátszható, így a hackerek is viszonylag könnyen át tudják venni felettük az irányítást.

A Ring érezhette, hogy az Always Home Camnek ironikus módon éppen a biztonság lehet az Achilles-sarka, így a bemutatón külön hangsúlyozták, hogy a drónba több olyan biztonsági elemet is építettek, ami a magánszféra védelmét erősíti. Az egyik ilyen, hogy a drón jól hallható hangot ad ki, vagyis lehetetlen vele titokban felvételeket készíteni. A másik, hogy a kamera csak akkor rögzít, amikor a drón a levegőben van, hovatovább a dokkolót magát is úgy alakították ki, hogy az teljesen eltakarja a drón kameráját.

Az Amazon szerint az Always On Camet jövőre kezdik el árusítani 250 dollárért, vagyis nagyjából 77 ezer forintért, de első körben csak az Egyesült Államokban lesz kapható.


Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.