Házőrző drónt mutatott be az Amazon
2020 / 09 / 25 / Bobák Áron
Házőrző drónt mutatott be az Amazon
A teljesen önállóan működő Ring Always Home Cammel akkor is ellenőrizhetjük a lakás minden szegletét, ha épp nem vagyunk otthon. Sokan viszont a magánszférájuk miatt aggódnak.

Az Amazon sok egyéb újdonság mellett egy igazán érdekes eszközt is bemutatott a csütörtökön rendezett Echo rendezvényén: egy kamerával felszerelt drónt, ami teljesen önműködően képes közlekedni a lakásban, és ellenőrizni azt, amíg nem vagyunk otthon.

Az Always Home Cam eddig nem látott lehetőségeket ad a felhasználók kezébe, hiszen a fixen elhelyezett beltéri kamerákkal szemben nem csak egy nézőpontból láthatjuk a lakást. Ha a drón valamilyen rendellenességet érzékel, automatikusan odarepül és a videó képét a telefonunkon közvetíti nekünk élőben, így - az Amazon elképzelése szerint - a betörő még az ajtón is alig teszi be a lábát, mire lebukik.

A repülő kamera nem csak a betörések ellen nyújt védelmet, de a segítségével azt is ellenőrizhetjük, hogy nem hagytuk-e bekapcsolva a sütőt, becsuktuk-e az ablakot, vagy nem felejtettük-e el bezárni az ajtót. A drón a szenzorai segítségével képes kikerülni a tárgyakat és embereket, a kialakításából fakadóan pedig attól sem kell tartani, hogy a propellereivel balesetet okozna. A felhasználók beállíthatják, hogy merre őrjáratozzon és hova ne menjen, de azt is megadhatják, hogy csak akkor szálljon fel a helyéről, ha zajt vagy mozgást érzékel. A drón arra is képes, hogy önállóan visszatérjen a dokkolóba, így akkor sem merül le, ha hosszabb ideig vagyunk távol az otthonunktól.

A The New York Times szerint az internetezők nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a bejelentést, ami valahol érthető, hiszen az Amazon leányvállalatának eddig is voltak problémái a magánszféra védelmével. A Ringről tavaly derült ki, hogy több mint négyszáz rendőri szervezettel működik együtt az Egyesült Államokban, akiknek adott estben a kamerák által rögzített videókat is átadják, igaz, csak akkor, ha ebbe a kamera tulajdonosa is beleegyezik. A másik komoly aggály, ami a Ringgel kapcsolatban felmerült, hogy szakértők szerint az eszközeik védelmi rendszere elég könnyen kijátszható, így a hackerek is viszonylag könnyen át tudják venni felettük az irányítást.

A Ring érezhette, hogy az Always Home Camnek ironikus módon éppen a biztonság lehet az Achilles-sarka, így a bemutatón külön hangsúlyozták, hogy a drónba több olyan biztonsági elemet is építettek, ami a magánszféra védelmét erősíti. Az egyik ilyen, hogy a drón jól hallható hangot ad ki, vagyis lehetetlen vele titokban felvételeket készíteni. A másik, hogy a kamera csak akkor rögzít, amikor a drón a levegőben van, hovatovább a dokkolót magát is úgy alakították ki, hogy az teljesen eltakarja a drón kameráját.

Az Amazon szerint az Always On Camet jövőre kezdik el árusítani 250 dollárért, vagyis nagyjából 77 ezer forintért, de első körben csak az Egyesült Államokban lesz kapható.


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.