Hét svéd város, ami szinte teljesen mentes a fosszilis üzemanyagoktól

2023 / 05 / 25 / Bodnár Barna
Hét svéd város, ami szinte teljesen mentes a fosszilis üzemanyagoktól
A Dél-Svédországban lévő Skåne régió településein, például az ország harmadik legnagyobb városában, Malmöben úgy csökkentették a szén-dioxid kibocsátást, hogy megszüntették a fosszilis üzemanyagok használatát a tömegközlekedésben, az épületek fűtésében, hűtésében és az áramtermelésben is. A biogáznak és a szélenergiának köszönhetően ezekben a városokban a szennyező üzemanyagok, például a benzin, az olaj, a szén és a földgáz használata minimálisra csökkent: a régió mostanra 98 százalékban fosszilis anyagoktól mentes, az elmúlt hét év során 73 százalékkal csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az 1,3 millió lakosú Skåne régió tömegközlekedése 2018 decembere óta teljesen mentes a fosszilis üzemanyagoktól. A buszok nagyrészt biogázzal üzemelnek, a helyi vonatok pedig 2000-ben kezdték használni a szintén fosszilis üzemanyag-mentes villamos energiát.

A régióban fejlett a mezőgazdasági tevékenység és az élelmiszeripar is meghatározó, amely jelentős mennyiségű szerves hulladékkal jár. A városok ezt a logisztikai kihívást fordították a saját hasznukra úgy, hogy a Kristianstadban lévő biogáz üzemben – amelyet egyébként Svédország első ilyen létesítményeként nyitottak meg 20 évvel ezelőtt - az organikus szemetet bioüzemanyaggá alakítják, amit aztán a település buszainak, autóinak tankolására, illetve fűtésre használnak.

A közlekedés szén-dioxid-mentesítése kiemelt fontos, így több kezdeményezés is indult ezzel a céllal. Ilyen Lund önkormányzatának egyedülálló rendszere a városüzemeltetésben dolgozók számára. A város alkalmazottai egy foglalási rendszeren keresztül férhetnek hozzá a település zöld járműflottájához.

Igényeiktől és a megtenni kívánt távolságtól függően a rendszer biogázzal és elektromos árammal üzemelő autókat, illetve kerékpárokat kínál az ingázóknak.

A szolgáltatási rendszerrel nem csak a járműparkot optimalizálják, de az emberek gondolkodásmódját is nyitottabbá teszik a zöldebb közlekedés felé.

A terület legnagyobb, 600 ezer fő lakosságú Malmö célja, hogy 2030-ra az egész város megújuló energiával működjön. Jelenleg az összes villamos energia körülbelül 30 százalékát megújuló forrásokból állítják elő a városszerte működő fotovoltaikus létesítmények és Svédország legnagyobb tengeri szélerőműparkja, Lillgrund segítségével.

A Balti tengeren lévő Lillgrund 48 darab szélturbinája egyenként 2,3 MW teljesítményű. A 115 méter magas szélerőművek és a lillgrundi körtranszformátorállomás körülbelül 10 kilométerre van a szárazföldtől, a partról még éppen láthatóak.


Légifelvétel Lillgrundról, Svédország legnagyobb szélerőműparkjáról (Fotó: Getty Images/Rolf Olsen)

Ami a környezetbarát közlekedést illeti, Malmöt ma több mint 470 kilométernyi kerékpárút hálózza be, ami több, mint bármely másik svéd városban, sőt, testvérvárosát, Koppenhágát is maga mögé utasítja, pedig a dán főváros világszerte híres kerékpáros kultúrájáról. Jelenleg a malmöi lakosság 40 százaléka használ biciklit munkába és iskolába járásra.

A svéd régió hét városa vesz részt az átfogó környezetvédelmi projektben, amelynek keretén belül zöldenergia-kezdeményezéseket hajtottak végre a közlekedésben, a fűtésben és az építőiparban. Az eredmény sokatmondó, ugyanis a hét település mostanra 98 százalékban fosszilis anyagoktól mentes, aminek köszönhetően az elmúlt hét év alatt 73 százalékkal csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását. A projekt összköltségvetése közel 1,6 millió euró (mintegy 596 millió forint), amelynek felét az európai kohéziós alap finanszírozza. A kezdeményezésben 53 ezer önkormányzati alkalmazott vesz részt.

Borítókép: Malmö (Fotó: Getty Images/Didier Marti)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.