Hétköznapi kütyük segíthetnek a koraszülések előrejelzésében

2022 / 11 / 14 / Pőcze Balázs
Hétköznapi kütyük segíthetnek a koraszülések előrejelzésében
Úgy tűnik, hogy a szívfrekvencia-variabilitás előre jelezheti, ha egy várandós nő a megszokottnál korábban fog szülni. A mai okosórák java már most figyeli ezt az értéket.

Idén áprilisban az Észak-Virginiai Egyetem kutatói arról adtak ki egy tanulmányt, hogy az okoseszközökkel megfigyelt szívfrekvencia-variabilitás (HRV) és nyugalmi pulzus hogyan alakulnak az aktív életet élő nőknél a szülés előtti időszakban. Arra jutottak, hogy a HRV a terhesség harmincharmadik hetéig csökken, majd nőni kezd, egészen a szülésig. Ez az érték a Webbeteg definíciója szerint "a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad pontos képet", és "megmutatja, hogy mennyire képes a szív követni a szervezet keringési szükségleteit. (...) Minél nagyobb a variabilitás, annál nagyobb a szív rugalmassága, pillanatnyi alkalmazkodó képessége. A percről percre, lélegzetről lélegzetre, belégzésről kilégzésre adott szívritmusváltozás hűen leképezi a szív készenléti állapotát és egészséges válaszreakcióját a folyamatosan változó élethelyzetekre. (...) A nagyobb szívfrekvencia-variabilitás avagy pulzustartomány tehát az egészség komplex mérőszáma."

A Whoop nevű, elsősorban sportolóknak szánt okoskarkötőn dolgozó kutatók a korábban megjelent tanulmányra építve megvizsgálták kétszáznegyvenegy várandós felhasználójuk adatait - számolt be a the Verge. A kismamák közül huszonegyen szültek hamarabb a tervezettnél. Minden nőnél, a szokásos időpontban, és a korábban szülőknél is megfigyelhető volt, hogy hét héttel a szülés előtt emelkedni kezdett a HRV-érték, vagyis ha ez a változás bekövetkezik, az előre jelezheti azt, hogy közeleg a szülés. Mindezek egyelőre csak első megállapítások, és kollegiális lektorálás előtt állnak, de a The Verge által megszólaltatott, a területtel foglalkozó egyetemi kutató szerint azt mindenképpen jelezhetik, hogy "valamiféle kapcsolatot találtak", amelybe érdemes lehet beleásnia magát.

A Whoopnál aláhúzták, hogy ugyan elkezdik a várandós felhasználóiknak megjeleníteni a HRV-változásaikat, de ez nem jelenti azt, hogy a koraszüléssel kapcsolatos jóslatokba bocsátkoznának. A Whoop mellett az összes Apple Watch, a Garmin több okosórája, a Samsung Galaxy Watch-ai, de a Fitbitek is mérik a szívfrekvencia-variabilitást.

(Fotó: Undplash/freestocks)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.