Hibernált asztronautáknak kisebb űrhajó is elég: 20 éven belül így utazhatnak

2019 / 12 / 16 / Perei Dóra
Hibernált asztronautáknak kisebb űrhajó is elég: 20 éven belül így utazhatnak
Az Európai Űrügynökség (ESA) évek óta kutatja a hibernáció jelenségét, nemrégiben pedig egy hibernált asztronautákat szállító jármű terveivel kezdtek el komolyabban foglalkozni. Az ESA munkatársai szerint ugyanis már az alig pár hónapos utakkal rengeteget spórolhatnak azon, ha a személyzetet hibernált állapotban repítenék mondjuk a Marsra.

A lehetséges űrhajótervek a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem, a frankfurti Goethe Egyetem és az ESA tervezőinek munkája, akik közösen elemezték a mai ultramodern hibernációs berendezéseket. Számításaikat egy már létező marsi oda-vissza út szimulációs modelljével készítették, hat utassal az űrhajó fedélzetén.


Szemléltetésképp: a normál lakótérrel ellátott űrhajónál jóval kisebb is elég, ha hibernálják a legénységet.

A kutatók kiszámították a sugárzásvédelem, az energiafogyasztás és a logisztikai feladatok igényeit, amivel kapcsolatosan Robin Biesbroek, az ESA tervezőcsoportjának tagja is megszólalt:

„Megvizsgáltuk, miként lehetséges egy csapat űrhajós leghatékonyabb hibernációja, mivel számoljunk vészhelyzet esetén, hogyan kezeljük az emberek biztonságát, és milyen pszichés hatásai lehetnek a hibernációnak. Részletes tervet készítettünk magáról az űrhajó modulról, és kidolgoztunk egy ütemtervet ahhoz, hogy hibernált űrhajósokat küldjünk a Marsra húsz éven belül.”

A modul méretét mintegy harmadára csökkentené, ha utasai hibernált állapotba kerülnének, illetve ugyanennyit megtakaríthatnának a raktér kisebbre vételével is, hisz ilyen esetben kevesebb étel és ital szükséges, vagyis a szállított teher akár több tonnával kevesebb lehetne.

Az űrhajósok hibernálását egyéni kabinokban végeznék, ahogy az utazás teljes egészét is bennük töltenék. Indulás előtt valószínűleg fel kell szedniük pár kilót -akárcsak a téli álmot alvó állatoknak -, hogy aztán bizonyos gyógyszerekkel előidézzék a hibernáció fizikai állapotát. A kabinokat elsötétítenék és lehűtenék, a visszaállási időszak pedig az út vége előtt három héttel venné kezdetét, amikor „felébresztik” az asztronautákat, és ez idő alatt fizikai állapotukban is javulás történne. Hozzátették, ha a téli álmot alvó állatokból indulunk ki, csont- és izomtömeg-veszteségtől aligha kellene tartani.


A legénységi hibernációs kabinjainak elhelyezési terve: a kabinokat sugárvédelemmel ellátott szigetelés védi, míg a középső térben a szellőző és keringető berendezések kapnak helyet.

Jogos a kérdés, mihez kezdenének a hosszú űrutazások során adódó sugárzásveszéllyel, de a kutatócsapat ezt a kérdést is körbejárta; a hibernációs kabinokat körbevennék vízzel, ami afféle pajzsként funkcionálna a nagyenergiás részecskékkel szemben. Másrészt egy, a hibernációról jelenleg is zajló kutatásból már kiderült, hogy a hibernált állapot önmagában is védő hatású. Az űrhajó automata üzemmódban és mesterséges intelligencia segítségével haladna útjuk során, és berendezéseit is MI segítségével működtetnék.

„Ha hibernálással az űrhajósok anyagcseréjét negyedére csökkenthetnénk, az olyan mértékű költségcsökkenést eredményezhetne, ami aztán kivitelezhetővé tenné a nagy távolságú utazásokat is.” – mondta Jennifer Ngo-Anh, a SciSpacE, az ESA egyik űrtechnológiai kutatócsoportjának vezetője.

Mindenekelőtt azonban még tanulmányozniuk kell többek között az idegélettani változásokat, amelyek a téli álom során bekövetkeznek először állatokon, majd idővel embereken.

(Fotó: Pixabay, ESA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.