Hibernált asztronautáknak kisebb űrhajó is elég: 20 éven belül így utazhatnak

2019 / 12 / 16 / Perei Dóra
Hibernált asztronautáknak kisebb űrhajó is elég: 20 éven belül így utazhatnak
Az Európai Űrügynökség (ESA) évek óta kutatja a hibernáció jelenségét, nemrégiben pedig egy hibernált asztronautákat szállító jármű terveivel kezdtek el komolyabban foglalkozni. Az ESA munkatársai szerint ugyanis már az alig pár hónapos utakkal rengeteget spórolhatnak azon, ha a személyzetet hibernált állapotban repítenék mondjuk a Marsra.

A lehetséges űrhajótervek a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem, a frankfurti Goethe Egyetem és az ESA tervezőinek munkája, akik közösen elemezték a mai ultramodern hibernációs berendezéseket. Számításaikat egy már létező marsi oda-vissza út szimulációs modelljével készítették, hat utassal az űrhajó fedélzetén.


Szemléltetésképp: a normál lakótérrel ellátott űrhajónál jóval kisebb is elég, ha hibernálják a legénységet.

A kutatók kiszámították a sugárzásvédelem, az energiafogyasztás és a logisztikai feladatok igényeit, amivel kapcsolatosan Robin Biesbroek, az ESA tervezőcsoportjának tagja is megszólalt:

„Megvizsgáltuk, miként lehetséges egy csapat űrhajós leghatékonyabb hibernációja, mivel számoljunk vészhelyzet esetén, hogyan kezeljük az emberek biztonságát, és milyen pszichés hatásai lehetnek a hibernációnak. Részletes tervet készítettünk magáról az űrhajó modulról, és kidolgoztunk egy ütemtervet ahhoz, hogy hibernált űrhajósokat küldjünk a Marsra húsz éven belül.”

A modul méretét mintegy harmadára csökkentené, ha utasai hibernált állapotba kerülnének, illetve ugyanennyit megtakaríthatnának a raktér kisebbre vételével is, hisz ilyen esetben kevesebb étel és ital szükséges, vagyis a szállított teher akár több tonnával kevesebb lehetne.

Az űrhajósok hibernálását egyéni kabinokban végeznék, ahogy az utazás teljes egészét is bennük töltenék. Indulás előtt valószínűleg fel kell szedniük pár kilót -akárcsak a téli álmot alvó állatoknak -, hogy aztán bizonyos gyógyszerekkel előidézzék a hibernáció fizikai állapotát. A kabinokat elsötétítenék és lehűtenék, a visszaállási időszak pedig az út vége előtt három héttel venné kezdetét, amikor „felébresztik” az asztronautákat, és ez idő alatt fizikai állapotukban is javulás történne. Hozzátették, ha a téli álmot alvó állatokból indulunk ki, csont- és izomtömeg-veszteségtől aligha kellene tartani.


A legénységi hibernációs kabinjainak elhelyezési terve: a kabinokat sugárvédelemmel ellátott szigetelés védi, míg a középső térben a szellőző és keringető berendezések kapnak helyet.

Jogos a kérdés, mihez kezdenének a hosszú űrutazások során adódó sugárzásveszéllyel, de a kutatócsapat ezt a kérdést is körbejárta; a hibernációs kabinokat körbevennék vízzel, ami afféle pajzsként funkcionálna a nagyenergiás részecskékkel szemben. Másrészt egy, a hibernációról jelenleg is zajló kutatásból már kiderült, hogy a hibernált állapot önmagában is védő hatású. Az űrhajó automata üzemmódban és mesterséges intelligencia segítségével haladna útjuk során, és berendezéseit is MI segítségével működtetnék.

„Ha hibernálással az űrhajósok anyagcseréjét negyedére csökkenthetnénk, az olyan mértékű költségcsökkenést eredményezhetne, ami aztán kivitelezhetővé tenné a nagy távolságú utazásokat is.” – mondta Jennifer Ngo-Anh, a SciSpacE, az ESA egyik űrtechnológiai kutatócsoportjának vezetője.

Mindenekelőtt azonban még tanulmányozniuk kell többek között az idegélettani változásokat, amelyek a téli álom során bekövetkeznek először állatokon, majd idővel embereken.

(Fotó: Pixabay, ESA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat bolygós rendszer feltérképezését segítette az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsöve, a felfedezéshez magyar kutatók munkája is hozzájárult.
A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre
A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre
A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem asztrofizikusainak a kutatása alapján a Sagittarius A*, a Tejútrendszer központi fekete lyukához közeli titokzatos “foltszerű” objektum 76 percenként rendszeres, nagy energiájú gammasugárzást bocsát ki a Földre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.