Otthoni hidrogéngenerátor is jár a hidrogénhajtású biciklihez

2024 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
Otthoni hidrogéngenerátor is jár a hidrogénhajtású biciklihez
A svájci cég elektromos kerékpárja zöld hidrogénnel üzemel, amit otthon is előállíthat magának a bicikli tulajdonosa kis méretű generátorral.

Az akkumulátoros e-biciklik már egyáltalán nem számítanak különlegességnek, azonban a hidrogénhajtású elektromos verziókról ez már közel sem mondható el: jelenleg csak néhány cég készít ilyen típusú kerékpárokat és a “hidrogénbiciklik” hiányának jó oka van. Míg az akkumulátorokat nagyjából bárhol, ahol találunk áramot, fel lehet tölteni, addig egy kiürült hidrogéntartály újratöltése már sokkal nagyobb kihívás lehet, kivéve, ha rendelkezünk otthoni vagy mobil hidrogéngenerátorral, ami kiküszöböli a problémát. Ez persze csak az egyik hátránya a hidrogénes technológiának, de a HydroRide Europe AG az üzemanyag generálásának feladatát megoldja egy otthoni generátor biztosításával, amit az általuk gyártott kerékpárhoz adnak.

A HydroRide járművének, a Hyryde-nak működtetéséhez egy fél liter űrtartalmú vizespalackhoz hasonló, 25 centiméteres tartályt kell behelyezni a megfelelő rekeszbe, ami az előzetesen a generátorral, elektrolízis útján előállított hidrogént tartalmazza és ami a gyártó leírása szerint 60 kilométernyi táv megtételéhez elegendő. A tartály természetesen cserélhető és egy újabb behelyezése mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. A generátor alkalmazható napelemekkel is, ebben az esetben az elektrolízis folyamatának energiaigényét megújuló energiával lehet fedezni, ami a kerékpár környezetbarát jellegét is növeli. A HydroRide háromféle verzióban tervezi megjelentetni járműveit: sport, alacsonyátlépésű és összecsukható formában, de első körben csak a kerékpármegosztó-szolgáltatókat célozza, mivel számukra jelenthet hasznosabb megoldást a hidrogénre való átállás a cég szerint a gyors újratöltésnek és az alacsonyabb fenntartási költségeknek köszönhetően.

Azt még nem lehet tudni, hogy a hidrogénhajtású bicikliket alkalmazó járműmegosztók mikor és hol válnak majd elérhetővé, de a HydroRide a bérelhető Hyryde-ok megjelenését már a közeljövőre ígéri. A járműveket az amszterdami Micromobility Europe kiállításon mutatták be, ahol ki is lehetett próbálni, milyen érzés hidrogénes biciklivel tekerni, legközelebb pedig a EUROBIKE fesztiválon találkozhatunk velük júliusban.

(Fotó: HydroRide)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.