Hihetetlen kép a közelmúlt legbrutálisabb napkitöréséről, ami az USA-ban a rádiókommunkációt is kiütötte átmenetileg

2023 / 12 / 16 / Felkai Ádám
Hihetetlen kép a közelmúlt legbrutálisabb napkitöréséről, ami az USA-ban a rádiókommunkációt is kiütötte átmenetileg
A képet a NASA teleszkópja rögzítette, és jól látszik rajta, hogy mennyire erős volt az a kitörés, amely a Föld nappali részén a rádiókommunikációt is kiütötte átmenetileg.

A nemrég történt napkitörést a NASA távcsőve rögzítte, és ez az elmúlt évek legjelentősebb napkitörése volt. A brutális esemény csütörtökön kétórára leültette a rádiókommunikációt az Egyesült Államok egyes részein és a világ más napsütötte régióiban – számol be róla a sajtóközlemény. A tudósok szerint 2017 óta ez volt a legjelentősebb ilyen esemény.

Az USA Űridőjárás-előrejelző Központja megerősítette, hogy ebben az időszakban számos pilóta kommunikációs zavarokról számolt be, amelyek az ország különböző területeit érintették. A központ aktívan figyeli a kitörésért felelős napfolt-régiót, és felméri a koronális tömeg kilökődésének – a Napból érkező plazmakitörés – esélyét a Föld felé. A mostani kitörés azonban egy fler volt, ami a nap tőlünk távoli északnyugati szakaszán keletkezett.

A NASA 2010 óta működő Solar Dynamics Observatory extrém ultraibolya fényben örökítette meg az eseményt. Az űrszonda, amely a Föld körüli magas pályán áll, folyamatosan figyeli rendszerünk központi csillagát – mint látható, a felvételek ragyogó villanásként rögzítették az intenzív energiahullámot. A felvétel mozgásban itt tekinthető meg.


A fotót a NASA Solar Dynamics Observatory eszköze készítette, és a napkitörést fényes villanásként örökítette meg 2023. december 14-én, csütörtökön. A nap ezen a napon délben produkálta a hatalmas kitörést, ami két órás rádiózavarhoz vezetett az Egyesült Államokban és más napfényes részein a világnak. Forrás: NASA

A Napból kétféle kitörés is útjára indulhat – az egyik tehát a napkitörés (flare vagy magyarosan fler), a másik pedig a koronakidobódás (coronal mass ejections/CME). Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a fler lényegében fény, míg a CME anyag távozását jelenti a Napból. A flerek percekig, olykor órákig tarthatnak, és hatalmas mennyiségű energiát jelentenek. Fénysebességgel haladva nyolc percbe telik, mire a napkitörésből származó fény eléri a Földet, a flerekben felszabaduló energia egy része a nagyon nagy energiájú részecskéket is felgyorsítja, amelyek több tíz perc alatt érhetik el bolygónkat. A CME során azonban anyag, plazma távozik a Napból. A mostani esemény tehát egy fler volt.

Ahogy a nap közeledik körülbelül 11 éves napciklusának csúcsához, a tudósok 2025-re a maximális napfoltaktivitást jósolnak.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
A Naprendszer külső, jeges területével kapcsolatos felfedezés az egész Naprendszerről alkotott képünkre hatással lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.