Hihetetlenül fest a világ legnagyobb óriáskereke, amely 2025-re fog elkészülni

2023 / 03 / 22 / Felkai Ádám
Hihetetlenül fest a világ legnagyobb óriáskereke, amely 2025-re fog elkészülni
Az óriáskerék nem csak a legnagyobb lesz, de szimbolikus jelentőséggel is bír majd.

A Szöul fővárosában található Haneul Parkba tervezett építményen, amelyet Seoul Ring-nek (Szöuli Gyűrű) hívnak, már egy ideje dolgoznak, de a helyszínt csak nemrég választották ki – számol be róla az Interesting Engineering. A Seoul Metropolitan Government közleménye szerint a helyszínválasztás önmagában is szimbolikus jelentőséggel bír, mivel ez az Észak-Koreához földrajzilag is közel eső park utalás az egységesített Koreára. A helyszín lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtekintsék Szöul belvárosát, valamint a Hangang folyót, és a Namsan és Bukhansan hegyeket is.

A Seoul Ring elhagyja az óriáskerék hagyományos küllős szerkezetét, és új technológiát és technikákat alkalmaz egy futurisztikus dizájn kialakítása érdekében – mint a koncepció képeken is látszik, valóban egy gyűrűre fog emlékeztetni. Az óriáskereket egyébként George Ferris mutatta be még a World's Columbian Exposition nevű, Chicagóban 1893-ban megrendezett világkiállításon. Az akkor Big Wheel-nek nevezett szerkezetet több is követte nemsokára szerte a világon, és ezeket angolul Ferris Wheel-ként emlegetik. Erről a világkiállításról egyébként itt lehet a mesterséges intelligencia által feljavított képeket megtekinteni:

Színes képeken elevenedik meg az 1893-as Chicagói világkiállítás A mesterséges intelligencia által kiszínezett felvételen egy letűnt világ expója támad fel.

A szöuli kerékre visszatérve: a Seoul Ring szórakoztató létesítmény lesz, de a város azt tervezi, hogy magát a helyszínt a Nanjido-szigetet bemutató, kulturális komplexumként is használja. Ezen a helyszínen korábban gigantikus szeméthegy terpeszkedett: ez közel 100 méter magas volt és majdnem 2 800 000 négyzetméteren terült el – egyike volt a város szemétlerakó helyeinek.

A park kapcsán, amely tehát egyike volt a város a hulladéklerakó területeinek, a város azt tervezi, hogy beépíti a jövőbeni fesztiváleseményekbe. A “gyűrű” így nem csak az egységes Koreát jelképezi majd, de szimbóluma lesz a körkörös gazdaságnak a környezetvédelemmel kapcsolatos küzdelmeknek is. Mint azt a CNN Travel írja, a Seoul Ring-ben 36 fülke lesz, amelyek mindegyike maximum 25 embert tud befogadni. Ha eléri a teljes kapacitást, az óriáskerék így akár 11 792 embert is fogadhat naponta. Jelenleg a legnagyobb óriáskerék a kínai Shandongban található, ami 145 méter magas, a szöuli kerék azonban a tervek szerint eléri majd a 180 métert is.

(Kép: Seoul Metropolitan Government) 

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.