Hihetetlenül fest a világ legnagyobb óriáskereke, amely 2025-re fog elkészülni

2023 / 03 / 22 / Felkai Ádám
Hihetetlenül fest a világ legnagyobb óriáskereke, amely 2025-re fog elkészülni
Az óriáskerék nem csak a legnagyobb lesz, de szimbolikus jelentőséggel is bír majd.

A Szöul fővárosában található Haneul Parkba tervezett építményen, amelyet Seoul Ring-nek (Szöuli Gyűrű) hívnak, már egy ideje dolgoznak, de a helyszínt csak nemrég választották ki – számol be róla az Interesting Engineering. A Seoul Metropolitan Government közleménye szerint a helyszínválasztás önmagában is szimbolikus jelentőséggel bír, mivel ez az Észak-Koreához földrajzilag is közel eső park utalás az egységesített Koreára. A helyszín lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtekintsék Szöul belvárosát, valamint a Hangang folyót, és a Namsan és Bukhansan hegyeket is.

A Seoul Ring elhagyja az óriáskerék hagyományos küllős szerkezetét, és új technológiát és technikákat alkalmaz egy futurisztikus dizájn kialakítása érdekében – mint a koncepció képeken is látszik, valóban egy gyűrűre fog emlékeztetni. Az óriáskereket egyébként George Ferris mutatta be még a World's Columbian Exposition nevű, Chicagóban 1893-ban megrendezett világkiállításon. Az akkor Big Wheel-nek nevezett szerkezetet több is követte nemsokára szerte a világon, és ezeket angolul Ferris Wheel-ként emlegetik. Erről a világkiállításról egyébként itt lehet a mesterséges intelligencia által feljavított képeket megtekinteni:

Színes képeken elevenedik meg az 1893-as Chicagói világkiállítás A mesterséges intelligencia által kiszínezett felvételen egy letűnt világ expója támad fel.

A szöuli kerékre visszatérve: a Seoul Ring szórakoztató létesítmény lesz, de a város azt tervezi, hogy magát a helyszínt a Nanjido-szigetet bemutató, kulturális komplexumként is használja. Ezen a helyszínen korábban gigantikus szeméthegy terpeszkedett: ez közel 100 méter magas volt és majdnem 2 800 000 négyzetméteren terült el – egyike volt a város szemétlerakó helyeinek.

A park kapcsán, amely tehát egyike volt a város a hulladéklerakó területeinek, a város azt tervezi, hogy beépíti a jövőbeni fesztiváleseményekbe. A “gyűrű” így nem csak az egységes Koreát jelképezi majd, de szimbóluma lesz a körkörös gazdaságnak a környezetvédelemmel kapcsolatos küzdelmeknek is. Mint azt a CNN Travel írja, a Seoul Ring-ben 36 fülke lesz, amelyek mindegyike maximum 25 embert tud befogadni. Ha eléri a teljes kapacitást, az óriáskerék így akár 11 792 embert is fogadhat naponta. Jelenleg a legnagyobb óriáskerék a kínai Shandongban található, ami 145 méter magas, a szöuli kerék azonban a tervek szerint eléri majd a 180 métert is.

(Kép: Seoul Metropolitan Government) 

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.