Hihetetlenül precízen festi a kocsikat a Toyota új festékszórója

2020 / 03 / 29 / Rácz Tamás
Hihetetlenül precízen festi a kocsikat a Toyota új festékszórója
A nagy nyomású levegővel porlasztott klasszikus módszer helyett a Toyota sztatikus elektromossággal varázsolja a helyükre a festékanyag szemcséit.

Szórásos festéssel nagyon szép, egyenletes és vékony festékréteget lehet létrehozni, viszont ez a módszer pazarlóan használja fel a színezőanyagot. A Toyota új elektrosztatikus festékporlasztójánál a festékszemcsék megtapadási aránya az eddigi levegős porlasztás 60-70 százalékához képest 95 százalék.

Manapság minden ipari fejlesztés összefügg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, természetesen a Toyota elvégezte az erre vonatkozó kalkulációkat is. Kiszámolták, hogy a festési eljárások CO2-emissziója hét százalékkal csökken a precízebb új módszerrel. Járulékos haszna még az elektrosztatikus festésnek, hogy a festőkabinok kisebbek lehetnek, mert a hulló festékanyag összegyűjtésére szolgáló berendezések lényegesen kevesebb helyet foglalnak, mint az eddig módszer mellett. Így az autógyártó azt tervezi, hogy az eddigi két üzem után az összes gyártóüzemében átáll az új festési eljárásra.

A légmentes festékszóró jellemzői

A hagyományos, sűrített levegős szórók főleg aerodinamikai erőhatással permetezik a festéket, az atomizált festékrészecskék így vonják be a karosszériát. Ez viszont azzal is jár, hogy a részecskék nagy arányban lepattannak a karosszéria felületéről és szétszóródnak, ami csupán 60-70 százalékos fedési hatékonyságot eredményez. Ezzel szemben az új légmentes szóró statikus elektromosságot használ a festék permetezéséhez (elektrosztatikus porlasztás), a töltött részecskék pedig a jármű karosszériája felé vonzódva vonják be a felületet (elektrosztatikus festés). Az elektrosztatikus porlasztási és festési technológiák nagyban csökkentik a szétszóródó részecskék számát, magasabb felhordási hatékonyságot érve el.

Az új festékszóró csúcsa henger alakú, megközelítőleg 600 speciális barázdát tartalmaz. A hegy forgása centrifugális erőt hoz létre, így a festék befolyik a barázdákba, és statikus elektromossággal feltöltött részecskékre esik szét.  A jármű karosszériájának felületi egyenetlenségei miatt a porlasztócsúcs és a karosszériaelem közötti távolság ingadozik, amitől a festékre ható elektromos erők sem állandóak. A légmentes festékszóró azonban – folyamatosan figyelve az áram ingadozását – automatikusan szabályozza a feszültséget, így megközelítően 10 cm-es állandó távolságot tart a hengeres porlasztó és a karosszériaelem között. Ezzel lehetővé válik, hogy az elektrosztatikus porlasztás illetve festés állandó  áramerősség mellett történjen, így pedig a festékrészecskék méretében és felhordásában sem lesz eltérés.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.