Hivatalosan is az ember a legveszélyesebb ragadozó a Földön

2023 / 07 / 14 / Bodnár Barna
Hivatalosan is az ember a legveszélyesebb ragadozó a Földön
Az emberiség rengeteg állatfajt fogyaszt el táplálékként, vagy használ fel egyéb célokra, mint például ruházati termékek, gyógyszerek előállítása, vagy a házi kedvencek tartása, illetve az ehhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenység. Ebben persze nincs semmi újdonság, viszont egy nemzetközi kutatócsoport most számszerűsítette is, mekkora veszélyt jelentünk a bolygónkon élő állatokra.

Az ökológusokból, természetvédőkből és biológusokból álló csapat 47.665 gerincesfaj emberek általi felhasználását és kereskedelmét vizsgálta, beleértve számos emlőst, madarat, hüllőt, halat és kétéltűt. Mint kiderült, egészen pontosan 14.663 fajt használunk fel táplálkozási, vagy egyéb célból, vagyis körülbelül a vizsgált fajok egyharmadát zsákmányoljuk ki. A csoport a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), egy, a természeti erőforrások megfigyelésével, védelmével és megőrzésével foglalkozó civil és kormányzati szervezetekből álló testület adatai alapján azt is megállapította, hogy

az emberiség által elfogyasztott és felhasznált fajok 40 százaléka veszélyeztett, és ezeknek az állatfajoknak több mint felét (pontosan 55 százalékát) elfogyasztjuk.

A Communications Biology-ban közzétett tanulmány további eredményei alapján az is elmondható, hogy az emberek által felhasznált szárazföldi fajok több mint fele a kisállat-kereskedelem része, illetve körülbelül 358 halfajra és 452 madárfajra vadászunk sportolás céljából, 207 emlős- és halfajt pedig ruházatunk előállítására használunk fel. Ami a gyógyszeripart és gyógyászatot illeti 192 emlősfajt és 82 kétéltűfajt használunk fel erre a célra.

Fenti adatok alapján a kutatók megállapították, hogy az ember a bolygó legveszélyesebb ragadozója, ugyanis mi

300-szor nagyobb arányban használunk ki más fajokat, mint bármely más faj a Földön,

figyelembe véve a különböző élőlények területeinek méretét. A szakértők szerint a bolygónkon élő állatfajokra gyakorolt hatásunkat az is jelentősen növeli, hogy a többi ragadozótól eltérően nem csupán táplálkozás céljából vadászunk a prédára, hanem számos fajt háziasítunk is, hogy felhasználjuk a tejét, vagy bőréből ruhákat, használati tárgyakat készítsünk. A fenti tényezők összességét tekintve 80-szor veszélyesebb ragadozónak számítunk, mint például az oroszlán, és 113-szor vagyunk halálosabbak, mint a rettegett nagy fehér cápa.

(Borítókép: Getty Images/rbkomar)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.