Hivatalosan is az ember a legveszélyesebb ragadozó a Földön

2023 / 07 / 14 / Bodnár Barna
Hivatalosan is az ember a legveszélyesebb ragadozó a Földön
Az emberiség rengeteg állatfajt fogyaszt el táplálékként, vagy használ fel egyéb célokra, mint például ruházati termékek, gyógyszerek előállítása, vagy a házi kedvencek tartása, illetve az ehhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenység. Ebben persze nincs semmi újdonság, viszont egy nemzetközi kutatócsoport most számszerűsítette is, mekkora veszélyt jelentünk a bolygónkon élő állatokra.

Az ökológusokból, természetvédőkből és biológusokból álló csapat 47.665 gerincesfaj emberek általi felhasználását és kereskedelmét vizsgálta, beleértve számos emlőst, madarat, hüllőt, halat és kétéltűt. Mint kiderült, egészen pontosan 14.663 fajt használunk fel táplálkozási, vagy egyéb célból, vagyis körülbelül a vizsgált fajok egyharmadát zsákmányoljuk ki. A csoport a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), egy, a természeti erőforrások megfigyelésével, védelmével és megőrzésével foglalkozó civil és kormányzati szervezetekből álló testület adatai alapján azt is megállapította, hogy

az emberiség által elfogyasztott és felhasznált fajok 40 százaléka veszélyeztett, és ezeknek az állatfajoknak több mint felét (pontosan 55 százalékát) elfogyasztjuk.

A Communications Biology-ban közzétett tanulmány további eredményei alapján az is elmondható, hogy az emberek által felhasznált szárazföldi fajok több mint fele a kisállat-kereskedelem része, illetve körülbelül 358 halfajra és 452 madárfajra vadászunk sportolás céljából, 207 emlős- és halfajt pedig ruházatunk előállítására használunk fel. Ami a gyógyszeripart és gyógyászatot illeti 192 emlősfajt és 82 kétéltűfajt használunk fel erre a célra.

Fenti adatok alapján a kutatók megállapították, hogy az ember a bolygó legveszélyesebb ragadozója, ugyanis mi

300-szor nagyobb arányban használunk ki más fajokat, mint bármely más faj a Földön,

figyelembe véve a különböző élőlények területeinek méretét. A szakértők szerint a bolygónkon élő állatfajokra gyakorolt hatásunkat az is jelentősen növeli, hogy a többi ragadozótól eltérően nem csupán táplálkozás céljából vadászunk a prédára, hanem számos fajt háziasítunk is, hogy felhasználjuk a tejét, vagy bőréből ruhákat, használati tárgyakat készítsünk. A fenti tényezők összességét tekintve 80-szor veszélyesebb ragadozónak számítunk, mint például az oroszlán, és 113-szor vagyunk halálosabbak, mint a rettegett nagy fehér cápa.

(Borítókép: Getty Images/rbkomar)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.