Hogy festene az égbolt, ha a Holdat különböző bolygókra cserélnénk? 2021 / 09 / 23 / Felkai Ádám

Ludwig van beethoven 9. szimfóniájának a fináléja remek aláfestő egy olyan „képeskönyvhöz”, amelyben valós város felett elképzelt holdak függnek az égen. Ezek az égitestek ismerősek lehetnek, hiszen a Naprendszer planétáiról beszélünk. A videó bevallottan nem törekszik a tudományos pontosságra, csupán a méretviszonyokat, valamint a fényviszonyokat próbálja meg visszaadni. Természetesen ha valóban hirtelen kicserélnénk a Holdat egy másik bolygóra, annak igen komoly következményei lennének. Mint a videóhoz történő hozzászólások is kifejtik, a Vénusz (amely például nagyjából megegyező méretű a Földdel) ha egyszer csak holdként társunkul szegődne, akkor a két planéta elkezdene egymás körül forogni, amíg egymásba nem zuhannának. Az óriásbolygók esetén, mint amilyen például a Jupiter, felmerül az a kérdés is, hogy egyáltalán "ki kinek a holdja". A gravitációs viszonyokon kívül a sugárzásra és rengeteg egyéb tényezőre sem tér ki a videó, ami ennek ellenére is amolyan komor, elgondolkoztató relaxáció ez egy nehéz munkanap végén. A tényleges Holdat a videóban a Merkúr követi, ezután a sorrend: Vénusz, Mars, a kifejezetten nyugtalanító Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, végül a sort a jeges Neptunusz zárja. (Kép: Flickr/bossco)
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.