Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?

2023 / 12 / 08 / Pőcze Balázs
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
A Rakéta szerzői rendszeres vendégei a radiocafé 98.0 Kávézó a világ végén című műsorának. A legutóbbi adás középpontjában a 10 millió Fa nevű szervezet állt, de a tudományba vetett hit és a tudományos újságírás problémáiról is beszélgetett a műsorvezető, McMenemy Márk, kollegánkkal, Pőcze Balázzsal.

Százötvenegy év után megszűnik a Popular Science, azaz "népszerű tudomány" című amerikai magazin. Charles Darwinról még életében írtak a lapban, ahogyan Louis Pasteurről vagy Thomas Edisonról is. Később harminc nyelven, negyvenöt országban terjesztették a PopSci-t, ám a nyomtatott kiadványok javának a sorsát így sem tudta elkerülni. Közben az amerikai National Geographic júniusban küldte el a magazin szerkesztőségének megmaradt tagjait, a Gizmodo és a CNBC pedig megszüntette a klímaváltozásról író munkatársak pozícióit. Márk és Balázs azon lamentáltak, hogy vajon mindez azzal függ-e össze, hogy kevésbé bízunk a tudományban, vagy azzal, hogy másként fogyasztjuk a híreket, cikkeket, mint korábban.

A Kávézó a világ végén második felének a vendége Bojár Iván András építészetkritikus, újságíró volt, aki 2019-ben egy kétségbeesett Facebook poszttal hívta életre a 10 millió Fa mozgalmat. A szervezet néhány hónap alatt meghatározó, több ezer taggal bíró, országos civil szervezetté nőtte ki magát, melynek a célja benne van a nevében: "Szakszerűen elültetünk 10 millió fát Magyarországon és azon is túl. Célunk továbbá elérni és a folyamatba bevonni legalább 10 millió embert", áll a weboldalukon. Márk az alapítóval a szervezet sikerének titkáról, a környezetvédelem hazai és nemzetközi helyzetéről, korunk társadalmi válságáról és a fák szerepéről beszélgetett.

(Borítókép: Steven Kamenar/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.