Hogyan szavaznak az űrben tartózkodó asztronauták?

2020 / 11 / 03 / Bobák Áron
Hogyan szavaznak az űrben tartózkodó asztronauták?
Éppen tegnap volt húsz éve, hogy az első misszió sikeresen dokkolt az ISS-en, azóta pedig a Nemzetközi Űrállomáson folyamatos volt az emberi jelenlét. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az űrállomáson a különböző választások idején is mindig tartózkodtak űrhajósok, az amerikaiak és az oroszok viszont megoldották, hogy a legénység tagjai is gyakorolhassák a demokratikus jogaikat.

Kathleen Rubins, aki a 64. misszió keretében egészen jövő áprilisig fog az űrállomáson tartózkodni, már több mint egy héttel ezelőtt leadta a szavazatát az amerikai elnökválasztáson. A NASA mikrobiológusa már rutinos űrszavazó, hiszen 2016-ban szintén éppen az űrállomáson tartózkodott a választások alatt, a mostani alkalomra pedig még egy kis szavazófülkét is készített magának, hogy a formaságokban is tökéletes legyen az összhatás.

Bár a szavazófülke az űrállomáson nem kötelező eleme a szavazásnak, az űrből való szavazat leadását máskülönben pontos törvények szabályozzák. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal, ahogyan például a tengerentúlon szolgálatot teljesítő katonák is szavaznak, vagyis az asztronauták egy szigorúan titkosított e-mailben adhatják le a szavazatukat, amit a megyei jegyző küld el nekik, és a szavazat eredményéhez is csak ő férhet hozzá. Mivel az asztronauták a kiképzésük alatt többnyire a houstoni Johnson űrközpontban élik a hétköznapjaikat, így a többségük szavazata a texasi választási eredménybe számít bele, de ha valaki ezt külön kéri, akkor a szavazatát más államban is leadhatja.

A második MIR űrállomás rejtélyes története Tudtad, hogy kettő volt? És hogy az egyik még mindig megvan?

Az űrből való szavazás hagyománya régebbi, mint maga az ISS, így nem meglepő, hogy eredetileg nem az amerikaiak, hanem az oroszok honosították meg, még a Mir-űrállomáson. Robert Pearlman, a Collectspace.com weboldal szerkesztője az Axios kérdésére elmondta, hogy az első űrszavazásra még 1996-ban került sor, amikor Jurij Uszacsov és Jurij Onufrijenko a Mir fedélzetéről adta le a szavazatát az orosz elnökválasztásra. Ennek a pontos körülményeiről nem sokat tudunk, az viszont biztos, hogy egy évvel később az amerikai David Wolf már e-mailben szavazhatott egy helyi választásra, amit az abban az évben elfogadott törvény tett neki lehetővé. A törvényjavaslatot Mike Jackson szenátor nyújtotta be, miután meghallotta, hogy John Blahának 1996-ban azért kellett kihagynia a Bill Clinton és Bob Dole közötti elnökválasztást, mert az űrből nem volt lehetősége szavazatot leadni.

'>
Jeff Williams és Nicole Stott, a 21-ik expedíció asztronautái szavaznak az ISS fedélzetéről 2009-ben egy időközi választáson (Fotó: NASA)

Azóta a föld körüli pályán is rengeteg minden változott, hiszen amíg Dole egyedüli amerikaiként tengődött a Miren és a magával vitt filmeken kívül csupán egy borzalmas minőségű rádiókapcsolat kötötte őt össze az emberiséggel, a mai asztronautáknak már szélessávú internetkapcsolat is rendelkezésükre áll, az expedíciók pedig rutinszerűen töltenek el akár fél évet is az űrben. Ezzel együtt az űrből való szavazás is egyre elterjedtebb lett, hiszen a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztásig már tucatnyi asztronauta (és kozmonauta) adta le a szavazatát az űrből a különböző választásokon.

(Fotó: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.