Hogyan tisztítsuk a mobilunkat, és hogyan ne?

2022 / 12 / 21 / Pőcze Balázs
Hogyan tisztítsuk a mobilunkat, és hogyan ne?
Egy kutatás szerint a telefonjaink a vécéülőkéknél is koszosabbak, így fontos tudni, hogy hogyan érdemes azokat megtisztítani, illetve melyek azok a módszerek, amelyeket feltétlenül kerülnünk kell.

A Michigani Egyetem kutatói öt éve arra jutottak, hogy tízszer több baktérium tanyázik az okostelefonjainkon, mint a legtöbb vécéülőkén. Szerintük a legfontosabb az volna, hogy a mellékhelyiségben ne használjuk a készülékeinket, mert ha a fertőtlenítésük nélkül folytatjuk a napunkat, az olyan, mintha "elvégeztük volna a dolgunkat, majd kézmosás nélkül távoznánk". De még ezt a tanácsot megfogadva is rengeteg szennyeződés kerülhet a kütyüjeinkre, így a 9to5Mac-nél külön cikket szenteltek annak, hogy hogyan tudunk megszabadulni a kosztól.

A legfontosabb, hogy ne használjunk tisztító spréket (kerüljük a folttisztító, fehérítő-tartalmúakat, a hidrogén-peroxidot), és sűrített levegőt sem. Emellett ne merítsük a telefonunkat semmilyen folyadékba, hiszen, ahogyan arról többször írtunk a Rakétán, vízállóság ide vagy oda, a jótállásnak búcsút kell, hogy mondjunk ilyen esetekben. Valamint a lap szerint az sem szerencsés, ha kábeleket hagyunk a készülékbe dugva a folyamat közben.

Amik viszont segíthetnek a telefonunkon, azok a szemüvegek tisztításához is használt mikroszálas törlőkendők, illetve a hetven százalékos izopropanol vagy a hetvenöt százalékos etil-alkohol; ugyanakkor az Apple szerint az alkohol oldhatja az iPhone-ok ujjlenyomat-taszító bevonatát. Ezeket a folyadékokat sosem közvetlenül a készülékre, hanem a kendőre kell felvinnünk. Emellett a 9to5Mac a Magyarországon Blu Tackként ismert ragacsos anyagot, valamint a fogköztisztítót is javasolja a takarításhoz. Ugyanis a kikapcsolt, majd baktériummentesre törölt telefonon a cikk szerint utóbbi két eszközzel tudjuk elérni a nehezen megközelíthető részeket, bár kiemelik, hogy bánjunk óvatosan a mikrofonokat és hangszórókat védő rácsokkal. Emellett aki szeretné, UV-s okostelefon-tisztítókat is alkalmazhat, amelyek a baktériumok javát képesek elpusztítani, és Magyarországon is kaphatóak néhány tízezer forintért.

(Borítókép: Anton Petrus/Getty Images)

Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat? Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.