Hogyan tud eltartani tizenegy milliárd embert a globális mezőgazdaság?

2021 / 12 / 06 / Raketa.hu
Hogyan tud eltartani tizenegy milliárd embert a globális mezőgazdaság?
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének számításai alapján a Föld népessége 2100 környékére érheti el a tizenegy milliárd főt, de a MATE rektorhelyettesének, Mezőszentgyörgyi Dávidnak elmondása szerint a mezőgazdaság valójában már most is tizenegy milliárd ember számára elegendő élelmiszert állít elő, csak ennek jelentős részét elpazaroljuk. Mi a megoldás a növekvő igényekre?

Egyre több ember, egyre több éhes száj

Ahogy a Föld népessége növekszik, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy a mezőgazdasági termelésnek milyen értéke van és milyen nagy kihívás a változó körülményekhez adaptálni az ősi szakmákat, pedig tulajdonképpen csak vissza kell térni a gyökerekhez, ha fenntartható gazdálkodást szeretnénk kialakítani. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a RE:FACT csütörtöki podcastjában beszélt a mezőgazdaság jövőjéről és a kihívásokról, amelyekkel szembe kell nézni ezen a területen.

A szakember elmondta: száz évvel ezelőtt még valójában azt a körkörös gazdasági modellt valósították meg a gazdák, amelyet ma újra próbálnak a világ minden táján bevezetni, akkoriban ugyanis még mindent felhasználtak a termelési folyamatok során. Manapság nem csak az előállítás közben, hanem még inkább a fogyasztók viselkedésében egyre jobban tettenérhető a pazarlás, emiatt a mezőgazdaságra nagy feladatok várnak, mert az igény a mindig karnyújtásnyira lévő termékek iránt nem csökken.

"Kevesen tudják, de tizenegy milliárd embernek állítunk elő jelenleg is élelmiszert"

- mondta a rektorhelyettes. Ennek ellenére mégsem jut mindenkinek étel az asztalára, viszont 30%-os az élelmiszerpazarlás a világ gazdagabb részén. Az igazságosabb elosztás segíthetne, valamint a rendelkezésre álló, bár korlátozott termőterületek megfelelő kihasználása, amelyet a legújabb megoldások segíthetnek elő, mivel a hagyományos termesztési és termelési technológiák már elérték a hatékonyságuk maximumát.

Új utak a jövő mezőgazdasága felé

Jelenleg két fejlődési út áll az agrárium előtt: a génmódosítás vagy mezőgazdaság 4.0, vagyis a technológiai újdonságok bevetése. Előbbi tekintetében Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, az utóbbi területen viszont egyre jelentősebb az előrelépés hazánkban is: a drónos permetezés, a részben vagy teljesen automatizált traktorok használata a földeken, az állatok etetésének és fejésének robotizálása mind-mind lassan a hétköznapok részévé válik.

Arról, hogy ez a futurisztikus gazdálkodási módszer mennyire lesz vonzó a fiataloknak, és hogyan lehet őket újra "felültetni a traktorokra", hogy pontosan mi is az a bendő bólusz, vagy hogyan is fognak 2030-ra szoros együttműködésben munkálkodni a robotok és emberek a világ növekvő népességének ellátása érdekében, a podcastban árult el további érdekes részleteket a rektorhelyettes.

A RE:FACT kéthetente megjelenő műsorai bemutatják a jövőt aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat, és betekintést nyújtanak a holnap színfalai mögé a házigazda, Juhász Bálint segítségével.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

(Fotó: Getty Images/Thomas Barwick, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.