Hogyan tud eltartani tizenegy milliárd embert a globális mezőgazdaság?

2021 / 12 / 06 / Raketa.hu
Hogyan tud eltartani tizenegy milliárd embert a globális mezőgazdaság?
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének számításai alapján a Föld népessége 2100 környékére érheti el a tizenegy milliárd főt, de a MATE rektorhelyettesének, Mezőszentgyörgyi Dávidnak elmondása szerint a mezőgazdaság valójában már most is tizenegy milliárd ember számára elegendő élelmiszert állít elő, csak ennek jelentős részét elpazaroljuk. Mi a megoldás a növekvő igényekre?

Egyre több ember, egyre több éhes száj

Ahogy a Föld népessége növekszik, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy a mezőgazdasági termelésnek milyen értéke van és milyen nagy kihívás a változó körülményekhez adaptálni az ősi szakmákat, pedig tulajdonképpen csak vissza kell térni a gyökerekhez, ha fenntartható gazdálkodást szeretnénk kialakítani. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a RE:FACT csütörtöki podcastjában beszélt a mezőgazdaság jövőjéről és a kihívásokról, amelyekkel szembe kell nézni ezen a területen.

A szakember elmondta: száz évvel ezelőtt még valójában azt a körkörös gazdasági modellt valósították meg a gazdák, amelyet ma újra próbálnak a világ minden táján bevezetni, akkoriban ugyanis még mindent felhasználtak a termelési folyamatok során. Manapság nem csak az előállítás közben, hanem még inkább a fogyasztók viselkedésében egyre jobban tettenérhető a pazarlás, emiatt a mezőgazdaságra nagy feladatok várnak, mert az igény a mindig karnyújtásnyira lévő termékek iránt nem csökken.

"Kevesen tudják, de tizenegy milliárd embernek állítunk elő jelenleg is élelmiszert"

- mondta a rektorhelyettes. Ennek ellenére mégsem jut mindenkinek étel az asztalára, viszont 30%-os az élelmiszerpazarlás a világ gazdagabb részén. Az igazságosabb elosztás segíthetne, valamint a rendelkezésre álló, bár korlátozott termőterületek megfelelő kihasználása, amelyet a legújabb megoldások segíthetnek elő, mivel a hagyományos termesztési és termelési technológiák már elérték a hatékonyságuk maximumát.

Új utak a jövő mezőgazdasága felé

Jelenleg két fejlődési út áll az agrárium előtt: a génmódosítás vagy mezőgazdaság 4.0, vagyis a technológiai újdonságok bevetése. Előbbi tekintetében Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, az utóbbi területen viszont egyre jelentősebb az előrelépés hazánkban is: a drónos permetezés, a részben vagy teljesen automatizált traktorok használata a földeken, az állatok etetésének és fejésének robotizálása mind-mind lassan a hétköznapok részévé válik.

Arról, hogy ez a futurisztikus gazdálkodási módszer mennyire lesz vonzó a fiataloknak, és hogyan lehet őket újra "felültetni a traktorokra", hogy pontosan mi is az a bendő bólusz, vagy hogyan is fognak 2030-ra szoros együttműködésben munkálkodni a robotok és emberek a világ növekvő népességének ellátása érdekében, a podcastban árult el további érdekes részleteket a rektorhelyettes.

A RE:FACT kéthetente megjelenő műsorai bemutatják a jövőt aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat, és betekintést nyújtanak a holnap színfalai mögé a házigazda, Juhász Bálint segítségével.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

(Fotó: Getty Images/Thomas Barwick, Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.