Hol és hogyan lehet drogokat használni most az USA-ban?

2020 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Hol és hogyan lehet drogokat használni most az USA-ban?
A szavazás nem csak az elnökökről folyt, de a droghasználatról is. Akad állam, ahol meglepően szabadon lehet akár kemény drogként is elkönyvelt tudatmódosító szerekkel élni mostantól.

Az elnökválasztással párhuzamosan több helyen népszavazást is tartottak a droghasználatról, aminek köszönhetően a kannabisz még több helyen lett legálisan is fogyasztható. Négy államban ment át az erről szóló beterjesztés: Arizona, Montana, New Jersey és Dél-Dakota lakosai egyaránt úgy döntöttek, hogy engedélyezik ennek a növényi származású drognak a rekreációs, tehát nem kizárólag orvosi célú felhasználását. Eddig ez – tehát a felnőttek szabad kannabisz vásárlása és fogyasztása 11 államban és Wahingtonban volt legális. Szövetségi szinten azonban mindez továbbra is illegális tevékenység az USA területén – írja a The Guardian.

Így összesen 15 államban (és Washingtonban) engedélyezett a kannabisz nem kizárólag orvosi célú használata. Ezeken a helyeken legális bizonyos mennyiségű marihuánát birtokolni (ez jellemzően 1 uncia, kb. 30 gramm), illetve valamennyi kendert (általában 5-6 palánta) még ültethetünk is, amennyiben betöltöttük a 21. évünket. Bizonyos államok azonban különbséget tesznek az otthon lévő, valamint a maguknál hordott mennyiségek között. Mostantól tehát a következő államokban szabad bizonyos mennyiségig ennek a szernek a rekreációs célú birtoklása: Alaszka, Arizona, Kalifornia, Colorado, Illinois, Maine, Massachusetts, Michigan, Montana, New Jersey, Nevada, Oregon, Dél-Dakota és Vermont.

A fent felsorolt államokon kívül 20 másikban pedig engedélyezett a kannabisz kizárólag orvosi célú használata. (Természetesen, ahol a rekreációs fogyasztás legális, ott az orvosi-egészségügyi felhasználás is az). Mississippiben egyébként az egészségügyi felhasználás a mostani szavazást követően lett legális, míg Dél-Dakotában 2016-ban elutasították még az egészségügyi felhasználást is, most megszavazták rögtön a rekreációs felhasználással együtt.

New Jersey a döntést követően a keleti part legnagyobb marihuána-piacává válhat, és úgy általában is az USA egyik legnagyobb kender-piacává nőheti ki magát. Ráadásul az sem zárható ki, hogy ezután több szomszédos állam – köztük New York – is követni fogja a példát. Az viszont nem tisztázott, hogy mikortól vásárolhatunk magunknak Jersey-ben nyugodtan egy kis pöfékelni valót, mert a kannabisz-kereskedelem törvényi háttere még kidolgozásra vár.

Oregon helyzete különösen érdekes, itt ugyanis immár legálissá vált akár a kemény drogok birtoklása is, amelybe olyan szerek tartoznak, mint a heroin, kokain vagy az LSD. Ezzel az első olyan állammá váltak az USA-ban, ahol erre lehetőség nyílt. Ezeken felül pedig még engedélyezték a pszichedelikus gombák terápiás célú használatát is. Az oregoni döntés azzal az elvvel állítható párhuzamba, hogy dekriminalizálják a kemény drogok használatát, és ehelyett inkább az elterelés, leszoktatás felé vezessék az érintetteket. Az államban innentől kisebb, de a legális mennyiség feletti birtoklásért a bírósági eljárást ki lehet váltani 100 dollár bírság befizetésével, és a leszoktató programokon való részvétellel. Ez utóbbiakat az állam a legális marihuána-üzletből befolyt adókból fogja finanszírozni.

Arizonában a döntést követően lehetőség nyílt arra is, hogy akinek a marihuána birtoklás miatt lett priusza, keresetet nyújthasson be a bíróságra, hogy azt töröljék.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/Angel Maddox)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.