Hol és hogyan lehet drogokat használni most az USA-ban?

2020 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Hol és hogyan lehet drogokat használni most az USA-ban?
A szavazás nem csak az elnökökről folyt, de a droghasználatról is. Akad állam, ahol meglepően szabadon lehet akár kemény drogként is elkönyvelt tudatmódosító szerekkel élni mostantól.

Az elnökválasztással párhuzamosan több helyen népszavazást is tartottak a droghasználatról, aminek köszönhetően a kannabisz még több helyen lett legálisan is fogyasztható. Négy államban ment át az erről szóló beterjesztés: Arizona, Montana, New Jersey és Dél-Dakota lakosai egyaránt úgy döntöttek, hogy engedélyezik ennek a növényi származású drognak a rekreációs, tehát nem kizárólag orvosi célú felhasználását. Eddig ez – tehát a felnőttek szabad kannabisz vásárlása és fogyasztása 11 államban és Wahingtonban volt legális. Szövetségi szinten azonban mindez továbbra is illegális tevékenység az USA területén – írja a The Guardian.

Így összesen 15 államban (és Washingtonban) engedélyezett a kannabisz nem kizárólag orvosi célú használata. Ezeken a helyeken legális bizonyos mennyiségű marihuánát birtokolni (ez jellemzően 1 uncia, kb. 30 gramm), illetve valamennyi kendert (általában 5-6 palánta) még ültethetünk is, amennyiben betöltöttük a 21. évünket. Bizonyos államok azonban különbséget tesznek az otthon lévő, valamint a maguknál hordott mennyiségek között. Mostantól tehát a következő államokban szabad bizonyos mennyiségig ennek a szernek a rekreációs célú birtoklása: Alaszka, Arizona, Kalifornia, Colorado, Illinois, Maine, Massachusetts, Michigan, Montana, New Jersey, Nevada, Oregon, Dél-Dakota és Vermont.

A fent felsorolt államokon kívül 20 másikban pedig engedélyezett a kannabisz kizárólag orvosi célú használata. (Természetesen, ahol a rekreációs fogyasztás legális, ott az orvosi-egészségügyi felhasználás is az). Mississippiben egyébként az egészségügyi felhasználás a mostani szavazást követően lett legális, míg Dél-Dakotában 2016-ban elutasították még az egészségügyi felhasználást is, most megszavazták rögtön a rekreációs felhasználással együtt.

New Jersey a döntést követően a keleti part legnagyobb marihuána-piacává válhat, és úgy általában is az USA egyik legnagyobb kender-piacává nőheti ki magát. Ráadásul az sem zárható ki, hogy ezután több szomszédos állam – köztük New York – is követni fogja a példát. Az viszont nem tisztázott, hogy mikortól vásárolhatunk magunknak Jersey-ben nyugodtan egy kis pöfékelni valót, mert a kannabisz-kereskedelem törvényi háttere még kidolgozásra vár.

Oregon helyzete különösen érdekes, itt ugyanis immár legálissá vált akár a kemény drogok birtoklása is, amelybe olyan szerek tartoznak, mint a heroin, kokain vagy az LSD. Ezzel az első olyan állammá váltak az USA-ban, ahol erre lehetőség nyílt. Ezeken felül pedig még engedélyezték a pszichedelikus gombák terápiás célú használatát is. Az oregoni döntés azzal az elvvel állítható párhuzamba, hogy dekriminalizálják a kemény drogok használatát, és ehelyett inkább az elterelés, leszoktatás felé vezessék az érintetteket. Az államban innentől kisebb, de a legális mennyiség feletti birtoklásért a bírósági eljárást ki lehet váltani 100 dollár bírság befizetésével, és a leszoktató programokon való részvétellel. Ez utóbbiakat az állam a legális marihuána-üzletből befolyt adókból fogja finanszírozni.

Arizonában a döntést követően lehetőség nyílt arra is, hogy akinek a marihuána birtoklás miatt lett priusza, keresetet nyújthasson be a bíróságra, hogy azt töröljék.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/Angel Maddox)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.