Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából

2022 / 01 / 08 / Palotai Nándor
Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából
Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.

A világ legelterjedtebb háztartási virtuális asszisztense, az Amazon Alexája az Artemisz program első küldetésében fog részt venni, a NASA Orion űrkapszulájának a fedélzetén – adta hírül a space.com. A várhatóan 2022 márciusában kezdődő küldetés során a NASA űrhajója meg fogja kerülni a Holdat. Az űrrepülés során egyelőre még nem lesz élő legénység a fedélzeten, ami a nemrég nagy port kavart "konnektoros ügy" után talán annyira nem felkavaró fejlemény.

Mesterséges intelligencia a fedélzeten

A virtuális asszisztens Alexa egy – az Amazon, a Cisco és a Lockheed Martin által közösen kifejlesztett – meglehetősen robosztus, érintőképernyővel ellátott, hangvezérelhető, tablet-szerű eszközben kapott helyet, mely a Callisto nevet kapta. A készülékbe egyúttal integrálták a Cisco online csoportmunkához kifejlesztett Webex platformját is.

A görög istennő, Artemisz kísérőjéről elnevezett eszköz az Alexa egy módosított verzióját használja, mely nem igényel internetkapcsolatot a működéshez, ellenben a Földdel való kapcsolattartáshoz a hihetetlen távolságokat áthidaló, űrbéli kommunikációt lehetővé tevő NASA Deep Space Networköt használná. Ennek segítségével a jövendőbeli emberes missziók során sokkal könnyebben kommunikálhatnak majd otthon maradt családtagjaikkal maguk az űrhajósok is. Ezen kívül, amíg a hagyományos Alexa egy központi szerver adatbázisát használja a feladatok megoldásához, addig az űrhajós Alexa az Orion űrkapszula fedélzeti számítógépén lévő adatbankra támaszkodna, továbbá hozzáférést kapna az űrhajó valós idejű telemetriai adataihoz is.

A Callisto a tervezők szerint a későbbiekben akár azt is lehetővé teheti majd, hogy a tudományos-fantasztikus filmekből ismert hangvezérlésű űrhajókhoz hasonló módon is lehessen vezérelni az Orion kapszula rendszereit, illetve az eszköz a valós idejű adatok segítségével az űrrepüléssel kapcsolatos ezernyi felmerülő kérdésre is azonnali választ adhat. A hamarosan induló misszió során a Callisto egyelőre még nem kap teljes irányítási jogot az űrhajó rendszerei felett: az eszköz egyelőre még csak olyan, kevésbé kritikus funkciókat vezérelhet, mint például a hőmérséklet vagy a világítás szabályozása.

„Alexa, vigyél a Holdra!”

A Callisto – és benne Alexa – a misszió során fontos szerepet kap majd az oktatásban, illetve az űrprogram népszerűsítésében is: a berendezés segítségével ugyanis soha nem látott közelségbe kerülhet a küldetés az emberekhez, akik szinte virtuális űrhajóstársakként követhetik majd a háromhetes misszió alakulását. Ezen felül a földi érdeklődők azonnali, valós idejű tájékoztatást kaphatnak a küldetés állásáról bármely Alexát használó berendezéstől, ha megkérik szépen, hogy „vigye őket a Holdra”. A Webex segítségével pedig alkalmanként lehetőség nyílik majd világűrön átnyúló távoktatásra is.

A NASA a misszió ideje alatt rendszeresen fog különleges vendégeket fogadni Houstonban, akik virtuális legénységként fognak kommunikálni az űrutazó Alexával. A meghívottak között lesznek majd űrkutatók, tanárok, diákok, illetve az Amazon Future Engineer program résztvevői közül is. A programok során a Callisto a Webex legújabb videótömörítését fogja használni a jobb minőség és a sávszélesség-igény csökkentése érdekében.

Az Amazon emellett létrehozza az "Alexa for Astronauts" nevű új, saját tantervvel rendelkező Amazon Future Engineer programot is. A kezdeményezés élő virtuális túrákat kínál a Johnson Űrközpontba, melyek során a hallgatók első kézből láthatják a virtuális legénység munkáját és a küldetés irányításával kapcsolatos egyéb létesítményeket.

(Fotó: Lockheed Martin / Amazon / Cisco)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.