Az Amazon hangasszisztense azt mondta egy tízéves lánynak, hogy nyúljon a konnektorba

2021 / 12 / 29 / Pőcze Balázs
Az Amazon hangasszisztense azt mondta egy tízéves lánynak, hogy nyúljon a konnektorba
Egy tízéves angol kislány az édesanyjával játszott otthon, amikor arra kérték az Amazon digitális asszisztensét, Alexát, hogy javasoljon nekik egy kihívást. A szoftver hátborzongató ötlettel állt elő.

"Dugj be egy telefontöltőt félig a konnektorba, aztán érints egy penny-t a villa kilógó részéhez" - dobta be a "weben talált" ötletet az egyik legnépszerűbb ilyen szolgáltatás, miután Kristin Livdahl és a kislánya a tanácsát kérték, írja a BBC. "Előtte fizikai kihívásokat teljesítettünk, például hogy hogyan forduljunk meg úgy a földön, hogy közben egy cipőt tartunk a lábunkon, amit egy tornatanár töltött föl a YouTube-ra. Rossz volt kint az idő, kellett egy újabb ötlet." - nyilatkozta az édesanya.

Természetesen Livdahl rögtön tiltakozott Alexánál, és állítása szerint a lánya sem csinálta volna meg a weben néhány éve keringő "feladatot", de az eset így is hátborzongató. A BBC által idézett tűzoltó azt nyilatkozta, hogy az ember így "egy ujját, a kezét, a karját" is elveszítheti. Az Amazonnál hangsúlyozták, hogy amint tudomást szereztek az esetről, azonnal léptek, hogy megoldják azt, bár rövid közleményükből nem derül ki, hogy pontosan hogyan is oldották meg a problémát.

Csak az Egyesül Államokban közel százmillió olyan okoshangszóró működik, amelyeken keresztül kommunikálni lehet a legnépszerűbb hangasszisztensekkel. Az Amazon egyértelmű piacvezető, a cég közel ötvenmillió Echo hangfalat adott el, de Alexa más eszközökön, például az Amazon által gyártott sütőkön keresztül is elérhető, ahogyan a partner hardvergyártók is integrálhatják a több mint százezer parancsot ismerő rendszert a fülhallgatóikba, tévéikbe.

Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense A Google két és fél év után frissítette a kijelzővel is ellátott Nest Hub asszisztensét, ami már a légzésünket is képes figyelni alvás közben.

Új platform, új dilemmák

Az egyre népszerűbb technológia pedig felvet egy sor új, ha nem is életveszélyes, de életbe vágó kérdést, különösen ahogyan mi magunk egyre több kérdést teszünk fel Alexának, Sirinek, a Google-nek. Amikor a legfrissebb hírekre vagyunk kíváncsiak, melyik lap nyitóoldalát olvassa majd fel nekünk a hangszórónk? És hogyan lesz ebből az adott portálnak bevétele? Ha azt mondjuk, hogy játsszon le nekünk "bármit", ki dönti el, hogy az a "bármi" mi legyen? Ha új barátokat keresünk, vajon szélsőséges fórumokon is szétnéz majd? Megbékélünk azzal, hogy időről időre hús-vér emberek is belehallgatnak a kéréseinkbe, hogy tökéletesítsék a rendszert? Megszokjuk, hogy állandóan működő mikrofonok sora vesz minket körbe a lakásunkban, az autónkban, a munkahelyünkön? Elfogadjuk, hogy egy olyan rendszertől kérdezünk, amit sosem fogunk igazán megismerni? Megtiltjuk a gyerekeinknek, hogy Sirivel vagy Alexával beszélgessenek? Erre Alexa még nem tud válaszolni, de valószínűleg néhány év múlva már fog tudni. Kérdés, hogy mit. És reméljük, hogy a válaszának nem lesz semmi köze a konnektorokhoz.

(Borítókép: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.