Hologram-technológián alapuló, high-tech vécét fejlesztettek a japánok

2021 / 03 / 04 / Perei Dóra
Hologram-technológián alapuló, high-tech vécét fejlesztettek a japánok
Ha valaki, akkor Japán világviszonylatban is kiemelkedik a mellékhelyiségek felszereltségét illetően; többek között csúcstechnológiájú öblítők és szárítók, valamint számos fertőtlenítő funkció jellemzi a szigetország mosdóit. A közvetlenül a csésze mellé vagy a mögöttes falra telepített vezérlőpanelen több, különböző célt szolgáló gomb is található, amik nemcsak az illemhelyet, de használója komfortérzetét is javítják. A járványhelyzet azonban rávilágított a rendszer problémájára: az emberi kezet a pazar felszereltség ellenére sem sikerült még kizárni a felhasználási folyamatból. Ám ez hamarosan megváltozik.

Talán még nem mindenki hallott arról, hogy a japánok még az illemhely-látogatás módját is megadják: a tisztítás, fertőtlenítés mellett ugyanis a kényelemről sem feledkeznek meg, így fali vezérlő paneleken beállítható az ülőke fűtése, a spriccelő víz hőmérséklete, vagy ha éppen valakinek csak zene közben jön meg az ihlet, akkor kiválaszthatja kedvenc műfaját is. A vezérlők plasztikfelülete azonban csak érintéssel működtethető, és ha ezt egy nyilvános mosdóban kell megtenni, még nagyobb a kockázata a rajta megtelepedő baktériumok és vírusok terjedésének. A problémára az eredetileg visszapillantó tükröket gyártó, sizuokai székhelyű Murakami-csoport keresett, illetve talált megoldást – írja a Soranews24.com.

Pontosabban a Parity Innovations startuppal együtt, akikkel az elmúlt hónapokban folyamatosan a jelenlegi nyomógombos panelek kivezetésének módján dolgoztak, hogy lecseréljék azt egy virtuális típusúra, amely pont úgy néz ki, mintha a kivetített kezelőfelület hologramszerűen jelenne meg az ember előtt. Az úgynevezett lebegő piktogram technológia lehetővé teszi, hogy a szokásos érintőpanelhez hasonlóan kezeljük a képet, a beépített infravörös érzékelők ugyanis azonnal felismerik az emberi ujjat, amint az közelít hozzá. A vezérlőegység ugyanolyan ábrákból és kifejezésekből áll, mint a falra szerelt társa,

csakhogy itt elég ujjunkat a piktogram fölé emelni, és ily módon utasítani.

A fizikai érintést kizáró technológia első tesztelési szakaszát már el is végezték, ami azért is jelentős előrelépés, mert ezzel a fürdőszobán kívüli felhasználások egész tárháza nyílhat meg. Csökkentheti például a vírusok terjedésének kockázatát az ATM-automatáknál, a panelházak és irodaépületek liftjeiben, de a konyhában is jól jöhet, például amikor vizes kézzel nyúlnánk valamelyik eszközhöz.

A Murakami-csoport ugyanakkor egyelőre a vécéfejlesztésre koncentrál, jelenleg a hologram-technológián alapuló panelek 2022-es sorozatgyártását készítik elő. Közleményük szerint egy világmegváltó technológia került a birtokukba, a közeljövőben egyre intenzívebben terjedő fertőző betegségek elkerülése miatt ugyanis égető szükség lesz az érintés nélküli alternatív megoldásokra, méghozzá életünk legkülönbözőbb területein. A japán illemhelyek kapcsán egyébként tavaly augusztusban Tokióból is felröppentek hírek, ahol a város két népszerű közparkjában üres állapotukban áttetsző, azonban belülről, a kulcs elfordításakor átláthatatlan falúvá változó nyilvános vécéket állítottak fel:

A Pritzker-díjas építészstúdió tervezte klozetek egy projekt részét képezik, amellyel az emberek gondolkodását szeretnék megváltoztatni a nyilvános mosdókkal kapcsolatban, és eloszlatni a sztereotípiát, miszerint egy közvécé csak sötét, mocskos és büdös lehet.

További cikkek a témában:

Mire jó egy elektromos vécékefe? Elég sok mindenre A Good Papa vécékeféjét csak fogni kell, ő pedig elvégzi a többit, használat után pedig meg is tisztítja magát.

Arannyá 'változtatja' a vizeletet egy mobilvécés cég Mit tehet az ember, ha gondot okoz a felhalmozódó vizelet? Összefog egy műtrágyagyártóval, és közös bizniszt alapítanak az újrahasznosítás jegyében.

Rákos betegségek jelei után kutat az intelligens vécé Egészségügyi szakemberek új betegségdetektáló technika kifejlesztésén dolgoznak az indiai rákkutató, Dr. Sanjiv Gambhir professzor laboratóriumában, hogy a jövőben hatékonyabban, de legfőképp idejében elcsípjék a vizeletből kimutatható betegségeket.

(Fotó: Dezeen, Murakami; a borítókép a tavaly bemutatott tokiói mellékhelyiséget ábrázolja)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.