Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum

2024 / 06 / 17 / Bobák Zsófia
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.

A Huacsung Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztették azt az apró, agyba ültethető implantátumot, ami szenzorként működve képes monitorozni az agy alapvető jellemzőit, majd a feladata végeztével magától eltűnik. Az érzékelő mérete egy nagyobb homokszem nagyságával vetekszik, körülbelül 2 milliméteres oldalméretű kocka formájú és puha hidrogélből, pontosabban metagélből áll, ami flexibilis és biokompatibilis. Az eszköz legfontosabb jellemzője, hogy magától lebomlik a testben, így nem szükséges külön beavatkozással eltávolítani, ha már nincs rá szükség.

A szenzor fő célja, hogy a szervezet néhány lényeges jellemzőjét figyelje és a mérések révén adatokat gyűjtsön a test hőmérsékletével, a pH-értékkel és a vérnyomással kapcsolatban, ezáltal alaposabb betekintést nyújtson az agy állapotába, mint amire külsőleg alkalmazott eszközök használatával lehetőség nyílna. A hidrogél érzékeny a hőmérséklet, a nyomás és más környezeti tényezők változásaira, a kutatók pedig ultrahangos mérésekkel detektálhatják az implantátum módosulásait, ami a test állapotáról hordoz információkat. Az érzékelő nagy előnye, hogy vezeték nélkül működik, emiatt az alkalmazása kevésbé bonyolult és komplex invazív beavatkozás nélkül is behelyezhető. A szenzor anyaga sóoldatban és a testfolyadékok hatására is lebomlik néhány hét alatt, ezért nem kell az eltávolításával foglalkozni.

Az érzékelő, egyszerű felépítése miatt, nem versenyezhet a számos elektródával ellátott, az egyes neuronokat közelről monitorozó, fejlett BCI (agy-számítógép interfész) berendezésekkel, amelyeket több cég, köztük a Synchron és a Neuralink fejleszt, de a cél nem is ez, a hangsúly sokkal inkább a minimalista struktúrán és könnyű használaton van.

A szenzort a kutatók agysérülések vizsgálatára tervezik használni, emellett agyi daganatok megfigyelésére, amelyek feltérképezése az érzékelővel gyorsabban kivitelezhető.

Az implantátumot az intrakraniális térbe egy tű segítségével helyezik be, ahol az eszköz deformálódik a környezeti hatásoknak megfelelően. Az állatokon végzett tesztek alatt a szenzor megfelelően üzemelt és 18 hét alatt felszívódott az agyban. Az embereken végzett tesztek előtt azonban még további vizsgálatokat végeznek az implantátummal kapcsolatban, fel kell mérni például, hogy az anyag melléktermékei nem okoznak-e egészségügyi problémákat hosszú távon.

(Fotó: Huacsung Tudományos és Műszaki Egyetem)

Többezer mikrochipből álló hálózatot ültetnének emberi agyba a kutatók A sószemcse méretű, vezeték nélkül kapcsolódó implantátumok az agykéreg sokkal szélesebb területét fedik le, mint a jelenleg használt elektródák, így jobb betekintést nyújtanak az agy rejtelmeibe.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.