Hongkongban megtaláltak az első, bizonyítottan koronavírussal újrafertőződött beteget

2020 / 08 / 24 / Felkai Ádám
Hongkongban megtaláltak az első, bizonyítottan koronavírussal újrafertőződött beteget
A férfi először áprilisban épült fel a világjárványt okozó betegségből. A tudósok szerint pedig ez az első dokumentált eset, amely azt bizonyítja, hogy a koronavírusra csak pár hónapig tart az immunitás. Azért akad jó hír is.

A 33 éves SARS-CoV-2 vírussal fertőzött férfi a repülőtéri szűrővizsgálaton akadt fenn – írja a Bloomberg. A férfi egyébként éppen Európából tért vissza Hongkongba. A Hongkongi Egyetem kutatói a vírus örökítőanyagának vizsgálatával mutatták ki, hogy ezúttal már egy új fertőződésről van szó, amit egy másik vírustörzs okozott.

Mindez nem túl bíztató a nyájimmunitás kialakulása szempontjából, ugyanakkor jó hír, hogy a mostani fertőzésnél a férfi tünetmentes maradt, ami nagyjából egybecseng az eddigi vizsgálati eredményekkel, tehát hogy az első fertőzést követő újrafertőződések már sokkal enyhébb lefolyásúak lesznek. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a SARS-CoV-2 nem fog eltűnni, hanem a közönséges megfázást kiváltó koronavírusokhoz hasonlóan fennmarad az emberi populációban, akár természetes úton (egy korábbi fertőzéssel), akár mesterségesen – oltással – próbálunk ellene immunitást nyerni.

Eddig is akadtak olyan esetek, amikor felmerült az újrafertőződés gyanúja (többek között Dél-Koreában), de ezek sosem voltak egyértelműek – hibásak lehettek a minták, problémák lehettek a mintavétellel, illetve a legvalószínűbb az volt, hogy a teszt az eredeti fertőződésből visszamaradt vírusdarabokat érzékelt.

Ez a mostani viszont az első dokumentált eset arra, hogy egy korábban felgyógyult beteg másodszorra is elkapta a fertőzést.

Egy esetből ugyanakkor a kutatók még nem vonnának le messzemenő következtetéseket, ehhez sokkal több vizsgálatra lesz szükség. A kérdés tehát továbbra is az, hogy amennyiben kialakul a vírusra az immunitás, az mennyi ideig tart. Magyarországon a járványhelyzet jelenleg így fest:

"36 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 613 fő, 3695-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 883 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen."

(Kép: Flickr/Yuri Samoilov)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.