Hörcsöglabdaszerű, gömb alakú robot készül a holdi barlangok kutatására

2021 / 03 / 28 / Rácz Tamás
Hörcsöglabdaszerű, gömb alakú robot készül a holdi barlangok kutatására
A gömbforma nem elsősorban a jópofa mozgás miatt fontos, a dizájn a robot belsejében lévő műszerek és a mozgatóberendezés védelmét szolgálja.

A würzburgi Julius Maximilian Egyetem kutatói a Hold barlangjainak feltárására olyan kutatórobotot fejlesztenek, amely mozgásában leginkább egy hörcsöglabdára, esetleg a Star Wars - Ébredő Erőben látott (bár fej nélküli) BB8 droidra hasonlít. A koncepció szerint az átlátszó felszínű gömböt egy konvencionálisabb felépítésű holdjáró kábelen engedné le a barlangokba, a kis robot pedig a kábelről lekapcsolódva, ide-oda gurulva fedezné fel az üregek belsejét. A kábelcsatlakozó egyben wifi-antennaként is szolgálna, hiszen a robot természetesen folyamatos rádiókapcsolatban állna a hordozójárművével.

A 46 cm átmérőjű robot a belsejében lévő szterokamera és 3D-s LIDAR, lézerszkenner segítségével alkotná meg a környezet modelljét, de hőmérővel és sugárzásmérővel is gyűjtene információkat, kinyújtható karjával pedig a talaj vagy a falak vizsgálatát végezhetné el.


Így néz ki jelenleg a prototípus

Ez pedig egy látványterv a DAEDALUS-ról holdi környezetben

A robot ötletének életképességét egy, a Hold barlangjainak kutatására vonatkozó általános projekt keretében már vizsgálja az Európai Űrügynökség is. A Hold üregeinek feltárása egyrészt az azokban esetleg fellelhető vízjég miatt fontos, de az első állandó, emberi tartózkodásra szolgáló holdbázist is praktikus lenne egy arra alkalmas barlangban, a meteorok és a kozmikus sugárzás ellen természetes védelmet nyújtó, az extrém hőingadozástól is mentes felszín alatti üregben kialakítani.

A gömb alakú dizájn előnye a fejlesztők szerint, hogy a képalkotás így 360 fokban lehetséges, a burok pedig védelmet adna a műszereknek illetve a komplett mozgató mechanikának is a külső behatások ellen.

A robotnak az űrkutatás íratlan szabályai szerint természetesen egy rémesen erőltetett rövidítéssel kialakuló betűszó a neve: Descent And Exploration in Deep Autonomy of Lunar Underground Structures, vagyis DAEDALUS. A kifejezést nem egyszerű egy épkézláb magyar mondatra lefordítani, van benne szóvicc is (a "deep" egyszerre utal a barlangok mélységére és az önirányítás elmélyültségére), de nagyjából azt jelenti, hogy egy magas szintű autonómiával rendelkező robotról beszélünk, ami leereszkedik a Hold felszín alatti mélységeibe és felfedezi azokat. Az pedig már a kifinomult egyetemi humor csúcsa, hogy a görög mitológia szárnyaló Daidalosza valójában arra készül, hogy ismeretlen mélységekbe ereszkedjen alá.

Ez is érdekelhet:

Az USA bejelentette a Holdra szálló asztronauták névsorát és a Holdbázis ütemtervét A NASA hivatalosan is bejelentette, hogy kik lesznek azok az űrhajósok, akik közül 2024-ben kikerülhet a Holdra szálló legénység az Artemis programban.

Kína Csang'o-5 űrszondája leszállt a Holdra Sikerrel landolt a Holdon tegnap este a Csang'o-5 kínai űrszonda. Az űrszondát november 23-án lőtték fel, a célja kőzetminták begyűjtése a Hold eredetének és kialakulásának jobb megértése érdekében.

A NASA bejelentette hogy egyenletesen eloszló vizet találtak a Holdon A NASA kerek egy hete tartja izgalomban az űrkutatás, a csillagászat és a tudomány rajongóit és szakembereit, valami igazán nagy horderejű felfedezést ígérve a Holdról. A kutatók előre bejelentett névsora alapján a találgatások és pletykák valamiféle Holdon található, frissen felfedezett vízkészletről szóltak. És valóban ez történt, csak úgy, ahogy senki sem várta.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.