Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot

2024 / 05 / 11 / Bobák Zsófia
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.

A Hubble Űrteleszkóp tervezésekor a mérnökök úgy alkották meg a berendezést, hogy az szükség esetén javítható legyen és a felmerülő problémák megoldásával meg lehessen hosszabbítani az élettartamát. Erre azért nyílt lehetőség, mert a Hubble a Földhöz közel, alacsony Föld körüli pályán kering, így elérhető volt a NASA űrsiklóival, amelyekkel a felkészült asztronauták több ízben is meglátogatták a teleszkópot a Hubble működésének első néhány évében. A teleszkóp 1990-ben indult az űrbe és három évvel később máris lezajlott az első javítási akció, amit még négy követett.

Az utolsó, SM4 küldetés nehézkesen kezdődött: a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája után, amiben a hét fős legénység mindegyike életét vesztette, Sean O’Keefe, a NASA akkori vezetője, lefújta a missziót a biztonsági aggályok miatt és akkor úgy tűnt, hogy a döntés megpecsételi a Hubble sorsát. A teleszkóp ebben az időben is javításra szorult, két új eszközt, a Wide Field Camera 3-at és a COS spektrográfot (Cosmic Origins Spectrograph) kellet volna installálni, valamint akkumulátorokat és giroszkópokat kicserélni rajta, hogy ezzel 2010-ig meghosszabbítsák az életét.

A misszió nélkül jó esély volt rá, hogy a Hubble nem tud üzemelni 2007-nél tovább.

A döntést végül felülbírálták és 2006 októberében Mike Griffin, a NASA következő vezetője bejelentette, hogy mégis megszervezik a teleszkóphoz tartó utat, az SM4-et. A küldetés hét fős legénysége laboratóriumokban és víz alatti teszthelyszínen gyakorolta a leendő űrséták és szerelések minden egyes lépését, majd 2009. május 11-én a Kennedy Űrközpontból elindult az Atlantis űrsikló a teleszkóp felé.

A 13 napos küldetés aktívan telt az asztronauták számára: május 13-án történt a dokkolás, május 14-én zajlott le az első űrséta és az új kamera felszerelése, majd május 15-én, 16-án, 17-én és 18-án szintén minden nap űrsétát tettek a párban dolgozó űrhajósok, hogy elvégezzék az összes szükséges munkát. A Hubble-t május 19-én engedték ki az Atlantis rakteréből és az űrsikló május 24-én tért vissza és landolt az Edwards Légierő Bázison. A Hubble utolsó javítása olyan jól sikerült és a berendezések olyan strapabírónak bizonyultak, hogy a teleszkóp végül sokkal hosszabb ideig működőképes maradt, mint amire számítani lehetett és még most is készíti az értékes felvételeket az égi jelenségekről, például a Tarantula-csillagköd fiatal, kék csillagairól.

(Fotó: NASA Hubble Space Telescope/Flickr, NASA, ESA, STScI, Francesco Paresce (INAF-IASF Bologna), Robert O'Connell (UVA), SOC-WFC3, ESO)

Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól 1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.