Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól

2023 / 12 / 02 / Bobák Zsófia
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.

A Hubble Űrteleszkóp 1990 áprilisa óta kering alacsony Föld körüli pályán és készíti azokat a felvételeket az űrbeli objektumokról, amelyek révén számtalan új felfedezést tettek a csillagászok az elmúlt 33 évben. Korának legfejlettebb űrtávcsöve azonban az első három évben tudományos szempontból valódi csalódást tartogatott a kutatók számára, mivel a Földre érkező képei a várt kristálytiszta látvány helyett csak a tervezettnél jóval homályosabb képet mutattak a csillagokról és galaxisokról.

A hiba forrása a teleszkóp főtükre volt,

aminek kialakítása egészen kicsivel (a NASA leírása szerint az emberi hajszál egy ötvenedével) eltért a szükséges formától.

A Hubble küldetés sikerének érdekében alig három évvel a teleszkóp beüzemelése után útjára is indították az első javítási akciót, amit az akkor még szolgálatban lévő űrsiklók egyikének segítségével valósított meg a NASA és az ESA. Az Endeavour fedélzetén utazó hét fős legénység tagjai a 10 napos misszió alatt kicserélték a Wide Field/Planetary Camera berendezést az új Wide Field and Planetary Camera 2-re, amibe beépített korrektív optikai rendszert helyeztek el, eltávolították a nagysebességű fotométert (High Speed Photometer), integrálták a COSTAR eszközt (Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement), ami megoldotta a főtükör hibáját, valamint kicseréltek több napelemet, a fedélzeti számítógép koprocesszorait és négy giroszkópot is, mivel a teleszkóp hat darab (három fő és három tartalék) giroszkópja közül addigra már csak három volt működőképes.

A komplex javítási folyamatot 35 óra alatt végezték el az űrhajósok összesen 5 űrséta alatt.

Az eredmény néhány nappal a misszió után máris jól látható volt a csillagászok számára: a galaxisok minden várakozást felülmúló részletességgel tűntek fel a felvételeken.


A Hubble által készített felvételek az M100 galaxisról javítás előtt és után (Kép: NASA, STScI)

A Hubble hosszúra nyúlt küldetése azóta is tart és, bár az űrsiklók már nem állnak rendelkezésre az esetleges problémák megoldására, de a teleszkóp elmúlt években felmerülő hibáit eddig sikerült orvosolni. Az űrtávcső a James Webb Űrteleszkóppal együtt továbbra is értékes munkát végez és a tervek szerint ez még sok-sok éven át így is maradhat, főként, ha sikerül a Hubble életét meghosszabbító akciót megvalósítani.

(Fotó: NASA)

A SpaceX űrhajója mentheti meg a Hubble-t attól, hogy idő előtt elégjen az atmoszférában A Hubble életét meghosszabbító különleges akcióra készülnek az űrben - magasabb keringési pályára löknék a teleszkópot.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.