A legfejlettebb humanoid bizarr interjúban beszélt a jövőjéről

2022 / 11 / 09 / Bobák Zsófia
A legfejlettebb humanoid bizarr interjúban beszélt a jövőjéről
Az Engineered Arts robotja elárulta, mikor kap majd lábakat, hogy önállóan tudjon járni és arra is válaszolt, hogy egy ketchup vagy majonéz tóba ugrana inkább bele.

Az Engineered Arts fejlett humanoid robotja a GPT-3 rendszert használva válaszolta meg a neki feltett kérdéseket egy interjúban, amelyben a hétköznapi témák körbejárására után váratlanul egészen szokatlan választás elé állították a gépet: arra voltak kíváncsiak, hogy adott esetben egy ketchupből vagy majonézből álló tóba ugrana-e inkább a robot és Ameca hezitálás nélkül válaszolt. A részben tréfának szánt kérdéssel azt is tesztelhették a mérnökök, hogy a GPT-3 algoritmusai hogyan birkóznak meg a speciálisabb feladatokkal, de a természetes nyelvi feldolgozási modell (NLP) képességei számára nem jelent akadályt egy-egy élesebb kanyar a beszélgetések során.

A robot struktúrája az egyik legélethűbb és legemberszerűbb a humanoidok között, de egy fontos aspektusban még eltér a valódi emberi külsőtől: egyelőre nem tud járni, mivel az építése során a tervezői elsősorban a minél kifinomultabb mimika kialakítására fókuszáltak, a járásra alkalmas lábak készítésének komplex feladatát egyelőre nem oldották meg. Ahogy az az interjúból kiderül, a robot már jövőre elnyerheti új formáját és képes lesz a két lábon való közlekedésre is, mivel a cég Byrun nevű gépéhez készített lábakat Amecához adaptálják. A kész robot ezért hamarosan túlszárnyalhatja más "híres" humanoidok, például Sophia vagy Ai-Da képességeit, akiket szintén nem kifejezetten mozgásra terveztek a megalkotóik.

Az Engineered Arts leírása szerint járásra alkalmas robotokat készíteni extrém nehéz feladat, ami nem csak magas fokú mérnöki szakértelmet igényel, hanem a dinamikus egyensúlyozásnak, az aktuátorok hatékonyságának és a helyváltoztatásra való alkalmasságnak az újszerű megközelítését is szükségessé teszi. A komplexitás egy fontos tekintetben jelent igazi hátrányt: a költségek szempontjából. A két lábon közlekedő gépek kora többek között emiatt is késlekedik, a cégeknek egyszerűen nem áll érdekükben ilyen bonyolult fejlesztésekbe kezdeni, mivel a legtöbb robot nem igényli ezt a speciális funkciót, inkább a stabilabb és könnyebben megvalósítható kerekeken gördülő megoldást alkalmazzák a mozgatásukhoz a gyártók. Az Engineered Arts számára azonban nem valamilyen egyedi célhoz szükséges funkcionalitás elérése, hanem teljesen más jelenti a motivációt: a szórakoztatás.

"Rájöttem, hogy a legtöbb ember szeretné ezt látni."

- mondta el Will Jackson, a cég alapítója - "Ha meg tudjuk alkotni John Travolta járásának, Margot Fonteyn táncának és Julia Roberts mosolyának csak 10%-át, már győztünk."

Három évvel ezelőtt, Byrun lábainak fejlesztése idején, az utcán sétáló robotok látványa még nagyon távoli víziónak tűnt a cég számára, hogy Ameca mennyivel lesz végül fejlettebb elődjeinél és valóban eljön-e a mosolygó, beszélő, sétáló gépek ideje, amelyek külsőleg is hasonlítanak ránk, jövőre kiderülhet.

(Fotó: Engineered Arts, Getty Images/gremlin)

Ember vs humanoid - az arckifejezésekben már nincs nagy különbség A legélethűbb humanoidot kísérletezésre tervezték és arra, hogy a legújabb gépi tanulási és mesterséges intelligencia rendszereket próbálják ki rajta.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.