Először szólalt fel egy humanoid a parlamentben és egyből el is aludt

2022 / 10 / 17 / Bobák Zsófia
Először szólalt fel egy humanoid a parlamentben és egyből el is aludt
"Velem is elő szokott fordulni" - reagált egy képviselő a robot viselkedésére.

Az Ai-Da Robot Projektet Aidan Meller, több brit művészeti galéria igazgatója indította útjára 2019-ben azzal a szándékkal, hogy megalkossa az első robotművészt és választ találjon a kérdésre, miszerint valóban emberi kiváltság-e a kreativitás, vagy az egyre fejlettebb mesterséges intelligencia algoritmusok is képesek már olyan szinten képeket, hangokat vagy objektumokat generálni, ami alkotásnak fogható fel. Ha pedig a robotizált testbe helyezett MI rendszerek is tudnak artisztikus módon teremteni, akkor ez milyen hatást gyakorol majd az emberi művészekre,

inspirálja, vagy veszélyezteti a munkájukat?

A válaszhoz egy számítógépes program tesztelésénél messzebbre kellett menni és egy teljes humanoidot építettek, ami az emberi testet és viselkedést imitálja: a szemei mögött elhelyezett kamerák által gyűjti az információkat és a karjai/kezei segítségével hozza létre a gyakorlatban is a művészeti alkotásait. Az Ada Lovelace-ről elnevezett Ai-Dát az a cég, az Engineered Arts készítette el, amely nemrégen bemutatta a legélethűbb mimikával rendelkező humanoidot, Amecát is és a robot agyát (a szoftvert) az Oxford tudósai segítettek kifejleszteni. Megjelenése óta számos kiállítást rendeztek a képeiből, amelyeket az algoritmusok generáltak a betáplált adatokból és a robotot a turnéira elkísérő Meller rendszeresen kiáll azon véleménye mellett, hogy a gépet valódi művésznek lehet tekinteni.

Ai-Da négy nappal ezelőtt különleges elsőséget szerzett: ő lett az első humanoid, ami felszólalt a brit parlamentben. Az esemény során a robot a Lordok Házának Kommunikációs és Digitális Bizottsága előtt mondott beszédet, illetve válaszolt a képviselők kérdéseire, amelyeket a zökkenőmentes előadás érdekében előre eljutattak az Ai-Dát kezelő szervezethez, így a válaszokat nem helyben generálta a gép, hanem korábban összeállította a programja részét képező adathalmazból. A vita, amelyet Meller a gép közreműködésével a parlamenti tagokkal folytatott a fejlett technológia és a művészet viszonyáról szólt, Meller pedig amellett érvelt, hogy az Ai-Da által demonstrált képességek valódi kreativitásról tesznek tanúbizonyságot.

Egy ponton azonban az is bebizonyosodott, hogy a robot, legyen bármennyire emberi a külalak és "foglalkozás" tekintetében, mégiscsak gépként viselkedik és emberi irányításra van szüksége a megfelelő működéshez. Meller beszéde közben (a videón 1 óra 14 perc környékén) a robot kancsalítani kezdett, majd néhány perccel később (1 óra 23 után) kikapcsolt, így a neki kérdéseket feltenni készülő résztvevők nem tudtak kommunikálni a géppel.

A probléma megoldása során a robot alkotója napszemüveget helyezett Ai-Dára, mivel, elmondása szerint, "a gép elég különös arcokat tud vágni az újraindítás alatt". A malőr nem jelentett komolyabb fennakadást a vita menetében és a beszédek hamarosan folytatódtak, a robot későbbi válaszában pedig elmondta: szerinte lehetetlen megjósolni a fejlesztések jövőbeli, szélesebb körű hatását az eddig kizárólag emberinek tartott tevékenységi területre, mivel

"a technológia egyszerre fenyegetést és lehetőséget is jelenthet a művészek számára."

(Fotó: Ai-Da)

A mesterséges intelligencia Shakespeare-je nem spórolt a viccekkel és az alpári utalásokkal az általa írt színdarabban Még egy napig láthatjuk videón a világ első, mesterséges intelligencia által írt színdarabját. A Robot Shakespeare, vagyis inkább Robot Čapek szövegét nem volt egyszerű értelmezni a humán színészeknek, a főszereplő szerint élete legnehezebb feladata volt a megfelelő érzelmek kifejezése.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.